Hlavní obsah

Tři tisíce kilometrů nestačí. Válka v Gaze ničí byznys v Paříži

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Movitá část klientů amerických cestovních kanceláří v souvislosti s útokem Hamásu na Izrael ze 7. října a vzrůstajícímu napětí na kontinentu ruší zájezdy do Evropy.

Článek

Bohatí Američané zatím odkládají rezervace zájezdů do Paříže a dalších evropských metropolí. Válka v Izraeli a její širší dopady snižují poptávku po turistice – a to i když je Paříž od míst bojů přes tři tisíce kilometrů daleko.

Prodej letenek v prémiové třídě pro cesty mezi New Yorkem a Paříží vzrostl ve třech týdnech před 7. říjnem o 44 procent ve srovnání se stejným obdobím v roce 2019. Tedy v posledním roce předtím, než covid-19 narušil leteckou dopravu, připomíná agentura Bloomberg.

Podle společnosti ForwardKeys, která se zabývá analýzou cestovního ruchu, se toto číslo ve třech týdnech následujících od útoku propadlo na čtyři procenta.

„Údaje ukazují, že mnoho bohatých Američanů, kteří si mohou dovolit prémiovou a vyšší cenu, si po vypuknutí konfliktu cesty mezi New Yorkem a Paříží nerezervovalo,“ říká Juan Gomez, vedoucí oddělení průzkumu trhu ve společnosti ForwardKeys. Letenky prémiové třídy se vztahují k prémiové ekonomické, business a první třídě.

Od útoku Hamásu na Izrael 7. října zvýšila Francie pohotovost před terorismem na nejvyšší stupeň, což zdůraznilo i velvyslanectví Spojených států. To vyzvalo své občany, aby při cestách zůstali ostražití vůči svému okolí a zejména se vyhýbali místům, kde se konají demonstrace.

Ve Francii došlo 13. října ke smrtelnému pobodání učitele, které prezident Emmanuel Macron označil za islamistický teroristický útok. V návaznosti na bombové poplachy byla evakuována také letiště a památky, jako je například galerie Louvre nebo zámek Versailles.

Francie je nejnavštěvovanější zemí světa a její hlavní město je významnou nákupní destinací s některými z největších vlajkových obchodů na světě. V Paříži sídlí luxusní giganti LVMH - Moët Hennessy Louis Vuitton a Hermés International.

„Víme od cestovních kanceláří a špičkových pohostinských zařízení, že v evropských hlavních městech začaly rušit některé turistické zájezdy,“ říká partnerka společnosti Bain Claudia d'Arpizio, která se stará o klienty z luxusního průmyslu.

Zrušení letů se totiž neomezuje pouze na francouzské hlavní město. Jack Ezon, zakladatel luxusní cestovní kanceláře Embark Beyond, tvrdí, že jeho firma zaznamenala v následujících dvou měsících zrušení 53 procent naplánovaných cest do Evropy ze Spojených států.

„Hlavními důvody, proč klienti ruší zájezdy, jsou islamofobie a strach, že v případě války uvíznou v zahraničí. Zažívají nepříjemný pocit, jako kdyby byli vystaveni nebezpečí, když je všude chaos a obavy, že mnoho lidí je nejen protižidovsky, ale i protiamericky naladěno,“ uvedla v rozhovorech na veletrhu World Travel Market v Londýně na začátku listopadu Maria Elena Roissová, marketingová ředitelka Italské národní turistické centrály.

Pro agenturu Bloomberg ještě dodala, že válka na Blízkém východě je zdrojem obav a vedla k rušení cest do Itálie.

Tyto postřehy se shodují s exkluzivními pařížskými hotely, jako jsou Plaza Athénée a Le Meurice, které po útocích zaznamenaly zrušení rezervací ze strany amerických zákazníků, jak uvedl zaměstnanec jednoho z hotelů. Zástupce skupiny Dorchester Collection, jež za nimi stojí, se k tomu odmítl vyjádřit.

Podle Catherine Hodoul-Baudryové, která má na starosti prodej a marketing, zaznamenal luxusní hotel Le Bristol také „malou vlnu storen“, která trvala asi 10 dní po 7. říjnu. Nové rezervace tato storna vykompenzovaly a celkový výkon v říjnu byl podle ní „rekordní“.

Největším zdrojem hotelových tržeb jsou podle národnosti Američané, kteří tvoří přibližně 35 procent klientely.

Reklama

Doporučované