Hlavní obsah

„Změříme úplně všechno,“ říká Alan Fabik, zakladatel startupu Hardwario

Foto: Hardwario, Seznam Zprávy

V Hardwario jsem viděl šanci, říká Alan Fabik a svůj věk neřeší.

Reklama

Startup Hardwario se zabývá vývojem elektronických zařízení pro průmyslový internet věcí. Získává data a firmám šetří čas, peníze i lidskou práci. Jednoduše řečeno, změří úplně všechno a kýžená data předají zákazníkovi.

Článek

„K internetu připojíme i strom, ale to by asi samo o sobě moc užitku nepřineslo. Takže v Anglii mapujeme vliv změn klimatu na vývoj lesů,“ říká Alan Fabik, zakladatel technologického startupu Hardwario, který se zaměřuje na internet věcí.

Tato technologie propojuje fyzická zařízení, například vozidla, domácí spotřebiče, ale vlastně jakékoliv „věci“ vybavené elektronikou, softwarem, senzory a síťovou konektivitou, která umožňuje těmto zařízením si vyměňovat data.

Angličané tak už po lese nemusí honit lidi, aby pořizovali data, ta pracně transportovali do systému, který s nimi pracuje. To je časově náročné a stojí to spoustu peněz. Díky technologii od Hardwario se teď potřebná data sbírají sama a dostupná jsou okamžitě i nepřetržitě. Prostě online.

Změříme cokoliv

„Tatínkovi kamarádky jsme postavili zařízení na hlídaní žumpy,“ říká s úsměvem Fabik. Spíš proto, aby zdůraznil to podstatné: Vše, co vymyslí, musí mít okamžitou vazbu na praxi. Tedy na výrobu, na ochranu přírody nebo na vylepšování pracovního prostředí.

Jeho přístroje a technologie tak například monitorují elektroměry v Austrálii i ropné vrty v Severní Americe. Pracují pro pivovar Asahi, Lego a řadu dalších nadnárodních společností. Extrémní poptávka je podle Fabika po monitoringu výrobních zařízení. Jeho slova potvrdil i Jan Vlačiha ze Škoda Auto: „Hardwario nám pomohlo rychlým a neinvazivním způsobem zavést do výroby řešení, díky kterému sledujeme aktuální stav linky a snadno kontrolujeme, zda některý operátor nepotřebuje pomoc,“ popsal spolupráci. Taková investice má velmi rychlou návratnost, získaná data jsou totiž ihned využívána pro optimalizaci výroby ve Škodovce.

„Opravdu často monitorujeme výkon strojů, ale uměli bychom takto hlídat i člověka,“ říká Fabik.

Trochu jinou kategorií, než je kontrola optimální výkonnosti, je takzvaná predikční údržba, která měří, zda „něco“ není jinak než doposud a na základě toho může odhadnout problém, který by mohl nastat.

Například E.ON tak Hardwario oslovil s cílem otestovat jejich síť NB-IoT (speciální úzkopásmová síť pro přenos dat umožňující připojit všechna chytrá zařízení k síti). Sami si navrhli řešení pro sledování klimatických podmínek v kabelových skříních, kde je zařízení umístěno a během dvou měsíců měli zařízení v rukách.

„V takovém případě třeba měříme vnější podmínky jako vlhkost, teplotu nebo intenzitu světla,“ vysvětluje Fabik.

Dalším zákazníkem byla také mezinárodní developerská společnost HB Reavis, která po celém světě navrhuje kancelářské prostory. Vždy tak, aby se v nich zaměstnanci cítili dobře, aby zde, přestože jsou v práci, rádi trávili čas. „Optimální prostředí pro práci se neobejde bez čerstvého vzduchu, a proto se na nás obrátili s požadavkem na vývoj měřiče kvality ovzduší,“ popisuje Fabik.

Exaktně, ale i s humorem

Dříve se podnikatel pod křídly společnosti Jablotron věnoval hlavně softwaru a dnes s nadsázkou říká, že se softwarem je lehká práce. Skutečně tvrdou práci totiž podle něj představuje až hardware. „Když uděláte chybu v softwaru, ještě pořád se dá se zákazníkem diskutovat o tom, že to je správně. Někdy můžete udělat z chyby přednost. S těmi našimi měřidly ale tohle nejde.“

Poslechněte si

Foto: dCast, Seznam Zprávy

Podcast dCast

Úplný obrázek toho, čemu se věnuje firma Hardwario, ale také obecně oboru, který nyní zažívá raketový vzestup, vám přinese podcast s Alanem Fabikem.

Alan Fabik má smysl pro humor, což mu práci zjevně usnadňuje. Zcela určitě je ale schopný manažer. Startup založil v 50 letech a není tedy úplně typickým představitelem mladé startupové scény. Přesto dokázal uspět i v mezinárodním měřítku. Hardwario je podle loňského žebříčku sestavovaného poradenskou společností Deloitte 34. nejrychleji rostoucí firmou ve střední Evropě.

„Teď jsem v Americe potkal chlapa, myslel jsem, že nám asi bude coby akademik něco přednášet. A on že prý taky zrovna založil firmu a má s ní spoustu plánů. Tak jsem se hned cítil lépe. Pokud se zrovna nepustíte do výškových prací, tak věk, to je fakt jen číslo.“

Reklama

Doporučované