Hlavní obsah

Dvě třetiny prodejců cigaret nejsou připraveny na nový předpis. Hrozí jim milionové pokuty

Foto: Shutterstock

Pohyb tabákových výrobků bude od pondělí regulovanější.

Reklama

Od pondělí platí nové evropské nařízení, podle kterého budou muset být všechny cigarety a tabák vybaveny novým identifikátorem, díky němuž budou moci být sledované od výrobce až po prodej zákazníkovi v maloobchodu.

Článek

Cílem nového systému je lepší kontrola prodeje a snížení objemu nelegálního obchodu. „Možnost sledovat a vyhledávat tabákové výrobky přispěje k jejich lepší kontrole. Dozorové orgány tak podle kódu snadněji zjistí, kde se výrobky právě nacházejí, což jednoznačně omezí nelegální prodej i falšování,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

V Česku na dodržování nového opatření známého jako „Track&Trace“ dohlíží Státní zemědělská a potravinářská inspekce a Generální ředitelství cel.

U Státní tiskárny cenin si potom prodejci musí zažádat o tzv. jedinečný identifikátor, který je k zapojení do systému nutný. K pátečnímu odpoledni ale podle dat Ministerstva zemědělství obdrželo identifikátor jen 11 700 subjektů. Prodejců tabákových výrobků je přitom v Česku okolo třiceti tisíc.

Bez registrace nelze nové cigarety a tabák prodávat. „Subjekty, které nebudou registrovány vydavatelem jedinečného identifikátoru, budou stát mimo systém sledovatelnosti a nebudou moci od 20. května 2019 prodávat cigarety a tabák k ručnímu balení cigaret, které již budou nést jedinečný identifikátor,“ potvrzuje mluvčí Ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.

Za prodej bez identifikátoru může SZPI uložit pokutu až do výše tří milionů korun. Když výrobce nebo distributor výrobek vůbec neoznačí, může dostat pokutu až padesát milionů korun.

Neznamená to ale nutně, že by v pondělí většina trafik, restaurací a obchodů nemohla prodávat kuřivo. Registraci lze jednak vyřídit během jednoho až dvou dnů a zároveň bude platit výjimka pro starší tabákové výrobky, tedy ty vyrobené před 20. květnem 2019.

„Zásoby cigaret a tabáku k ručnímu balení cigaret vyrobených nebo dovezených do EU před 20. květnem 2019, které nebyly označeny jedinečným identifikátorem, bude možné doprodat do 20. května 2020. Na všechny ostatní tabákové výrobky se povinnost nést jedinečný identifikátor bude vztahovat od 20. května 2024,“ dodává Bílý.

Vzhledem k tomu, že prodejci bývají předzásobeni v řádech týdnů, mají stále čas vyřídit si náležitosti potřebné k novému nařízení tak, aby je nepostihl výpadek.

Jak celý systém funguje? Každý karton a každá cigaretová krabička bude mít svůj specifický kód. Systém díky skenování kódu zaznamená každý pohyb tabákového výrobku z výrobny až do trafiky a k zákazníkovi. Každý článek tabákového byznysu bude muset nakoupit čtečky kódů, aktualizovat počítače, nainstalovat programy a vyškolit personál.

Každý výrobce a prodejce bude do databáze skenováním ukládat informace o svých kódech, ty se následně budou scházet v celoevropské databázi. V ní bude možné dohledat pohyb každé jediné cigaretové krabičky. Digitální identifikátor každé krabičky bude zaznamenávat datum, čas, místo výroby, popis výrobku, ale také trasu přepravy z výrobny do trafiky.

Evropa se snaží bojovat s nelegální distribucí cigaret. Podle dostupných zdrojů je podíl nelegálních tabákovin v EU až deset procent – v Česku jsou to aktuálně čtyři procenta. Studie společnosti KPMG z roku 2016 uvádí, že země EU přicházejí ročně o 10,2 miliardy eur na daních.

Výrobci cigaret však úbytku ilegální konkurence v souvislosti s novým nařízením nevěří. „Místo aby se opatření zaměřilo na nezákonný obchod s tabákem pocházejícím mimo EU, došlo k vytvoření extrémně komplikovaného a nákladného řešení, které monitoruje pohyb výrobků uvnitř Unie,“ říká šéf komunikace společnosti JTI (výrobce značek Camel či Winston) Jiří Hauptmann.

Reklama

Doporučované