Hlavní obsah

Dotační úřad, který vedla nynější Babišova ministryně, je před krachem

Krajská firma, kterou vybudovala ministryně Klára Dostálová, je před krachem. Finanční injekce od kraje je podle opozice v rozporu se zákonem.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Krajská akciová společnost Centrum evropského projektování administruje a organizuje krajské, obecní i soukromé dotační projekty za miliardy korun, sama je přitom před krachem. Zastupitelé Královéhradeckého kraje proto v pondělí své firmě přiklepli navýšení základního kapitálu o 7,5 milionu korun. Podle opozice však jde o nedovolenou podporu, za kterou může být kraj popotahovaný Evropskou komisí.

Článek

Firma, kterou v minulosti deset let vedla nynější ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO), sice pracuje s miliardovými částkami, avšak sama neumí hospodařit moc dobře. V uplynulých letech nakumulovala téměř čtyřmilionovou ztrátu a není schopná splácet krajem zaručený kontokorentní úvěr.

Podle opozičního zastupitele Martina Hanouska (SZ+Piráti) je chybou, že kraj finanční injekci, která měla být původně dokonce 12 milionů korun, firmě poslal. „Nepodpořil jsem už minule, aby kraj na sebe převzal závazky za dluhy Centra evropského projektování. Právním oddělením jsme byli upozorněni, že by to mohla být nedovolená veřejná podpora,“ upozornil Hanousek. Podle Smlouvy o fungování Evropské unie je veřejná podpora obecně zakázaná, kromě několika výjimek, jakými jsou například dorovnávací platby zdravotnickým zařízením nebo takzvaná podpora de minimis, která je omezena 200 tisíci eury pro jeden podnik na období tří let, což je necelých 6 milionů korun, kraj nyní Centru evropského projektování poskytl 7,5 milionu korun.

Hanousek uvádí jako problematickou i náplň práce firmy, která administruje projekty nejen pro kraj či obce, ale také pro soukromé společnosti. „Dělá komerční věci, to znamená, že konkuruje soukromým subjektům. Pokud my kryjeme její ztrátu, může nastavovat nižší ceny než soukromé subjekty. S tím mám také problém,“ dodává opoziční zastupitel.

Hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán (ČSSD) však v takovéto podpoře nevidí žádný problém. „Navýšení základního kapitálu je naprosto správný krok, který se běžně děje a využívá, nejde o narušování hospodářských vztahů. Zastupitelstvo to právo má, dělá to běžně, běžně to dělají i obce. My jsme takto například zvýšili kapitál zoologické zahradě či údržbě silnic, které jsme dali do majetku některé silnice. Je to běžný krok, jenž naše české právo zná,“ argumentuje hejtman, podle nějž bylo zásadní firmu stabilizovat.

„Nechtěli jsme ohrozit projekty, které má Centrum evropského projektování rozjeté vůči obcím i nemocnicím. Projekty jsou to zcela zásadní – výběrová řízení pro nemocnice až po projekty obcí, od silnic až po vybavení mobiliářem. Nebyli bychom rádi, aby noví starostové a zastupitelé měli na začátku svého volebního období nějaké problémy, proto tato stabilizace,“ dodává Štěpán. Centrum evropského projektování má v současné době rozpracované projekty za necelé dvě miliardy korun.

I přes stabilizaci firmy v ní chce kraj provést audit a do budoucna uvažovat o jejím sloučení s jinou plně funkční krajskou firmou, například se Zdravotnickým holdingem Královéhradeckého kraje. I to opozice kritizuje, neboť jde o firmy s naprosto odlišnou náplní práce. Redakce Seznamu chtěla oslovit i ředitelku Centra evropského projektování Ivu Krunčíkovou, její mobilní telefon však byl celý den vypnutý.

Centrum evropského projektování vzniklo v roce 2004, od roku 2007 je akciovou společností kraje. Od začátku v regionu administrovalo projekty za necelé čtyři miliardy korun. V letech 2004 až 2014 byla společnost pod vedením nynější ministryně pro místní rozvoj.

Reklama

Doporučované