Hlavní obsah

Jaký bude rok 2022? Byznysové špičky věří v obrat, bojí se vyšších cen

Foto: Shutterstock.com/Dilok Klaisataporn

Co čekají podnikatelé od roku 2022?

Reklama

Rok kontrastů, ale i heroických výkonů. Tak čeští manažeři a podnikatelé hodnotí odcházející rok 2021 pro celou společnost. Pro mnohé firmy byl však přínosný.

Článek

Jindřich Fremuth, O2

Foto: O2

Hodnocení roku 2021

Rok 2021 byl rokem kontrastů. Na jedné straně to byl rok, ve kterém se svět ještě nenaučil s covidem žít a fungovat. Byli jsme svědky pokračujících komunikačních zmatků, eroze dodavatelských řetězců, plýtvání veřejnými penězi a pokračující polarizace názorů nejen na pandemii, ale i na politické a morální otázky v globálním měřítku. Na druhé straně byl rokem heroických výkonů mnoha lidí (ve zdravotnictví, byznysu i státní správě), kteří se nevzdávají a usilovně řeší nastalé problémy a solidárně pomáhají ostatním. Objevila se spousta inovací a nápadů a technologie a telekomunikace jsou důležitější než kdy dříve.

Výhled na rok 2022

Rok 2022 bude rokem naděje na posun vpřed. V roce 2022 doufám v konec některých nesmyslných covidových subvencí a naopak pokrok ve schopnosti s covidem žít a fungovat. Očekávám pokračující akceleraci digitalizace – snad i ve státní správě a rostoucí význam společenské odpovědnosti firem i občanů. Pro O2 to bude rok masivních investic do nové generace síťových a informačních technologií.

Kateřina Kadlecová, USSPA

Foto: Seznam Zprávy

Hodnocení roku 2021

Byl to nadějeplný rok. Vznikla nová vláda, která dává naději na změnu, kterou naše společnost potřebuje. Hodnoty, které byly pošlapávány a přeřvávány, by konečně zase měly mít zastání. Potřebujeme morální vzory a v tomto ohledu se blýská na lepší časy. Pokud jde o přetrvávající pandemii, pak i tam vidím naději, a to v tom, že se většina společnosti dokázala s bezprecedentní situací vyrovnat, že s ní žijeme a dokážeme být navíc ohleduplní. Pro ekonomiku to byl velice složitý rok s řadou nepředpokládatelných výkyvů. Prostě jsme se toho letos hodně naučili.

Výhled na rok 2022

Jaký bude rok 2022, nevím. Ale věřím, že bude skvělý! Určitě bude lepší a na to se těším.

Evžen Korec, Ekospol

Foto: Seznam Zprávy

Hodnocení roku 2021

Rok 2021 byl pro českou ekonomiku celkově dobrým rokem. Pro některá odvětví byl ale rokem velmi špatným. Především restaurace a hotely v důsledku nuceného zavření utrpěly velké ztráty. Pro celou českou společnost byl rok 2021 v celku dobrým rokem, ale jen za cenu gigantického zadlužení státu.

Výhled na rok 2022

Vzhledem k tomu, že stát se již nebude moci tak výrazně zadlužovat, lze očekávat, že již nebudou poskytovány tak velkorysé kompenzace a situace mnoha lidí se v roce 2022 může zhoršit. Lze také očekávat vysokou inflaci, která může snížit životní úroveň mnoha lidí, především z nižších příjmových skupin.

Daniel Beneš, ČEZ

Foto: vláda.cz

Hodnocení roku 2021

Rok 2021 byl velmi náročný pro celou českou společnost: k boji s covid-19 se přidaly další problémy. Pandemie ovlivnila každého z nás, její dopady budeme bohužel pociťovat i v příštím roce. To platí i o energetické krizi spojené s růstem cen a pádem nezodpovědných dodavatelů. V ČEZ aktivně řešíme oba problémy, pomáháme tam, kde můžeme, a za naprostou samozřejmost považujeme to, že zajišťujeme stabilní dodávky energií pro stávající i nové zákazníky. Z pohledu skupiny ČEZ je důležité, že jsme tento nápor zvládli a že se nám daří i ekonomicky.

Výhled na rok 2022

Česká ekonomika potřebuje druhou transformaci. Ta první z devadesátých let minulého století nám pomohla stát se součástí vyspělého světa. Model založený na výrobě s nízkou přidanou hodnotou ale pro zajištění prosperity v 21. století nestačí. Proto jsme společně s dalšími 31 představiteli českých firem přišli s iniciativou, která chce Česko změnit na otevřenou a úspěšnou zemi založenou na ekonomice s vysokou produktivitou a přidanou hodnotou. S důrazem na udržitelnou, znalostní a technologickou společnost.

Simona Kijonková, Zásilkovna

Foto: Seznam Zprávy

Hodnocení roku 2021

Letošní rok byl opět ve znamení značné nejistoty. Již druhým rokem se nacházíme v období, kdy je velmi obtížné plánovat a spoléhat na jistoty minulých let. Pro nás to znamená, že firmu musíme stále řídit v krizovém režimu a být neustále ve střehu z budoucího vývoje. Podobné to bude určitě i ve většině ostatních firem. V roce 2021 se začaly výrazně projevovat důsledky pandemie, došlo k výraznému růst cen, především energií a pohonných hmot, řada zboží byla obtížně dostupná a znovunastartování ekonomiky probíhalo pomaleji, než se očekávalo.

Výhled na rok 2022

V příštím roce budou podle mého názoru pokračovat negativní trendy roku 2021. Covid se bohužel stal pevnou součástí našeho plánování budoucnosti a je zřejmé, že se ho jen tak nezbavíme a optimistické scénáře se nenaplní. Budeme čelit nejistotě spojené s dopady opatření proti jeho šíření, vysoké inflaci, problémům v dodavatelských řetězcích nebo nemocnosti mezi zaměstnanci a nutnosti je rychle nahradit. Na trhu budou vítězit ti, kteří se této nestabilní situaci dokážou nejlépe a nejrychleji přizpůsobit. Na druhé straně je ale nutné s trochou optimismu zmínit, že jsme se už hodně naučili, máme zkušenosti a znalosti a tomuto vývoji bychom měli dokázat čelit.

Tomáš Salomon, Česká spořitelna

Foto: Seznam Zprávy

Hodnocení roku 2021

Rok 2021 měl být podle mnohých rokem, kdy dobré vakcíny konečně porazí zlý virus. Realita byla ovšem komplikovanější a letošek byl spíše ve znamení neočekávaných dopadů různého druhu. Počínaje globálním nedostatkem všeho vlivem zaseklých dodavatelských řetězců přes skokový růst energií a komodit až po odpor k očkování u nezanedbatelné části společnosti. Na druhou stranu se nenaplnily pochmurné věštby o vlně insolvencí a růstu nezaměstnanosti a české banky také opět prokázaly svou odolnost a pokračovaly v nezmenšené míře ve financování ekonomiky.

Výhled na rok 2022

Spíš než nedostatek finančních zdrojů bude v roce 2022 hlavním rizikem pro českou ekonomiku nedostatek lidí. Firmy hledají 300 tisíc zaměstnanců zejména v dělnických profesích, kteří v Česku zkrátka nejsou a jejich dovoz ze zahraničí není snadný. Mnohým subdodavatelským firmám s nízkou přidanou hodnotou, které v domácí ekonomice dominují, může v dalších letech nedostatek pracovní síly kombinovaný s růstem energií a zablokovanými dodavatelskými řetězci velmi zkomplikovat život. Řešením mohou být investice do automatizace a robotizace. To se však nestane přes noc. Rok 2022 by se tak měl stát rokem, kdy domácí ekonomika a společnost skutečně razantně vykročí směrem ke druhé transformaci. Ta by měla stát na růstu domácího kapitálu, budování českých značek, produktů a kvalitativní změně vzdělávacího systému, což jsou pilíře ekonomiky s vysokou přidanou hodnotou a podmínky další prosperity Česka. Je skvělé, že si vznikající vláda tyto priority uvědomuje. Spořitelna i další velké firmy jsou maximálně připraveny ji v tomto transformačním úsilí podpořit nejen v roce 2022.

Vlastislav Bříza, Koh-i-noor

Foto: Seznam Zprávy

Hodnocení roku 2021

Uplynulý rok se bude řadit v holdingu Koh-i-noor k těm nejnáročnějším od roku 1989, nicméně ekonomické integrované výsledky nejsou díky diverzifikaci tak špatné. Byl to rok velkých změn a hodně podnikatelů bude „prověřeno“ až v příštím roce. Ukazuje se čím dál více, že krev jsou peníze a kdo nemá krev, umírá. Vím, že se opakuji, ale právě dnes toto platí v byznysu ještě více než kdy před tím. Kdybych měl uplynulý rok shrnout jedním slovem, tak by to bylo ZDRAŽOVÁNÍ. Tempo zdražování v celém světě je ve všech sférách života mimořádné a není konečné a bude trvat dva roky, než bude utlumeno.

Výhled na rok 2022

Pokud se podaří pandemii zkrotit, může to být rok zlomu. Když jsme spolu mluvili naposled na jaře loňského roku, říkal jsem, že očekávám návrat na úroveň roku 2019 v horizontu čtyř až pěti let jako analogii španělské chřipky aproximované současnosti. Zatím to vypadá, že se tato má predikce naplňuje a minimálně v některých oblastech podnikání to opravdu dříve nebude. Je potřeba počítat s dalším zdražováním, protože i podnikatelé, kteří se snažili ceny držet, nebudou mít jinou možnost. Pokud se vám zvedne cena dopravy o stovky procent a o další desítky procent vstupní suroviny, nemáte jinou šanci, než zdražit – a je otázkou, zda to trh unese, se ukáže. A to se dít bude a bude se to dít úplně ve všem. V běžném životě by lidem určitě pomohlo, kdyby viděli světlo na konci covidového tunelu. Vláda musí okamžitě začít řešit trh pracovní síly a měla by se držet doporučení, které ve své Výzvě podepsalo 32 signatářů k 32. výročí od sametové revoluce.

Reklama

Doporučované