Hlavní obsah

Prodal se největší bezvadný diamant. Draží se i smaragd z mořského pokladu

Tohle je největší prodaný bezvadný diamant. Dražil se i se vzácným smaragdem z vraku Španělů.Video: Jan Marek

 

Reklama

Jeden z nejexkluzivnějších diamantů na světě má nového majitele. Našla jej holčička v Africe a teď se prodal v aukci v New Yorku. Mimo jiné hodnotné šperky se tam dražil třeba i smaragd ze španělské galeony potopené v 17. století.

Článek

Informace i záběry si můžete i poslechnout a prohlédnout v úvodní videoreportáži.

„Právě stojím před diamantem Golden Canary. Jedná se o největší bezvadný nebo vnitřně bezchybný diamant, který v historii klasifikoval Americký gemologický institut (GIA). Má 303 karátů, je sytě žlutohnědý a je to hvězdná položka naší dražby Magnificent Jewels konané 7. prosince,“ uvádí reportáž Quig Bruning, první viceprezident a vedoucí šperkařské divize aukčního domu Sotheby's.

S vrcholící sezonou vánočních nákupů se nadšencům do šperků naskytla příležitost získat jeden z nejexkluzivnějších diamantů na světě. Jmenuje se Zlatý kanár a k prodeji byl ve středu od čtyř hodin odpoledne středoevropského času v New Yorku. Aukční dům Sotheby's odhadoval jeho cenu mezi 15 a 20 miliony dolarů, tedy asi 346 a 462 miliony korun.

Cena startovala na dolaru

Drahokam se ale dražil bez rezervy, což znamená, že vyvolávací cena startovala na pouhém dolaru, a prodal se nejvyšší nabídce dne – bez ohledu na jeho odhadovanou hodnotu. Souboj o něj byl proto napínavý.

„A prodáváme volajícímu na telefonu Reginy za 10,5 milionu dolarů – poslední varování… za 10,5 milionu dolarů… prodáno! Regino, za 10,5 milionu dolarů,“ odklepl Bruning kladívkem v aukční síni v New Yorku.

Diamant ovšem není unikátní jen tím, že je největším bezvadným diamantem, ale patří i do pětice vůbec největších broušených diamantů na světě. A má také originální příběh o svém původu.

„To, že má přes 300 karátů, je skoro i jedinečným okamžikem na trhu. A má i skvělou historii. Objevený byl v 80. letech náhodou jednou malou holčičkou hrající si v Africe a od té chvíle známe jeho příběh až dodnes,“ dodává vedoucí šperkařské divize aukčního domu Sotheby's.

Z rukou malé holčičky do Švýcarska a USA

Do kupy suti za domem v Kongu, kde jej přesně v roce 1980 hrající si holčička našla, odhodili diamant tamní horníci. Kus kamene jim připadal moc velký na to, aby v něm byl drahokam.

Od dívčiny rodiny jej pak za neznámou částku koupili překupníci, kteří surový kámen o váze 890 karátů obrousili na 15 menších kusů, z nichž největší měl pořád skoro 407,5 karátu. Dostal jméno Incomparable čili Nesrovnatelný a světu se tak ukázal v roce 1984 v USA. Ještě víc jej ale proslavila v roce 2013 práce šperkaře Mouawada ve Švýcarsku, který diamant ve tvaru štítu použil jako srdce nejdražšího náhrdelníku na světě s cenou 55 milionů dolarů.

Nakonec ale majitelé Nesrovnatelného obrousili na 303 karátů, aby ještě více vynikla hloubka i sytost jeho barvy a získal i tradičnější tvar. A tak s pomocí modernějších technik i počítačového modelování vznikl Zlatý kanár.

„Trh s luxusním zbožím obecně pořád víc posiluje napříč posledním rokem. Prodeje, které jsme měli v New Yorku a také globálně, zvlášť ve špercích, dalece překonaly to, co jsme dělali posledních několik let. A myslím, že to platí pro hodně jiných kategorií luxusního zboží jakbysmet,“ dodává v reportáži vedoucí šperkařské divize aukčního domu Sotheby's.

Vrak španělské galeony vezl největší poklad, který moře kdy spolklo

Pozornost v newyorské aukci exkluzivních šperků ale upoutaly i další položky. Jako třeba Long-Lost Emerald čili Dlouho ztracený smaragd, který jeho nový majitel nebo majitelka bude moci i snadněji nosit. Je totiž součástí zásnubního prstenu a váže se k němu snad ještě poutavější historie než ke Zlatému kanáru. Objevený byl před 37 lety, ale jeho příběh sahá až do 17. století.

„Tohle je kámen, který byl vybroušený z krystalu nalezeného ve vraku Atochy. To je loď, která se potopila v roce 1622 a po 350 letech ji našel tým Mela Fishera, který po dobu dobrých 20 let pátral po tom, co se ukázalo být jedním z nejbohatších nálezů v moři,“ vysvětluje dál Alexander Eblin, rovněž viceprezident a hlavní specialista divize šperků v Sotheby's.

Galeona Nuestra Señora de Atocha čili Panna Maria Atočská vyplula 4. září 1622 z kubánské Havany. Náklad španělské námořní pokladnice byl tak velký, že naložení a zaevidování trvalo dva měsíce. Vezla 180 tisíc mincí, 24 tun stříbrných prutů a 15 tun zlatých cihel z Bolívie a také více než 30 kilogramů nahrubo broušených smaragdů z Kolumbie. Už druhý den plavby do Španělska ji ale spolu s dalšími loděmi potopil hurikán.

Smaragd za cenu životů v rodině jeho nálezce

Americký lovec pokladů Mel Fisher sám při hledání vraku přišel o syna a snachu – jejich loď se převrátila a potopila v roce 1975. Deset let poté jeho tým ale galeonu objevil a ze dna Floridského průlivu vyzvedl poklad o hodnotě asi 400 milionů dolarů. Část z něj včetně Dlouho ztraceného smaragdu však připadla jednomu z prvních sponzorů pátrání.

„Skončil jako cena Franka Perduea, který jej daroval své tehdejší snoubence, Mitzi Perdue. A byl použitý na zásnubní prsten. A po tom všem čase jej teď paní Perdue prodává jako příspěvek na humanitární pomoc Ukrajině. Je to velmi ušlechtilý důvod, neuvěřitelný šperk a neuvěřitelný příběh,“ popisuje smaragd dál Eblin.

Cenu prstenu s drahokamem odhadoval aukční dům Sotheby's mezi 50 a 70 tisíci dolary – jeho příběh i charitativní přínos ale podle Elbina mohly vyhnat cenu ještě výš. Redakce SZ Byznys finální cenu doplní, jakmile se prsten vydraží (rovněž se nabízel bez rezervy).

Reklama

Související témata:
Loď Nuestra Señora de Atocha

Doporučované