Hlavní obsah

Dozvuky vraždy Kimova bratra: Malajsie vyhostila velvyslance KLDR

Malajsie vyhostila severokorejského velvyslance.

 

Reklama

Vztahy mezi Malajsií a Severní Koreou se znovu dále hrotí. Diplomatický krok souvisí s vyšetřováním vraždy Kim Čong-nama.

Článek

Malajsijská vláda v rámci vyšetřování nedávné vraždy nevlastního bratra lídra KLDR Kim Čong-una v sobotu vyhostila severokorejského velvyslance. Jako nežádoucí osoba musí vycestovat ze země do 48 hodin, citovala agentura Reuters malajsijské ministerstvo zahraničí.

Napětí mezi oběma zeměmi tak dále stoupá.

Mezitím běží vyšetřování vraždy Kim Čong-nama. Ze zveřejněných informací vyplývá, že muže zabil 13. února na letišti v Kuala Lumpuru zakázaný bojový nervový plyn VX. Podle Malajsie a Spojených států vraždu zorganizovaly severokorejské bezpečnostní úřady.

Velvyslanec KLDR v Kuala Lumpuru obvinění odmítl. Prohlásil, že vyšetřování malajsijských úřadů je nevěrohodné. Také obvinil malajsijskou vládu, že podporuje síly, které jsou nepřátelské vůči Pchjongjangu. Podle Reuters tak narážel především na Jižní Koreu.

Malajsie požadovala od ambasadora omluvu za jeho výroky, ale diplomat KLDR nereagoval. „Malajsie bude reagovat tvrdě proti jakékoli urážce či snaze poškodit její pověst," stojí v prohlášení úřadu k vyhoštění představitele KLDR.

Reklama

Doporučované