Hlavní obsah

Začíná boj o titul nejlepší technologické firmy, Češi zatím hráli první ligu

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Vloni zvítězila i v mezinárodní konkurenci Deloitte Technology Fast 50 česká firma FTMO

Reklama

Od prvního června se mohou firmy hlásit do 23. ročníku soutěže Deloitte Technology Fast 50, která oceňuje nejrychleji rostoucí technologické firmy Česka, aby se následně porovnaly s úspěšnými startupy střední a východní Evropy.

Článek

Podle Jiřího Sauera, partnera ve společnosti Deloitte, rychle rostoucí české společnosti velmi dobře zapadají do evropské a světové ekonomiky jako celku. „Jejich obchodní modely zjednodušeně reagují na nejnovější trendy a řeší aktuální problémy zákazníků. Výjimečnými se pak ale staly společnosti, které dokázaly uvedenou charakteristiku překročit. Předpověděly, kam se bude dané odvětví ubírat a nastavily trendy dříve než mezinárodní konkurence,“ říká Sauer, který je středoevropským šéfem soutěže Deloitte Technology Fast 50. 

Poradenská společnost v ní již více než dvě desetiletí oceňuje nejrychleji rostoucí veřejné a soukromé technologické společnosti prostřednictvím programů Technology Fast 50 a 500. Program každoročně sestavuje žebříček inovativních a rychle rostoucích společností v regionu střední a východní Evropy.

Hlavním kritériem pro úspěch společnosti je růst tržeb. Jinými slovy je odměňováno to, jak produkty nebo služby dané firmy hodnotí sami zákazníci. „Právě jednoduchost a objektivita tohoto kritéria je účastníky soutěže dlouhodobě oceňována,“ připomíná Sauer. V letošním ročníku bude posuzován růst tržeb mezi lety 2018 až 2021, geopolitické a ekonomické události roku 2022 proto ještě žebříček neovlivní.

Českým firmám se dlouhodobě daří hlavně v oblasti e-commerce. Skvělými reprezentanty jsou zde například DoDo, Rohlík, Bonami a mnoho dalších. Mimo e-commerce je špičkou ve svém oboru Josef Průša se svými 3D tiskárnami, FTMO v oblasti tradingu, případně globálně známí Mews, Kiwi.com anebo ProductBoard.

Český fintech s rekordním růstem

Právě startup FTMO se v konkurenci mladých firem z Polska, Slovenska, Litvy, Chorvatska, Bulharska a Albánie stal celkovým vítězem a tedy nejrychleji rostoucí firmou posledního ročníku Deloitte Technology Fast 50. Česká platforma pro obchodování na finančních trzích dosáhla v průběhu let 2017–2020 rekordního růstu tržeb, a to o 39 432 procent. I na třetím místě se vloni umístila česká společnost. Šlo o Driveto s flexibilním operativním leasingem aut pro firmy, podnikatele i soukromé osoby. V zatím posledním žebříčku padesáti nejrychleji rostoucích technologických firem střední Evropy bylo celkem 19 zástupců z České republiky.

„České společnosti nejsou v evropském kontextu automaticky výjimečné. Při zohlednění domácích podmínek, kondice české ekonomiky a ostatních faktorů ale hrají vyšší ligu, než by jim „papírově“ příslušela,“ hodnotí Sauer.

Podle Richarda Trela ze Citibank jsou firmy ze střední a východní Evropy poměrně lákavé pro investory: „Zejména Česká republika disponuje kvalifikovaným lidským kapitálem a v kombinaci s naší podnikavostí je pravděpodobnost úspěšného příběhu vysoká. I z tohoto důvodu nyní vidíme příliv zahraničního kapitálu mnohem častěji.“ Segment technologických společností je jednou z klíčových oblastí, na které se Citi globálně zaměřuje. „Podpora rychle rostoucích společností je pro nás důležitá a jsme hrdým partnerem soutěže nejen v České republice, ale i v dalších zemích CE regionu,“ dodal Trelo.

Místní odlišnosti existují, avšak nejsou rozhodující

Většina firem zastoupených v programu Deloitte Technology Fast 50 pochází ze zemí Evropské unie a měly by tedy mít pro podnikání víceméně srovnatelné podmínky. Určitá lokální nebo spíš národní specifika ale přece jen existují. „Velikost trhu, jeho vyspělost, případně přístup ke kapitálu jsou samozřejmě příznivější pro firmy z ČR, Polska, nebo Rumunska. Polské a rumunské společnosti mají příhodnější podmínky pro rozšiřování svého byznysu na lokálním trhu, české firmy tuto výhodu získávají z našeho pohledu přirozenou expanzí na Slovensko,“ zamýšlí se Sauer. Pobaltské státy podle něj tvoří poměrně specifické prostředí, když tu firmy v posledních třiceti letech profitují z podpory tamních vlád, z úspěšně probíhající digitalizace státní správy i z celkového zaměření ekonomik na inovace. „Díky úspěchům Skype a dalších firem původem z Pobaltí mají napojení přímo na americký trh, ze kterého dokážou těžit. Skvělé nápady vznikají v poslední době například v Albánii, Srbsku a Chorvatsku. O firmách z tohoto regionu ještě hodně uslyšíme.“

Právě služby oceňované v podnikání na mezinárodní úrovni jsou jedním z přínosů, které do soutěže jako partner přináší společnost Citi. „Citi investuje do infrastruktury produktů, jako jsou virtuální účty, API konektivita, online monitoring zahraniční platby až po její přípis beneficientovi, FX automatizace, možnost odesílání plateb ve více než 130 světových měnách atd.,“ uvedl Richard Trelo.

Každá krize je zároveň příležitostí

Stávající stav ekonomiky a její problémy ale budou klást na všechny zúčastněné zvýšené nároky. Dramatický růst cen energií, rekordní inflace, ale třeba i nedostatek pracovní síly však mohou být pro řadu inovativních firem příležitostí nabídnout služby a řešení, která budou na témata současnosti reagovat.

„Myslím, že právě program Deloitte Technology Fast 50 skvěle ukazuje, které obory a firmy jsou na trhu úspěšné, které technologie jsme už integrovali do svého života, a zprostředkovaně pak předvídá, jaké budou trendy v budoucnu. V podstatě je takovým zrcadlem ekonomiky, respektive společnosti ve střední Evropě,“ říká Jiří Sauer.

Stát zatím pro boom technologií nevytváří právě nejvhodnější prostředí, jako je tomu například v Pobaltí.
Jiří Sauer, lídr soutěže Deloitte Technology Fast 50 pro region CE

Investoři budou v současné době jistě opatrnější. Ale chuť investovat do nových řešení, která mohou přinést zisk, nevymizí. A možná bude tím větší, čím obtížnější bude vykřesat zisk z tradičních investičních komodit a oblastí. „Ohledně dalšího vývoje startupové scény jsem optimista. Klíčovým předpokladem úspěchu bude schopnost technologických firem zvládnout rostoucí náklady na vývoj nových řešení, v jejich případě ještě kombinované s obecným nedostatkem IT odborníků. I proto by zde mohla narůstat další potřeba investic,“ odhaduje Sauer.

Do těch by se ale podle něj vedle tradičních investorů, tj. venture fondů a úspěšných founderů, měly zapojovat i další subjekty. V první řadě stát, který zatím například ve srovnání s Pobaltím právě nejvhodnější prostředí pro boom technologií nevytváří. Podle Sauera by se ve větším měřítku měly zapojit i komerční banky, které často i na začínající společnosti kladou stejné požadavky jako na tradiční průmyslové podniky.

Favorité příštích let

Bez ohledu na realitu spojenou s pandemií nebo s energetickou krizí rostou odvětví spojená s umělou inteligencí, která se uplatňuje v oborech, kde jsme si ji dříve neuměli ani představit. Příkladem je Carebot a jejich AI řešení pro medicínskou diagnostiku, nebo technologie pro vzdělávání a školení na dálku.

„Edutech ještě pojede na vlně započaté v souvislosti s pandemií covidu, ale porostou i další odvětví. Fintech bude stále výrazně měnit způsoby investování i to, jaké služby budeme očekávat od své banky. Bez proptech řešení (technologická řešení v oblasti realit) se neobejde žádná moderní budova. Mým osobním favoritem pak zůstává segment biotech. Právě u společností, které doslova hacknou způsob, jak vnímáme a jak přistupujeme ke svému zdraví, respektive sami k sobě, očekávám nejen nejrychlejší růst, ale především radikální změnu v kvalitě našeho života,“ říká Jiří Sauer.

23. ročník soutěže přinese některé změny, jednou z nich je snížení počtu kategorií. Oceněným firmám by se tím mělo dostávat vyšší publicity. Vůbec poprvé pak Deloitte společně s partnery soutěže organizují tzv. Investors’ Pitch, kdy se projekty z celé střední Evropy ucházejí o investice od zkušených investorů. Těmi jsou Livesport, J&T Ventures a Inventi. „S regionálním partnerem Google Cloud pak pracujeme na velkém překvapení pro vítěze. Je toho opravdu spoustu, na co se můžeme těšit,“ uzavřel pozvání k účasti v právě začínající soutěži Deloitte Technology Fast 50 Jiří Sauer.

Reklama

Doporučované