Hlavní obsah

Cadillac vyrobil nejdražší plnokrevné SUV světa. Ekologům se líbit nebude

Podívejte se na to nejdražší a nejvýkonnější plnohodnotné SUV. Je to Cadillac.Video: Jan Marek

 

Reklama

Dceřiná značka koncernu GM zveřejnila cenu své nové verze luxusního sportovně užitkového vozu Escalade. V přepočtu asi 3,6 milionu korun z něj dělá to nejdražší plnohodnotné SUV. A s nejsilnějším motorem značky i nejvýkonnější.

Článek

Nejnovější verze Cadillacu Escalade z amerického koncernu General Motors bude tím vůbec nejsilnějším a nejdražším plnohodnotným SUV.

Začínat bude na cenovce bezmála 150 tisíc dolarů, což je skoro dvojnásobek oproti tomu, kolik stojí základní model z této luxusní řady sportovně užitkových vozů. S vyšší cenou však nabízí také vyšší výkon, mnohem vyšší výkon.

Pod kapotou má totiž přeplňovaný vidlicový osmiválec o objemu 6,2 litru. Jeho výkon je 508 kW, tedy 682 koní, a nejvyšší točivý moment posouvá na 885 Nm. Ve zkratce je to nejsilnější benzinový motor, který General Motors má. Z nuly na sto prý zrychlí za 4,4 sekundy. Pro srovnání, dosavadní osmiválce pro SUV měly výkon 420 koní a točivý moment asi 624 Nm.

„V autoprůmyslu nic takového nenajdete,“ uvedl pro americký server CNBC globální produktový manažer značky David Schiavone. „Bude to nejexkluzivnější a nejdražší Escalade.“ I proto si vysloužil zařazení mezi Cadillacy s označením V-Series – jako první Escalade vůbec.

Společnost začne s prodejem v létě a zatím neuvedla, kolik kusů Escalade V s desetistupňovou převodovkou a pohonem na všechna kola ročně vyrobí. S vysokým výkonem a cenou bude produkce zřejmě nižší, zato ale dost výnosná.

Podobně se modely vozů se spalovacím motorem chystají vyšperkovat i další automobilky, protože si od nich slibují vyšší marži. Tu jim totiž spolykají nastupující elektromobily, u kterých je marže nižší.

+4

Cadillac se chystá vyrábět jen elektromobily

Cadillac chce coby dceřiná firma koncernu General Motors prodávat jen vozy do zásuvky do roku 2035. Svůj první čistý elektromobil Lyriq začala vyrábět v březnu. Jeho cena startuje bezmála na 60 tisících dolarech. Elektrifikované SUV s baterií o kapacitě 100 kWh urazí na jediné nabití až 482 kilometrů. Jeho elektromotor nabízí výkon 255 kW.

Lyriq se letos zařadil k dalším elektrickým SUV od konkurenčních automobilek, jako jsou BMW iX SUV, Volvo XC40 Recharge nebo C40 Recharge a Audi E-tron. Později v tomto roce se má přidat například i Mercedes-Benz EQE, Rivian R1S nebo Maserati Grecale.

Automobilka zatím neřekla, zda bude zařazení modelu Escalade do rodiny V-Series poslední velkou změnou u této řady. I u tohoto vozu se totiž čekala jeho elektrifikace.

„Cadillac je oddaný naprosto elektrifikované budoucnosti. Ta už i začíná, ale nestane se hned dnes. Elektrovozy budete vedle aut se spalovacími motory vídat ještě několik let,“ dodal Schiavone.

Escalade V má kromě jiného i vůbec nejdražší vozový interiér ze své modelové řady. Jsou v něm jak třeba kožené potahy, masážní sedačky pro řidiče a spolujezdce, audiosystém AKG celkem s 36 reproduktory či OLED palubní obrazovky o délce 38 palců, tedy skoro jednoho metru.

Reklama

Doporučované