Hlavní obsah

Mezi USA a Čínou přituhuje. Trump chystá omezení pro 89 čínských firem

Foto: Getty Images

Mezi 89 znevýhodněnými společnostmi je například letecký výrobce Commercial Aircraft of China, zkráceně Comac, nebo státní konglomerát Aviation Industry Corporation of China. Ilustrační fotografie.

Reklama

Donald Trump zasadil další ránu americko-čínským obchodním vztahům. USA chce zakázat především čínským leteckým společnostem přístup k americkému vývozu technologií a dalšího zboží. Rozhodnutí by postihlo 89 firem.

Článek

Prezident Spojených států amerických Donald Trump se snaží během posledních měsíců ve funkci vyvíjet další tlak na Peking. Trumpova vláda chce vydat seznam čínských leteckých a technologických společností, které by kvůli svým vojenským vazbám neměly přístup k americkému vývozu technologií.

Mezi 89 znevýhodněnými společnostmi je například letecký výrobce Commercial Aircraft of China, zkráceně Comac, nebo státní konglomerát Aviation Industry Corporation of China (AVIC). Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na kopii návrhu seznamu z amerického obchodního oddělení.

Rozhodnutí by společnostem omezilo nákup technologií a dalšího zboží. Tímto krokem by také mohlo eskalovat již tak zvýšené napětí mezi Čínou a USA. Podle agentury Bloomberg odmítl mluvčí amerického ministerstva obchodu tento krok komentovat.

Čínské ministerstvo zahraničí v pondělí uvedlo, že se proti americkému „bezdůvodnému útlaku čínských společností“ postavilo. „Spojené státy by měly přestat rozšiřovat utlačování zahraničních firem,“ řekl mluvčí čínského ministerstva zahraničí Čao Li-ťien.

Trumpův seznam by se například dotkl státního leteckého a obranného konglomerátu AVIC, který má více než sto dceřiných společností a zaměstnává přes 450 000 lidí. Už v červnu ho Trumpova vláda zařadila mezi firmy, u nichž nabyla dojmu, že je ovládá či vlastní Čínská lidová osvobozenecká armáda. AVIC podniká mimo jiné v oblasti výroby dopravních letadel. K jejich výrobě někdy používá i díly vyrobené americkými podniky.

Omezení vývozu ovlivní i další podniky. AVIC je akcionářem státní společnosti Comac, která vyrábí alternativy k letadlům Boeing a Airbus a dodává je hlavním čínským dopravcům. Vyrábí model s jednou uličkou navržený tak, aby konkuroval Boeingu 737 a Airbusu A320, a nachází se v raných fázích vývoje nového širokotrupého letadla.

Nařízení však může postihnout i americkou společnost General Electric, která je dodavatelem firmy Comac. Pro své letadlo C919, které se nyní testuje, používá Comac motory od CFM International, společného podniku General Electric Aviation a francouzské Safran Aircraft Engines.

Seznam čínských firem, které nebudou mít přístup k americkému vývozu, znovu narušil obchodní americko-čínské vztahy, stejně jako když na začátku měsíce prezident USA podepsal zákaz amerických investicí do čínských firem, které vlastní, nebo podporuje tamní armáda. Vedle toho další zvýšení napětí mezi Washingtonem a Pekingem podnítil vysoce postavený americký vojenský důstojník, který neohlášeně navštívil Tchaj-wan.

Reklama

Doporučované