Hlavní obsah

Apple zastavil práci na vlastním elektrickém autě, projekt trval dekádu

Foto: 360b, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Firma do projektu, který by ji posunul do zcela nového odvětví, vložila miliardy dolarů. Projekt se však téměř od začátku potýkal s problémy a Apple několikrát změnil vedení týmu a strategii.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Americká společnost Apple zastavila práci na svém elektrickém autě. Některé zaměstnance z projektu, který začal v roce 2014, přesunula do divize umělé inteligence (AI). Informaci dnes zveřejnil Apple interně, napsala agentura Bloomberg s odvoláním na obeznámené zdroje. Technologická firma se k ukončení ambiciózního projektu odmítla vyjádřit.

Na vývoji elektromobilu pracovalo kolem 2000 lidí. Ti se s překvapením dozvěděli, že projekt postupně skončí a že se někteří z nich přesunou do divize AI. V týmu pracuje několik stovek hardwarových inženýrů a automobilových konstruktérů. Je možné, že se budou moci ucházet o práci v jiných odděleních společnosti. Patrně se bude i propouštět, ale není jasné, jakou měrou, uvádí Bloomberg.

Firma do projektu, který by ji posunul do zcela nového odvětví, vložila miliardy dolarů. Původním cílem bylo vytvořit plně autonomní elektromobil s interiérem podobným limuzíně a navigací řízenou hlasem. Projekt se však téměř od začátku potýkal s problémy a Apple několikrát změnil vedení týmu a strategii.

K rozhodnutí ukončit jej došlo vedení firmy v posledních týdnech. Agentura Bloomberg před měsícem napsala, že projekt dosáhl kritického bodu. Posledním interně diskutovaným přístupem bylo odložení uvedení vozu na trh do roku 2028 a snížení úrovně autonomie vozu ze čtvrtého stupně na úroveň dva plus. Autonomních vozidel existuje šest úrovní – od nuly do pěti. Nejpokročilejší je plně autonomní vůz.

Reklama

Doporučované