Hlavní obsah

Pláže v Chorvatsku: Půjčení lehátka za 350 korun nebo placené sprchy

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Pláž v kempu na ostrově Krk.

Reklama

Placení za lehátka na plážích je v jižní Evropě běžné a v Chorvatsku tomu není jinak. Na některých místech ale turisté musejí zaplatit i za sprchy.

Článek

Oblast Istrie a ostrova Krk patří mezi nejoblíbenější části Chorvatska, kam se každý rok vracejí čeští turisté. Právě na ostrov s oblibou jezdí do místních kempů, některé rodiny i opakovaně.

„Budeme tady celkem 12 dní, dva dospělí a jedno dítě. Kemp nás vyšel na 23 tisíc korun. Když to srovnám s minulý rokem, tak to zdražilo třeba o deset procent. Není to ale tak, jak všichni strašili. Jezdíme sem deset sezón,“ říká paní Marcela z Čáslavi, která vyrazila na jih s celou rodinou.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Rodina z Čáslavi tráví dovolenou na ostrově Krk.

Velký kemp, kde pod borovicemi parkují s přívěsem, je hned u pláže a má dvě části. V jedné jsou bungalovy s terasami a výhledem na moře. V té druhé stojí velké množství karavanů, volných je jen pár míst.

V rozlehlém areálu návštěvníci najdou kavárny, prodejce zmrzliny, obchod s potravinami a nechybí ani stánky s hračkami pro děti. Na pláži jsou v kempu sprchy zdarma, za lehátko se vybírá 15 euro (356 korun) za den, říkají místní hosté, kteří si za lehátka zaplatili. O tuto službu na místě není téměř žádný zájem. Kempaři si v drtivé většině přivezli svoje lehátka a ta placená zůstávají neobsazená.

Další pětihvězdičkový kemp na ostrově Krk navštívila rodina z České Lípy, která cestuje po Evropě a v Chorvatsku tráví šest dní.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Rodina z České Lípy tráví dovolenou na ostrově Krk.

„Do kempu jsme teď přijeli, v předchozím kempu na Krku chtěli 2500 korun za noc, tady to bude stejné. Jsme tady dva dospělí, mimino a pes. Mile nás překvapilo, že na Krk není mýto. Dovolená v Chorvatsku nás celkově vyjde asi do 20 tisíc se vším. Přívěs je náš,“ popsala paní Dominika.

Čtenář Seznam Zpráv pan Vítězslav je také na dovolené na ostrově Krk a redakci poslal fotky cen z letoviska Baška z jihu ostrova.

„Hodně apartmánů je zde volných, hlavně těch nových. Cena za noc, a je jedno, zda jste dvě nebo 4 osoby, se tu bežně pohybuje 190 eur/noc (4516 korun),“ uvedl. Lehátko zde na den stojí 10 euro (237 korun), lehátka pro dva se slunečníkem 25 euro na den (594 korun).

Podívejte se, jak to vypadá v kempech na ostrově Krk:

+5

Zadarmo se neosprchujete

V kempu u města Krk je veřejná pláž, kde je v odpoledních hodinách hlava na hlavě. Na místě stojí i sprcha, za kterou lidé zaplatí 20 centů, tedy asi čtyři koruny. A není to ojedinělé. Za opláchnutí Chorvaté vybírají peníze na více místech. O pár korun dražší je sprcha na další veřejné pláži v obci Njivice, kde opláchnutí stojí 50 centů (11 korun).

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Placená sprcha na chorvatské pláži.

Foto: Čtenář Seznam Zpráv

Čtenář Seznam Zpráv poslal redakci fotku z letoviska Baška, kde se za sprchu platí.

Foto: Čtenář Seznam Zpráv

Ceny za služby na pláži na ostrově Krk.

I přes vysoké ceny za ubytování nebo jídlo míří do Chorvatska i letos desítky tisíc Čechů. Například na Istrii se od ledna do června ubytovalo na 45 tisíc Čechů a zájem je prý větší než minulý rok, jak uvádějí data Chorvatského turistického sdružení.

V hotelech pobývalo za první půl rok 16 tisíc Čechů, v kempech 14 tisíc a zbytek v apartmánech. Během července a srpna se čísla podle sdružení ještě razantně zvednou.

Chorvatsko vstoupilo v lednu do eurozóny a schengenského prostoru, nicméně letos očekává rekordní turistickou sezonu, která by mohla překonat dosud tu nejúspěšnější z předcovidového roku 2019. Podle předsezonních odhadů zamíří letos do země na Jadranu až milion Čechů.

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Reportér Seznam Zpráv Jaroslav Gavenda a fotograf David Neff mapovali ceny v Chorvatsku. V zemi, kterou každý rok navštíví statisíce Čechů, zjišťovali ceny v restauracích, obchodech nebo za ubytování poté, co se v zemi platí eurem. Můžete se těšit na reportáže z poloostrova Istrie nebo z ostrova Krk.

První díl z Chorvatska:

Druhý díl z Chorvatska:

Třetí díl z Chorvatska:

Čtvrtý díl z Chorvatska:

Reklama

Související témata:
Ostrov Krk

Doporučované