Hlavní obsah

Prodal se raritní van Gogh. Jeho cena za 10 let vzrostla čtyřikrát

Podívejte se na raritního van Gogha, jehož cena za 10 let vzrostla čtyřikrát.Video: Jan Marek, AP

 

Reklama

Trh s uměním se i v době ekonomické nejistoty ubírá vlastním směrem. A zvlášť u známých jmen se hodnota jejich děl stále násobí, jak teď potvrdil jeden raný obraz slavného malíře z Nizozemska.

Článek

Antické sochy bok po boku s obrazy takzvaných starých mistrů. Ale i klasické hodiny, luxusní šperky nebo moderní nábytek. To vše je od už od víkendu až do čtvrtka k vidění na tradičním nizozemském trhu krásného umění v Maastrichtu, který se koná od roku 1988. Zatímco poprvé se jej však zúčastnilo 97 vystavovatelů, na letošní 37. ročník přijelo 270 obchodníků a galerií ze 22 států.

Informace a záběry si můžete poslechnout i prohlédnout v úvodní videoreportáži.

The European Fine Art Foundation, zkráceně TEFAF, která událost pořádá, se i letos mohla pochlubit, že trh s uměním je odolný - globální ekonomické nejistotě navzdory. Důkazem byl i exponát od Vincenta van Gogha.

Raný obraz namaloval ještě u rodičů

Jeho portrét hlavy staré farmářovy ženy v bílé čepici, v originále Tête de paysanne à la coiffe blanche, se už v roce 2014 vydražil u Sotheby‘s za 1,2 milionu dolarů. A teď jej na trhu v Maastrichtu prodala galerie M. S. Rau dokonce za čtyřnásobek - přesně za 4,9 milionu dolarů, tedy v přepočtu více než 110 milionů korun.

„Myslím, že umění je neobyčejně dobrou investicí, a to dokonce v časech nejistoty. Vždycky si šlo vlastní cestou,“ uvádí v úvodní videoreportáži tohoto článku Bill Rau, prezident americké galerie, která obraz prodala. „Je to vlastní třída aktiv, a o co by mohlo být lepší třídou aktiv než van Gogh,“ dodává a ukazuje na exponát visící za ním na zdi.

Olejomalbu, která byla zlatým hřebem letošní akce TEFAF, namaloval slavný nizozemský malíř v roce 1884, tedy v době, kdy ještě neznámý světu žil v městečku Nuenen u Eindhovenu v domku s rodiči. Identita ženy na portrétu není známa, ale stejný motiv pak opakoval i na svých dalších známých obrazech - jako třeba u Jedlíků brambor.

Identita není známa ani u kupce van Goghova raného obrazu. Ví se pouze, že není z Evropy a má vlastní soukromou galerii.

Skórovaly i umělkyně

Další z prodaných uměleckých děl, tentokrát od malířky Gesiny ter Borch z Nizozemského zlatého věku, koupila největší galerie v Amsterdoamu - Rijksmuseum za 3,3 milionu dolarů. Portrét vyobrazuje jejího bratra Mosese ve dvou letech, a protože se narodil roku 1645, obraz se dlouho chybně datoval k roku 1647. Gesina jej přitom ale namalovala až v roce 1667, kdy zemřel. Dílo členky jedné z nejslavnějších malířských rodin v Nizozemsku si lze rovněž prohléhnout v úvodní videreportáži tohoto článku.

Ne každý umělecký předmět na trhu v Maastrichtu ale bývá tak drahý.

„Viděl jsem předměty, které si můžete koupit za pár set eur. Předměty s integritou, když se budete dívat pozorně. A jsou kvalitní, i s potvrzením o původu, odkud pochází. Viděl jsem ale i kousky za více než 10 milionů,“ vysvětluje rozmanitost události Hidde Van Seggelen, obchodník a předseda organizátorské nadace.

„Speciální na TEFAF je, že pokrýváme skoro 7000 let historie umění, 7000 let lidské tvořivosti. Ať už jde o živé či mrtvé umělce a umělkyně. Vše, co tady vidíte, vytvořila lidská ruka. Všechno je to o tvorbě. A co vidíte tady, je to nejlepší, co je v současnosti dostupné na trhu s uměním,“ dodává v úvodní reportáži se záběry uvedených i dalších exponátů.

Reklama

Doporučované