Hlavní obsah

Ekonomice EU se daří díky ustupující pandemii lépe. Brusel zlepšil výhled

Foto: Seznam Zprávy

Evropské HDP letos vzroste o 4,8 %, odhaduje Evropská komise. Na příští rok zlepšila odhad na 4,5 procenta.

Reklama

Evropská ekonomika se vyvíjí lépe, než se čekalo. Díky rozvolňování. Do předcovidových čísel by se mohla vrátit už na konci roku, uvedla Evropská komise. Odhad letošního růstu zvýšila na 4,8 procenta a příští rok na 4,5 procenta.

Článek

Ekonomika Evropské unie letos hlavně díky příznivému vývoji koronavirové nákazy a vyšší jarní aktivitě poroste po loňském rekordním propadu rychleji, než se původně očekávalo. Ve své letní makroekonomické prognóze to ve středu uvedla Evropská komise (EK), která zlepšila odhad letošního růstu hrubého domácího produktu (HDP) unijních zemí na 4,8 procenta.

V květnu čekala růst o 4,2 procenta. Na příští rok pak zlepšila odhad růstu o desetinu procentního bodu na 4,5 procenta.

Příznivější vývoj očekává komise i v 19 zemích platících eurem, kde by měla letos i příští rok ekonomika růst shodně s celou EU. K předkrizovým hodnotám by se měl podle komise reálný výkon ekonomiky unie i eurozóny vrátit v posledním čtvrtletí letošního roku. V případě eurozóny přitom Brusel v květnu předpovídal tento návrat až v prvním kvartále příštího roku.

Po mnoha měsících omezení je spotřebitelská důvěra i cestovní ruch na vzestupu.
Valdis Dombrovskis, místopředseda Evropské komise

K rychlejšímu tempu růstu přispěje podle unijní exekutivy hospodářská aktivita v prvním čtvrtletí, která předčila očekávání. Díky stabilnímu tempu očkování a omezenému šíření covidu-19 se také v průběhu druhého kvartálu podařilo znovuotevřít většinu odvětví ekonomiky, z čehož podle komise profitoval zejména sektor služeb. V posledních týdnech se dočkal oživení i strádající cestovní ruch, jemuž by mělo dál pomoci zavedení covidových cestovních certifikátů od začátku července.

„Po mnoha měsících omezení je spotřebitelská důvěra i cestovní ruch na vzestupu, ačkoli bude potřeba obezřetný přístup k hrozbě nové mutace (viru), aby bylo cestování bezpečné,“ upozornil dnes na možné riziko pro odvětví turistiky místopředseda EK pro ekonomiku Valdis Dombrovskis.

Reklama

Doporučované