Hlavní obsah

Dotační miliony pro Spartu a spol. ještě musí schválit Evropská komise

Foto: Profimedia.cz

Dušan Svoboda (vlevo) a Jaroslav Tvrdík, představitelé Sparty a Slavie, v uplynulých týdnech intenzivně lobbovali za to, aby se i k profesionálním klubům dostala od státu alespoň nějaká náhrada za následky způsobené vládním bojem s covidem-19.

Reklama

Datum, ke kterému si budou i profesionální sportovní kluby moci požádat o státní dotaci, která pomůže zmírnit škody, jež jim způsobila opatření pro boj s covidem-19, se opět odkládá. Čeká se totiž na Evropskou komisi.

Článek

Program Covid Sport 2, který by měl pomoci účastníkům nejvyšších dvou českých soutěží ve fotbale a hokeji, stejně tak jako klubům, které hrají nejvyšší mužskou i ženskou soutěž v basketbalu, volejbalu a házené, schválila česká vláda už 14. října.

Podrobnosti o tomto programu jsme přinesli zde. Potíž je v tom, že program dosud není vypsaný ani na webu Ministerstva průmyslu a obchodu ČR, které jej bude vyhlašovat a proplácet, ani na webové stránce Národní sportovní agentury, která jej bude administrovat.

Proč? Udělením státní dotace bude v řadě případů narušeno pravidlo de minimis. „Proto musí výjimku pro tento dotační program schválit nejprve Evropská komise,“ vysvětluje Jakub Večerka, mluvčí Národní sportovní agentury. „Lze proto očekávat, že jednotlivé subjekty budou moci začít žádat o udělení dotace z tohoto programu nejdříve v průběhu příštího týdne, nejpozději snad o týden později,“ dodává.

Výjimku musí schválit Brusel

Podle platné evropské legislativy smí profesionální sportovní klub jako účastník hospodářské, zde konkrétně sportovní soutěže obdržet z různých zdrojů veřejnou podporu, která je zastropována sumou 200 000 eur (5,46 milionu korun) v součtu tří soutěžních období.

Podle pravidel připravených pro program Covid Sport 2 z něj bude smět prvoligový fotbalový klub inkasovat nejvýše 12,5 milionu korun, stejně tak extraligový hokejový klub.

Pro druholigové týmy obou nejpopulárnějších sportů byl stanoven strop 2,5 milionu korun, pro basketbalové soutěže po 1,25 milionu Kč a pro házenkářské a volejbalové soutěže platí horní limit 750 000 korun na klub.

V řadě případů čerpají profesionální sportovní kluby dotační podporu též od měst či krajů, proto je pro program Covid Sport 2 nutno vyjednat výjimku od Evropské komise, aby nedošlo k porušení platných norem.

Kvůli odeslání této agendy do Bruselu už se každopádně vyhlášení programu posouvá až někam k 9. listopadu, přičemž program bude pochopitelně nutné zadministrovat a proplatit ještě letos. Časový tlak je tedy zjevný.

„Kdo rychle dává, dvakrát dává,“ opakuje v souvislosti s tímto dotačním programem již několik měsíců s oblibou Dušan Svoboda, předseda Ligové fotbalová asociace. Ta sdružuje profesionální kluby ze dvou nejvyšších tuzemských fotbalových soutěží. Svobodovo přání směřující k rychlému proplacení peněz z dotačního programu se tedy zjevně příliš nenaplňuje. Po možnosti rychle si sáhnout na státní pomoc ale samozřejmě touží i kluby z dalších odvětví, zejména některé hokejové kluby už se ocitají na prahu opravdu zásadních ekonomických problémů.

Amatéři zinkasovali jen 142 milionů, zbylo na profi-sport

Připomeňme, že po první - jarní - vlně proticovidových opatření, vypsala Národní sportovní agentura program Covid Sport 1, který byl určen sportovním spolkům, amatérským klubům a jednotám. V programu byla alokována miliarda korun. Uspokojeno bylo 1171 žádostí a vyplaceno „jen“ 142 milionů korun.

Zbylo tedy alespoň dostatek peněz pro kluby profesionální, které se také hlásily o to, že nějakou náhradu škod způsobených vládními proticovidovými opatřeními už v zemi dostal kdekdo, jen tento segment společnosti ještě ani korunu.

Věc řešila Národní sportovní agentura, vedená Milanem Hniličkou. Ta však narazila na problém, že jí zákon neumožňuje poskytovat finanční podporu obchodním společnostem. Přičemž profesionální sportovní kluby fungují obvykle jako akciové společnosti.

Věc se vyřešila tak, že program Covid Sport 2 pro ně vypíše Havlíčkovo Ministerstvo průmyslu a obchodu. A administrovat ho bude Národní sportovní agentura. Do programu bylo alokováno 500 milionů korun, jež zbyly z původního Covid Sport 1 vypsaného pro amatérský sport.

Vyřešil se i problém spočívající v tom, že někteří účastníci vybraných profesionálních soutěží, například některé volejbalové kluby, jsou zapsanými spolky. „I ty se mohou o podporu přihlásit, jejich nárok, pokud bude jejich žádost schválena, uspokojí Národní sportovní agentura,“ vysvětluje Jakub Večerka. Forma této dotační podpory bude ještě specifikována.

Každopádně se nároky všech účastníků těchto fotbalových, hokejových, basketbalových, házenkářských a volejbalových soutěží budou muset vejít do zmíněné celkové sumy 500 milionů korun. Navíc se z programu Covid Sport 2 budou proplácet i náhrady pro obchodní společnosti, které kvůli proticovidovým opatřením nemohly letos uspořádat chystané sportovní akce.

Jak známo, na jaře hokejová extraliga zrušila play off, závěry svých soutěží zrušily halové míčové sporty. Jen fotbalová liga se po přerušení dohrávala s omezeními pro počet diváků.

Ta pokračovala i po letní pauze, nyní jsou všechny ligové soutěže v zemi kvůli covidu-19 opět zakázány. Kluby tak nemohou prodávat vstupenky, nemohou hrát ani televizní zápasy bez diváků, nejsou tak naplňovány jejich televizní a komerční smlouvy.

Aféra z vyšehradské kapituly zkomplikovala restart

Na pátek 16. října už byla připravena schůzka mezi ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou a šéfem Národní sportovní agentury Milanem Hniličkou. Počítalo se, že po ní bude pro fotbalovou a hokejovou nejvyšší soutěž umožněn restart, a to již v průběhu tohoto týdne či nejbližšího víkendu. Samozřejmě bez diváků v hledištích a za podmínky pravidelného častého testování sportovců.

Schůzka ve vyšehradské kapitule, či spíš restauraci Rio a následné zpochybnění pozice ministra zdravotnictví Romana Prymuly ale všechny tyto plány zhatily.

Milan Hnilička sice v dané záležitosti pokračuje v jednáních s hlavní hygieničkou Jarmilou Rážovou a premiérem Andrejem Babišem. Nicméně se neočekává, že by před nástupem nového ministra zdravotnictví nastal ve věci průlom. Navíc restartu sportovních soutěží příliš nenahrávají ani stále nepříznivá čísla šíření covidu-19 v zemi.

Národní sportovní agentura původně dostala na uhrazení „covidových“ škod v českém sportu miliardu korun. V programu Covid Sport 1 rozdala 142 milionů, na Covid Sport 2 bude předisponováno 500 milionů. Zbývá tedy 358 milionů. Dosud nebylo přesně určeno, jak se s nimi naloží.

„Jednou z variant je pomoc českému sportu při jeho restartu v roce 2021. Částečně by tyto peníze patrně mohly pomoci těm nejmenším celkům v programu Můj klub, částečně by mohly podpořit významné sportovní akce pro příští rok,“ říká Jakub Večerka, mluvčí Národní sportovní agentury.

Reklama

Doporučované