Hlavní obsah

Jedna z největších pražíren kávy v zemi mění majitele

Foto: Shutterstock.com/Shaiith

Čokoládovna teď nabídne i kávu. Janek totiž získal Coffeespot. Ilustrační foto.

Reklama

Začátkem léta se spojila uherskobrodská čokoládovna Janek s jednou z největších rodinných pražíren kávy v zemi Coffeespot. Akvizici za desítky milionů SZ Byznys potvrdili majitelé obou firem.

Článek

Radka a Jiří Plškovi v roce 2011 krátce po sobě opustili svá zaměstnání a naplno se pustili do podnikání s kávou – založili si pražírnu Coffeespot.

„Zpočátku jsme si nechávali kávu pražit externě, ale čím více jsme ji studovali, chutnali a zajímali se o ni, tím více v nás zrála myšlenka začít si ji pražit sami. Po dvou letech jsme si proto pořídili menší pražicí stroj a stali se z nás skuteční kávoví podnikatelé,“ vzpomíná na začátky kávového byznysu Jiří Plšek.

Po jedenácti letech je z Coffeespotu jedna z největších pražíren v zemi. Měsíčně upraží 10 tun kávy a ročně přesáhne hranici sta tun. Tržby společnosti se v roce 2021 vyšplhaly na vyšší desítky milionů korun a jejich kávu si pravidelně kupují tisíce zákazníků. V poslední letech začala firma spolupracovat s čokoládovnou Janek a tato spolupráce teď vyústila v to, že Janek část Coffeespotu odkoupil.

„S Jirkou se známe spoustu let. Jeho přístup k podnikání mě vždycky inspiroval a protože jsem v Coffeespotu před lety sám pracoval, přenesl jsem nasbírané zkušenosti i do naší čokoládovny,“ říká spolumajitel čokoládovny Janek Václav Durďák s tím, že když se pak o Coffeespot začali zajímat investoři, rozhodli se s Plškovými domluvit a firmu od nich sami odkoupit.

„Nechtěli jsme, aby skončila v cizích rukách. Chtěli jsme ji my, a především jsme chtěli zachovat kontinuitu všeho, na co jsou zákazníci zvyklí,“ dodává Durďák, podle kterého nemalou roli v obchodu sehrál i fakt, že se obě rodiny přátelí a společně tráví i dovolené.

Pražírna v obležení investorů

Investorů, kteří se o Coffeespot v posledních letech zajímali, bylo přitom víc. Podle Jiřího Plška cena nebyla to nejdůležitější.

„Pro prodej jsme se s manželkou rozhodli po narození dcery. Chtěli jsme více času na rodinu a na děti. I samotná firma je ale naše dítě a potřebovali jsme mít jistotu, že ji povede někdo, kdo nás zná, zná naše zákazníky a bude s námi chtít i nadále spolupracovat na konzultantské úrovni. A tohle všechno nesplňoval nikdo jiný než Vašek a jeho lidé,“ dodává Plšek.

Hodnotu finanční transakce nechce ani jedna strana komentovat, jde však o desítky milionů korun.

Pražírny kávy v České republice

  • Coffeespot – Babice
  • Fiftybeans – Brno
  • Original Coffee – Praha
  • Doubleshot – Dehtáry
  • Mamacoffee – Praha
  • Dos Mundos – Praha

Další investor z regionu

Se spojením pomohl oběma firmám podnikatel Michal Bábíček, majitel společnosti Valve Control. Ten také do pražírny částečně vstoupil, a umožnil tak profinancovat celý obchod.

„Jeho role v tomto obchodu je čistě finanční a on sám se nadále věnuje vlastním podnikatelským aktivitám. Velkou výhodou bylo, že nás zná, ví, co obě firmy dokázaly a kdo za nimi stojí. Nebýt jeho přístupu a důvěry, ke spojení by nedošlo,“ dodává Durďák.

Čokoládovna Janek měla ještě v roce 2020 čtyři zaměstnance, covidová pandemie jí však pomohla k úspěchu. Dnes má 20 zaměstnanců, v nejvytíženější měsíce zaměstnává desítky brigádníků a chystá továrnu na čokoládu. V roce 2021 utržila 80 milionů korun.

Reklama

Doporučované