Hlavní obsah

Důkaz, že jsou lidé bez peněz. Zatím jde o jednotlivce, nápor přijde v květnu

Foto: Profimedia.cz

Nájemné Češi zatím platí. Změnit se to může už v květnu. (Ilustrační snímek)

Reklama

Opatření z druhé poloviny dubna fakticky umožňuje přestat platit nájem, pokud se domácnost dostala kvůli koronavirové krizi do problému. Češi zatím k této možnosti sahají jen ojediněle.

Článek

Přestat platit nájem považuje většina českých domácností za krok, ke kterému se uchyluje až ve chvíli, kdy skutečně není zbytí.

Lze to vyvodit z reakcí zástupců hned několika sdružení, která zastupují jak pronajímatele, tak nájemce.

Desítky tisíc bytů spravují například družstva. Svaz českých a moravských bytových družstev si zatím nedělal žádné oficiální statistiky, ovšem podle Kateřiny Horákové z legislativně právního oddělení svazu registrují jednotlivé žádosti.

„Nájemníky bych rozdělila do dvou skupin. První se snaží bydlení vždy zaplatit, je to pro ně priorita. Druhá skupina měla s placením problémy i dříve,“ popsala pro Seznam Zprávy Kateřina Horáková.

Podobně se k takzvanému odkládání nájmu staví i Milan Taraba, předseda Sdružení nájemníků ČR. Ten zatím zná údaje za Liberecký kraj, protože tamní buňka byla nejaktivnější a číslo už na ústředí poslala. V Libereckém kraji zatím registrují 34 žádostí o odklad nájmu.

„Každá normální rodina se chová zodpovědně,“ konstatuje Milan Taraba, podle kterého si lidé uvědomují, že pokud odloží placení nájmu, bude jim hrozit, že následně nezvládnou uplatit měsíční nájem navýšený o splátky za odložené nájemné.

„Vyzývali jsme proto lidi, ať se domluví na snížení nájmu,“ dodává předseda Sdružení nájemníků.

Začít to může už v květnu

Stejný trend hlásí Milan Krček, výkonný místopředseda Občanského sdružení majitelů domů v ČR. „Zatím se to neprojevilo. V květnu a červnu se to může ale změnit,“ říká Krček.

Obavy z budoucího vývoje má i Kateřina Horáková ze Svazu českých a moravských bytových družstev. „Bojíme se toho. Řada lidí nemá žádné úspory,“ líčí Horáková.

Podle ní se proto ztráta zaměstnání rychle, prakticky hned následující měsíc promítne do neschopnosti splácet nájem. Družstva také mají velmi špatnou pozici při vymáhání dlužných peněz.

„Se skupinou neplatičů bojujeme dlouhodobě. A naše závazky jsou uspokojovány až v poslední řadě,“ poukazuje Horáková na to, že většinou neplatiči dluží peníze i jiným věřitelům. U družstev navíc mívají větší dluhy, a tak jsou obecně upřednostňováni před družstvy, na která se nakonec nedostane.

Možnost fakticky odložit nájem mají Češi od 22. dubna, kdy poslanci schválili opatření, podle něhož nemůže dostat nájemce výpověď z nájmu, protože kvůli mimořádným opatřením nezvládá platit. Nájemce ale musí doložit, že k platební neschopnosti došlo vinou mimořádných opatření.

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) proto už při schválení zákona varovala, že nejde o skutečný odklad nájmu. „Každý občan bude muset dlužný nájem doplatit do konce roku, a je třeba připomenout, že bude povinen uhradit i úrok z prodlení. Naše snaha je zaměřena pouze a výlučně na zranitelné nájemce, a to v případech, kdy selžou jiná opatření,“ uvedla ministryně.

Reklama

Doporučované