Hlavní obsah

Politolog zkritizoval hradního mluvčího za dezinformace. Vy rozhodujete, co je pravda? kontruje Ovčáček

Jak poznat dezinformaci? Kdo má patent na to, je odhalit? Duel Miloše Gregora a Jiřího Ovčáčka.Video: Markéta Bidrmanová , Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Mluvčí prezidenta si udělá čas na kritiku veřejnoprávních a investigativních médií, zatímco těm dezinformačním dává rozhovory, zkritizoval v Duelu Jiřího Ovčáčka politolog a odborník na fake news Miloš Gregor z Masarykovy univerzity v Brně. Ten je spoluautorem nového pořadu ČT To se ví, který má šířit osvětu o dezinformacích.

Článek

Poznat falešné zprávy od pravdivých dokáže podle loňského průzkumu jen každý čtvrtý Čech. Česká televize chce o fake news šířit osvětu. V neděli odvysílala premiérový díl pořadu To se ví. Podle jeho spoluautora Miloše Gregora na pořad přišly pozitivní i negativní reakce a oceňuje, že se ČT fake news věnuje.

„Lidem vadilo, že se nejedná o seriózní rozbor dezinformací a fake news, že to má zábavnou formu a nejde to dost do hloubky,“ připouští Gregor.

Prezidentův mluvčí pořad ostře zkritizoval. „U tohoto pořadu mám dvě teorie, do vysílání ČT se prolomili tvůrci České sody, druhá je, že scénář přišel z Moskvy. Takhle zdiskreditovat boj s dezinformacemi, to se jen tak někomu nepodaří. Po tomto pořadu bude jakýkoli boj proti dezinformacím těžký,“ míní Jiří Ovčáček.

Anketa

Jak se vám líbil nový pořad ČT o dezinformacích?
Ano, líbil
24,3 %
Ne, nelíbil
44,7 %
Nevím, nesleduji to
31 %
Celkem hlasovalo 9388 čtenářů.

Česká televize cílí na publikum 50+. I proto se tvůrci pořadu snaží na mediální manipulace podívat z nadhledu. Stálými tvářemi pořadu jsou moderátor Tomáš Měcháček a kapitáni soutěžních týmů Aleš Háma a Halina Pawlowská. Ti budou za pomoci svých hostů – v prvním kole herců Adély Gondíkové a Marka Taclíka – rozpoznávat lživé zprávy, titulky či zmanipulované fotografie.

Spor o pořad To se ví se také přenesl do vzájemné kritiky. Politolog Gregor prohlásil, že sám mluvčí prezidenta je v souvislosti s tématem dezinformací problematickou osobou: „Odvádí kvalitní práci pro svého zaměstnavatele, pana prezidenta. Ten když má problémy nebo skandály, tak pan mluvčí přispěchá se skandálním výrokem nebo útokem na někoho a odvede pozornost. Problém je, jak relativizuje zdroje informací a pravdu.“

Hradní mluvčí se ale proti tomu ostře ohradil. „Nemluvíte pravdu, když říkáte, že dávám přednost dezinformacím. Kdo tady bude určovat, co je dezinformační a co není? Vy, Česká televize, nějaký úřad? Jakým právem vůbec můžete tyto věci říkat? Ve svobodné společnosti má každý právo říkat svůj názor,“ prohlásil Ovčáček.

Gregor ale jednoznačně odmítl, že by pořad To se ví někomu říkal, co si má myslet.

Rezignace šéfa ČT?

První recenze jsou rozpačité. Vyčítají pořadu laciné vtipy a že klouže po povrchu. Ještě před odvysíláním prvního dílu se ozvala kritika z Pražského hradu. „Generální ředitel ČT Petr Dvořák by měl okamžitě rezignovat. Skandál s novým pořadem o ‚dezinformacích‘ překročil veškeré možné meze,” napsal na Twitter hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

V Duelu pak znovu svá slova potvrdil: „Myslím si, že v tomto pořadu je to na místě.“ Na otázku, zda je to i názor prezidenta Miloše Zemana, pak odpověděl, že „prezentuje své názory se svolením prezidenta“.

Proč Jiří Ovčáček sdílí na sociálních sítích informace z ruského propagandistického webu Sputnik? Jak se dá rozlišit, co jsou názory prezidenta Zemana a co postoje jeho mluvčího?

Podívejte se na celý pořad Duel v úvodním videu.

Reklama

Doporučované