Hlavní obsah

Pošta nově zruší pobočky, které rušit nechtěla, protože už je dávno zavřela

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Když Česká pošta oznamovala plán zavřít stovky poboček, řada starostů si stěžovala, že s nimi vedení podniku nekomunikuje a rušení poboček je často nelogické. Pošta na výtky reagovala, že je ochotná jednat o případných výměnách.

Článek

V úterý veřejnost spatřila nejen definitivní soupis rušených poboček, ale i změny v seznamu.

„Došlo k výměně 21 poboček za jiné, které se podle původního plánu rušit neměly,“ informoval na webu pošty mluvčí Matyáš Vitík.

Jak ale Seznam Zprávy z přehledu vyčetly, v rámci „výměny“ mají skončit i čtyři pobočky, které už fakticky nefungují - v Cerekvičce-Rosicích či Mladých Bříštích na Vysočině, pobočka Hory Matky Boží ve Velharticích a také pošta Teplice 2.

„Formálně stále existovaly, proto výměny kus za kus,“ reagoval mluvčí Vitík na dotaz redakce týkající se výměny.

Seznam Zprávy se Vitíka nejprve dotazovaly na tři pobočky. Na doplňující dotaz, kolik z 21 poboček nefunguje, odpověděl: „Takovéto rušení poboček se týká zmiňovaných tří a Teplic.“

„Nejspíš toho využili“

Starosta Cerekvičky-Rosic Josef Rouča Seznam Zprávám řekl, že se o všem dozvěděl ráno z médií. „My jsme žádnou zprávu od vedení pošty neobdrželi,“ uvedl s tím, že pobočka byla součástí Pošty Partner a nefunguje už rok.

„Budovu, ve které pobočka sídlí, má nový majitel a tuto službu už nadále nechce provozovat. Nejspíš toho pošta využila a udělala z toho výměnu jedné pobočky za druhou, ale zruší pobočku, která je vlastně neexistující,“ uvedl.

Ještě déle nefunguje pobočka ve Velharticích na Klatovsku. „Je zavřená už zhruba osm let. Donedávna to bylo dočasně, ale teď je to tedy oficiální,“ podotkl starosta Václav Jarošík. Oficiální verdikt ale padl už loni v srpnu, kdy se s Českou poštou dohodli, že je zbytečné pobočku držet, když je už několik let mimo provoz. S blížícím se uzavíráním 300 poboček to tak podle starosty nesouvisí.

„O zrušení pobočky pošty jsme se začali bavit už v loňském roce,“ popsal redakci starosta Mladých Bříští Adam Vadaš. Dodal, že šlo o součást projektu Pošta Partner a na oficiálním zrušení se s Českou poštou dohodli v únoru.

Severočeské Teplice nově přijdou místo jedné o dvě pobočky. „Ta u nádraží je nějakou dobu uzavřená kvůli rekonstrukci nádražní budovy a je mimo provoz. Nyní se potvrdilo, že pošta již provoz neobnoví,“ uvedl primátor Teplic Jiří Štábl (ANO) s tím, že ta na původním seznamu nefigurovala.

Vitík uvedl, že si stanovili tři kritéria, podle kterých budou postupovat. „Legislativní, ekonomické a klientské. To klientské říká, ze v každé obci, kde je jen jedna pobočka, se pošta rušit nebude,“ sdělil.

„Podle této logiky je městská část na úrovni obce. Takže byť bychom splnili podmínky dané legislativou, tedy docházkovou vzdálenost do tří kilometrů, nemuseli bychom splnit naši vlastní podmínku jedna městská část = minimálně jedna pobočka. Proto došlo k výměně pošty, která byla určena ke zrušení a zůstává, za tu, která formálně existovala, ale nefungovala,“ uzavřel.

Reklama

Doporučované