Hlavní obsah

Donald Trump rozpoutal obchodní válku s Čínou. Podle čísel ji prohrál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Ilustrační foto

Reklama

Čína byla loni nejúspěšnější velkou ekonomikou. Zatímco se ostatní státy sbíraly ze zásahu koronaviru, čínský hospodářský stroj už fungoval a převálcoval sliby amerického prezidenta Trumpa.

Článek

Odcházející americký prezident Donald Trump v kampani i během svého funkčního období tvrdil, že sníží čínské dovozy a tím pomůže americké ekonomice. To se mu nepovedlo, spíš naopak.

Podle zpravodajského serveru CNN dosahoval obchodní přebytek Číny v prosinci loňského roku 78 miliard dolarů. Celkový obchodní přebytek za rok 2020 se pak vyšplhal až na rekordních 535 miliard dolarů. Zvýšil se o 27 procent, což je pro čínsko-americký obchod historický rekord.

K tomuto výsledku Číně pomohl paradoxně koronavirus. Když už ho světová ekonomická dvojka dostala doma pod kontrolu, sklouzávaly do potíží ostatní země. A zatímco Čína dávno rostla, ostatní země padaly. Díky tomu mohla vyvážet roušky a další ochranné pomůcky bezprostředně potřebné pro boj s pandemií a elektroniku nutnou pro úspěšné zvládnutí home office.

V této situaci se obchodní válka vede opravdu špatně, což USA zakusily. Schodek obchodní bilance se vrátil do stavu roku 2018, když Trump spor s Čínou odstartoval a od kdy začala čínské zboží v USA prodražovat cla.

Úspěch se nedostavil ani při pohledu na nově vytvořená pracovní místa, která měla díky omezení čínských dovozů v USA vzniknout.

Dle studie Oxford Economics, kterou interpretovala agentura Reuters, se naopak během obchodní války snížil počet pracovních míst o 245 tisíc. Předpovědi této studie ukazují, že pokud by obchodní válka pokračovala až do roku 2022, klesl by HDP Spojených států o 1,6 miliardy dolarů a počet pracovních míst by se snížil o 730 tisíc.

Bidenova vláda bude v této politice pravděpodobně pokračovat, ale méně halasně a v některých aspektech asi přistoupí i ke snižování či rušení cel.

Analytici Reuters předběžně odhadují, že HDP Číny loni vzrostlo o 2,1 procenta, zatímco ostatní velké světové ekonomiky ohlásí ztráty.

Reklama

Doporučované