Hlavní obsah

Češka k požáru v Šibeniku: Viděli jsme dým a popel, situace se zlepšuje

Foto: Lucie B.

Dým byl vidět z velké dálky, popisuje Lucie B.

Reklama

Dým nebo hasící letadla. Toto viděla Češka trávící dovolenou u chorvatského Šibeniku kvůli velkému požáru. V rozhovoru pro Seznam Zprávy uvedla, že situace na místě je dnes mnohem lepší než včera.

Článek

U chorvatského města Šibeniku vypukl ve čtvrtek rozsáhlý požár.

Do boje s plameny, které zasáhly i domy v částečně evakuované obci Grebaštica, se zapojilo na 160 hasičů a sedm hasících letadel.

Řada turistů se snažila oblast opustit, u Primoštenu se tak ve čtvrtek vytvořila velká kolona aut.

Požár se podařilo v pátek dostat pod kontrolu. Dosavadní odhady mluví o tom, že plameny zasáhly na 600 hektarů.

Nedaleko Šibeniku, konkrétně u města Vodice, tráví dovolenou rodina Lucie B. To, že byl v jejich okolí požár, prý zaznamenala hlavně kvůli černému kouři a letadlům, která v oblasti shazovala vodu.

Kdy jste poprvé zaznamenali, že je v oblasti požár?

Včera kolem jedné hodiny začala létat letadla směrem na oblast kolem Šibeniku. Vraceli jsme se domů na oběd a tam už na nás čekal pan domácí, protože bydlíme v apartmánu.

Říkal, že se nemusíme ničeho obávat. Že to je sice veliký požár, ale že je od nás daleko. Tak jsem se dívala na mapu a bylo to od nás asi 15 minut cesty autem.

Jak se v oblasti požár projevoval?

Z místa, co nám ukazoval, stoupal dým. Jak to hasili, šla pára nebo dým po celém nebi, takže bylo zataženo. Začal sem hodně létat popílek - byl na autech, všude kolem domu. Když jsme šli včera odpoledne do moře, pořád bylo kvůli požáru hodně zataženo a i moře bylo plné popílku.

+1

Jaká je situace dnes?

Když jsme se vzbudili, nebe bylo krásně modré a jenom lehce byl cítit dým. Teď se zdá, že je všechno v pohodě. Když jsme plavali kousíček do moře, tak tam byl dým, dneska už tam není vidět vůbec nic.

Požár tedy ustupuje?

Myslím si, že se to zlepšuje. Letadla už nelétají. Vždy jsme viděli, jak naletěla do požářiště a kroužila okolo. Ten oheň se stěhoval.

Jak jste to vnímali?

Nebylo to, že bychom byli v ohrožení života, ale bylo to nepříjemné.

Byli jsme znepokojení, měli jsme strach. Pak jsme si přečetli nějaké chorvatské deníky, kde psali, že je to od nás daleko. Psali, že byla zavřená i nějaká hlavní silnice, takže tam lidi hodně panikařili.

Uvažovali jste, že byste předčasně odjeli, nebo to nebylo ve hře?

Zachovali jsme chladnou hlavu, nechtěli panikařit. Věděli jsme, že by to nemělo cenu. Jestli někdo odjížděl, byla situace na silnici ještě horší.

Jste v Chorvatsku poprvé, nebo vnímáte to, že požáry jsou na Jadranu časté?

Shodou okolností jsme den předtím byli na výletě, kde hořelo přesně před rokem. Ne že by to k tomu patřilo, ale požáry jsou tady docela časté.

Co byste vzkázala Čechům, kteří vyrážejí před víkendem do oblasti Šibeniku?

Že je to tady všechno pod kontrolou. Ať se nikdo nebojí, ať si to užijí.

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Reportér Seznam Zpráv Jaroslav Gavenda a fotograf David Neff mapovali ceny v Chorvatsku. V zemi, kterou každý rok navštíví statisíce Čechů, zjišťovali ceny v restauracích, obchodech nebo za ubytování poté, co se v zemi platí eurem. Můžete se těšit na reportáže z poloostrova Istrie nebo z ostrova Krk.

První díl z Chorvatska:

Druhý díl z Chorvatska:

Třetí díl z Chorvatska:

Čtvrtý díl z Chorvatska:

Reklama

Doporučované