Hlavní obsah

Drama v Lamanšském průlivu, na vině byli černí pasažéři

Foto: Profimedia.cz

Tanker Nave Andromeda.

Reklama

Britská policie spolu s pobřežní a pohraniční stráží zasahovala kvůli incidentu na ropném tankeru v Lamanšském průlivu. Důvodem bylo několik černých pasažérů, kteří podle sdělení policie slovně vyhrožovali posádce.

Článek

Drama se v neděli odehrálo na palubě tankeru v Lamanšském průlivu jižně od ostrova Wight. „Na palubě tankeru bylo několik černých pasažérů, kteří slovně vyhrožovali posádce. Nikdo nebyl zraněn,“ uvedla policie v prohlášení. Na palubě tankeru se podle televize Sky News našlo sedm černých pasažérů. BBC citovala právníky řeckého majitele lodi, podle nichž „stoprocentně nejde o únos“, jak se předtím také spekulovalo.

K lodi, která se plaví pod liberijskou vlajkou, vyrazila v neděli plavidla pobřežní stráže i vrtulníky. Podle policie obavy o osud posádky začaly krátce po 11:00 SEČ a kolem plavidla byla uzavřená oblast. Mluvčí společnosti Associated British Ports, která provozuje přístav v Southamptonu, uvedla, že s lodí nebyla v kontaktu.

Deník Lloyd's List uvedl, že podle získaných informaci se v Nigérii nalodilo sedm pasažérů. Jejich přítomnost byla následně zjištěna a konflikt vypukl, když se posádka plavidla pokusila zamknout černé pasažéry v kabině. Posádka kontaktovala pobřežní stráž, která poté zalarmovala policii. Loď měla podle deníku na své plavbě zastavit dvakrát, kotvila u Kanárských ostrovů a u francouzského pobřeží jižně od Saint-Nazaire v Bretani, uvádí The Guardian. Podle BBC ale žádné zastávky nebyly v plavebním plánu.

Podle zdrojů z ministerstva obrany se na loď dostalo asi šestnáct členů speciální jednotky SBS, poblíž pak byla v pohotovosti vojenská fregata HMS Richmond. K dispozici byly také čtyři helikoptéry, dvě typu Wildcat a dvě typu Merlin Mk4s. Ministerstvo obrany na Twitteru uvedlo, že podle „počátečních zpráv“ je posádka v bezpečí a zdravá.

Tanker Nave Andromeda, jenž je dlouhý 228 metrů, podle AP vyplul 6. října z Lagosu v Nigérii a do jihoanglického přístavu Southampton měl dorazit v neděli dopoledne. V jedné fázi plavby prý plavidlo kotvilo v kanálu La Manche a podle Sky News jeho nepravidelný pohyb naznačoval, že kapitán nemusí mít nad plavidlem plnou kontrolu.

Reklama

Související témata:

Doporučované