Hlavní obsah

Dvacet let Britové čekali na sochu Diany. Stát bude v Kensingtonských zahradách

Diana bude mít v Londýně sochu.Video: Josef Mačí

 

Reklama

Princové William a Harry jmenovali komisi, která pomůže vybrat sochaře a získat na dílo peníze.

Článek

Princeznu Dianu připomene v zahradách Kensigtonského paláce její socha. Od smrti bývalé manželky dědice britské koruny, prince Charlese, uplyne letos dvacet let a její synové, princové William a Harry, se rozhodli vyzvednout Dianinu politickou a charitativní činnost po celém světě.

„Naše matka se dotkla spousty životů. Doufáme, že socha pomůže všem, kteří navštíví Kensingtonský palác, přemýšlet o jejím životě a odkazu,” uvedli její synové.

Princové William a Harry jmenovali komisi, která pomůže vybrat sochaře a získat na dílo finanční prostředky. Zasedne v ní šest lidí včetně nejstarší Dianiny sestry Sarah McCorquodaleové a princezniny přítelkyně Julie Samuelové. Socha by měla být odhalena do konce roku.

„Od smrti naší matky uplynulo už dvacet let a nastal čas uznat její pozitivní vliv na Británii a celý svět trvalou sochou,” řekli William a Harry.

Předchozí Dianin památník postihly problémy

Královna Alžběta II. řekla, že „podporuje” svá vnoučata při vzpomínce na princeznu Dianu.

Socha po celém světě oblíbené aristokratky bude čtvrtým londýnským památníkem věnovaným princezně a bude stát v blízkosti fontány postavené na její počest v Hyde parku.

Památník z roku 2004, který má spíše podobu příkopu, ale vzbudil značné kontroverze. Stavba fontány se oproti předpokladům výrazně prodražila a krátce po otevření musela být kvůli zajištění bezpečnosti na čas uzavřena.

Reklama

Doporučované