Hlavní obsah

Mimořádně schopný, ale extrémně náročný. Česko zná Podnikatele roku

Foto: Yan Renelt, Seznam Zprávy

Tomáš Čupr se stal Podnikatelem roku 2021 České republiky

Reklama

aktualizováno •

Dvaadvacátý ročník soutěže EY Podnikatel roku zná svého vítěze. Stal se jím zakladatel on-line prodejce potravin Rohlik Tomáš Čupr. Česko bude reprezentovat na celosvětovém finále v Monte Carlu.

Článek

Tomáš Čupr je nejlepším podnikatelem České republiky pro rok 2021 a tohle jsou důvody: Jeho Rohlík je jasná jednička v on-line prodeji potravin. Na trhu má osmdesátiprocentní podíl a během pandemie vystřelil na špici. Loni zaznamenal šedesátiprocentní nárůst, denně rozveze 20 tisíc nákupů a překročil i hranice Česka. Po Maďarsku a Rakousku zamířil do Německa a chystá se do Itálie, Španělska a Rumunska. Čupr neskrývá ambici vytvořit z Rohlík Group významného celoevropského hráče a ukázat, že i v Česku mohou vznikat světové firmy.

Je to obrovské uznání práce nejen mojí, ale i celého týmu. Ačkoliv my v Rohlíku řešíme primárně spokojenost našich zákazníků a na žádná velká vyznamenání si tolik nepotrpíme, tak je skvělé vidět a vědět, že si naší práce někdo cení. To nás pochopitelně velmi těší.
Tomáš Čupr

Firma ve fiskálním roce 2020 dosáhla obratu 7,36 miliardy korun a stala se jednorožcem – tak se nazývají ve světě startupů firmy, jejichž hodnota překročí jednu miliardu dolarů. I po vstupu nových investorů Čupr drží ve společnosti většinový podíl.

Sám Tomáš Čupr se loni také nově zařadil mezi nejbohatší Čechy. Časopis Forbes ho v žebříčku českých miliardářů dosadil na 26. místo a jeho majetek odhadl na téměř 11 miliard korun.

Je mimořádně schopný, akční, výborně dokáže vést a motivovat, ale na druhou stranu je také extrémně náročný.
Zbyněk Frolík, zakladatel Linetu a člen poroty soutěže

O Tomáši Čuprovi se říká, že nikdy nevypíná telefon a slovo nejde pro něj neexistuje. Na druhou stranu má i své odpůrce, kterým vadí jeho styl i kauzy, které se s Rohlíkem pojí. V roce 2017 to byla razie cizinecké policie kvůli zaměstnávání desítek zahraničních pracovníků (zejména Ukrajinců) bez řádného povolení, které dodala polská firma bez statusu agentury práce. Nedávno se pak o negativní publicitu firmy postarala aféra kolem pracovních podmínek a systému odměňování kurýrů. Na tu Tomáš Čupr reagoval dopisem, že kurýry „nenutí u sebe pracovat s pistolí u hlavy“ a že „poškodili firmu“.

„Je mimořádně schopný, akční, výborně dokáže vést a motivovat, ale na druhou stranu je také extrémně náročný. Umí předvídat trendy trhu. Během krátké doby dokázal vybudovat firmu, proniknout na náročné a velké zahraniční trhy a vybudovat lídra trhu střední Evropy,“ říká o něm Zbyněk Frolík, zakladatel Linetu, který byl členem poroty. Ta je složená z vítězů minulých ročníků.

Letos ve finálovém hlasování jednotná nebyla. „Nakonec jsme se shodli, ale diskuse byla delší než jindy a ‚živá‘. Byla tam z různých pohledů jedna silná podnikatelská osobnost, podnikající v podobném oboru, která má jistě velkou šanci být příštím podnikatelem/kou roku,“ dodává Frolík. Ve finále se Tomáš Čupr utkal s osobnostmi jako jsou Daniel Večeřa a Petr Res ze společnosti HP Tronic, Simona Kijonková z Packeta Group, Martin Cígler z firmy Solitea či Jaromír Opatrný ze společnosti Well Pack.

Světové finále v Monte Carlo

Rohlík přitom není jedinou firmou, kterou kdy Tomáš Čupr rozjel. Stál také u zrodu společností jako Slevomat nebo Dáme jídlo. „Málokdo umí pochopit, jak těžké je založit firmu a udržet ji v chodu přes tu počáteční fázi – 95 % byznysů nepřežije první tři roky a já jsem založil tři firmy, které přežily pětiletou hranici. Roztlačit ten vlak je na psychiku a energii nejnáročnější,“ řekl už dříve v podcastu SZ Zpráv Černá čísla Tomáš Čupr. Rohlík ale považuje za svůj životní projekt.

Teď bude se svým životním projektem reprezentovat Česko na celosvětovém finále soutěže EY podnikatel roku v monackém Monte Carlu. Tu zatím žádný český podnikatel neovládl, i když země v minulosti vyslala zástupce firem jako jsou Avast, Koh-i-noor či GZ Media.

„Jsem přesvědčena, že Tomáš Čupr bude skvěle reprezentovat Českou republiku na celosvětovém finále v Monte Carlu a že jeho příběh osloví mezinárodní porotu stejně jako tomu bylo v tuzemsku,“ řekla Martina Kneiflová, vedoucí partnerka EY v České republice.

Vítězové dílčích kategorií

Vedle titulu Podnikatel roku se jako každoročně vyhlašovali i vítězové dalších kategorií. Technologickými podnikateli roku 2021 se stali Jan Jakůbek a Jan Sohar ze společnosti Advacam, trofej Začínajícího podnikatele roku 2021 získali Martin Dienstbier a Václav Navrátil ze společnosti Diana Biotechnologies, cenu čtenářů MF DNES a iDNES.cz za Nejlepší podnikatelský příběh roku 2021 obdrželi Jiří Kůs a Lucie Konečná ze společnosti nanoSPACE.

EY Podnikatel roku

Vítězové regionálních kol EY Podnikatele roku 2021:

Tomáš Čupr (Rohlik.cz) a Václav Navrátil, Martin Dienstbier (DIANA Biotechnologies)

Martin Cígler (Solitea)

Daniel Večeřa a Petr Res (HP Tronic)

Filip Dušek, Elroz Invest

Jiří Kůs, Lucie Konečná (NanoSpace)

Pavel Hrstka (CityZen)

Karel Kadlec (CarTec)

Ladislav Vrána a Jiří Nesvadbík (Neva Žaluzie)

Seznam Zprávy jsou mediálním partnerem soutěže EY Podnikatel roku.

Od roku 2006 uděluje společnost EY také cenu za společensky prospěšné podnikání. Letošním držitelem titulu Společensky prospěšný podnikatel roku 2021 se stala Kateřina Vacková ze společnosti Loono. A pošesté v historii soutěže byla tento rok udělena Cena České televize – Podnikatelský přínos kultuře a umění, kterou získali Rudolf a Renata Kasperovi ze společnosti Kasper Group.

EY Podnikatel roku je prestižní světová soutěž podnikatelů, která vzdává hold výjimečným osobnostem. Jejím cílem je ukázat veřejnosti vynikající osobní příklady na poli podnikání, které mohou být vzorem pro mladé, začínající podnikatele. Soutěž je koncipována jako mezinárodní, proto jsou kritéria, podle nichž jsou posuzováni jednotliví účastníci, v každé zemi srovnatelná. V současné době se jako jediná světově uznávaná soutěž svého druhu pravidelně vyhlašuje téměř v 60 zemích na šesti kontinentech.

Reklama

Doporučované