Hlavní obsah

Blýská se na lepší časy? Cena plynu poprvé od června klesla pod 100 eur za MWh

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Velkoobchodní cena plynu pro evropský trh dnes poprvé od června klesla pod 100 eur za megawatthodinu (MWh).

Článek

Krátce před polednem se cena klíčového termínového kontraktu na plyn s dodáním v listopadu pohybovala kolem 99 eur/MWh. Proti pátku tak vykazovala pokles téměř o 13 procent.

Ukazují to záznamy ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku, který je určující pro ceny plynu v Evropské unii. Od srpnového maxima je cena nižší zhruba o 70 procent.

SPECIÁL: Jak zvládnout krizi

Vše na jednom místě: Máme pro vás kalkulačky, přehledné návody, energetickou poradnu, přehled všech dotací a odpovědi na další otázky, které vám pomohou snížit dopady zdražování.

K poklesu ceny přispívá sílící přesvědčení, že Evropa bude mít plynu v zimních měsících dostatek. K obavám v posledních týdnech značně přispíval fakt, že z Ruska do EU proudí výrazně méně plynu než před válkou na Ukrajině.

Meteorologové předpovídají, že počasí v Evropě bude až do konce měsíce teplejší, než je obvyklé pro toto roční období. Zároveň evropské země svižným tempem plní zásobníky plynu, některé z nich už splnily cíl, který si Unie stanovila.

Cena plynu se začala výrazněji zvyšovat loni na podzim, kdy se megawatthodina v TTF prodávala zhruba za 40 eur. Do konce loňského roku cena přechodně vystoupila nad 130 eur/MWh, než se letos v lednu vrátila k 60 eurům. Podle analytiků patří k hlavním příčinám růstu cen politika Evropské unie a její snaha co nejrychleji se zbavit fosilních paliv bez adekvátní náhrady. Další skokový růst cen přišel na konci února po invazi ruských vojsk na Ukrajinu.

Zástupci členských zemí EU se minulý týden dohodli na podpoře urgentních opatření, jejichž smyslem je snížit ceny plynu pro firmy i domácnosti. Vedle plánu začít nakupovat zemní plyn společně je to i snaha zavést cenový strop na dovážený plyn.

Kde a jak žádat o pomoc v těžké situaci

Pokud máte kvůli drahým energiím a inflaci obecně nedostatek financí, mohou vám pomoci tyto státní příspěvky.

Zastropování cen energií platí až od ledna, již od 1. listopadu však můžete svému dodavateli energie platit nižší zálohy. Stačí zavolat na infolinku dodavatele a domluvit se na nové výši plateb.

Reklama

Doporučované