Hlavní obsah

Ázerbájdžán hodlá zdvojnásobit dodávky plynu do Evropy

Foto: Shutterstock.com/Maksim Safaniuk

Ilustrační foto.

Reklama

Ázerbájdžán bude schopen dosáhnout plánovaného zdvojnásobení vývozu zemního plynu do Evropy, oznámil ázerbájdžánský prezident Ilham Alijev.

Článek

Země si ale ještě musí zajistit dlouhodobé prodejní smlouvy, aby mohla uskutečnit potřebné investice do zvýšení těžby, informovala agentura Bloomberg. Evropská unie loni v červenci podepsala s Ázerbájdžánem memorandum, které počítá se zdvojnásobením ročního dovozu ázerbájdžánského plynu do Evropy na 20 miliard metrů krychlových do roku 2027.

Alijev uvedl, že v letošním roce vývoz ázerbájdžánského plynu do Evropy dosáhne 12 miliard metrů krychlových, zatímco v roce 2021 činil osm miliard metrů krychlových. To podle prezidenta ukazuje, že země „s jistotou směřuje k cíli“ zdvojnásobit export do roku 2027. Ázerbájdžán začal prodávat plyn do Evropy v roce 2020.

Alijev u příležitosti otevření plynovodu vedoucího z Bulharska do Srbska v neděli rovněž uvedl, že Srbsko se stane sedmou evropskou zemí odebírající ázerbájdžánský plyn. Ázerbájdžánská státní energetická společnost SOCAR se v listopadu dohodla, že do Srbska v příštím roce vyveze až 400 milionů metrů krychlových plynu. Export do Bulharska by se měl podle prezidenta v příštím roce zvýšit z letošních 500 milionů téměř na miliardu metrů krychlových.

Reklama

Doporučované