Hlavní obsah

Na trh vstupuje nový developer, staví projekt za miliardy

Foto: Cresco Real Estate

Největší slovenský developer Cresco staví 500 bytů v Holešovicích.

Reklama

Na trh vstupuje nový developer. Společnost Cresco Real Estate postaví 500 bytů v pražských Holešovicích. Ambice má ale v Česku mnohem větší.

Článek

Na český trh přichází největší slovenský developer v oblasti bytové výstavby, společnost Cresco Real Estate. Na vstup za hranice Slovenska se připravoval deset let. V bývalém industriálním areálu Tesly Holešovice postaví přes pět set bytů a celková výška investice přesáhne nižší jednotky miliard korun.

Stavba SO-HO Rezidence byla zahájena v druhé polovině února úvodní etapou, která se zaměří na rekonstrukci objektu bývalého podniku Tesla v ulici V Háji. Tato už několik let nevyužívaná průmyslová budova projde kompletní přestavbou. Výsledkem bude 148 bytů a loftů s industriálním charakterem, které své majitele přivítají na začátku roku 2024.

Původní plán Cresca byl přitom postavit na území bývalé Tesly nové kanceláře. „Zvažovali jsme více možností využití pozemku. Kanceláře byla jedna z nich. Nicméně vzhledem k zaměření naší společnosti na Slovensku, kde převažují projekty rezidenčního charakteru, jsme se rozhodli pro nejlepší řešení, kterým je dle nás rezidenční projekt,“ vysvětlil Aleš Svatoň, ředitel české pobočky Cresco Real Estate.

Výstavbu komerčních prostor ale ani dnes developer nevylučuje. „Aktuálně se soustředíme především na rezidenční development, ale pokud se naskytne investiční příležitost v segmentu komerčním, rádi ji využijeme. Pro takové případy máme volné finanční prostředky, abychom mohli ve vysoce konkurenčním prostředí okamžitě reagovat,“ doplnil Svatoně pro SZ Byznys Štefan Beleš, předseda představenstva Cresco.

Do prodeje jdou byty zatím na papíře

Developer už však část svých bytů v holešovickém projektu, který zatím stojí jen na papíře, prodal. V rámci předprodejů Cresco totiž nabídlo na prodej vybrané byty z první etapy, z nichž bylo rezervováno nebo prodáno přibližně 80 procent, přičemž do nabídky předprodeje měli přístup pouze registrovaní klienti, kteří využili možnost registrace na webových stránkách projektu.

Aktuálně slovenský developer pouští do prodeje další byty, tentokrát už i část druhé etapy projektu, a jde už o veřejný prodej.

Co se týká prodejních cen za metr čtvereční podlažní plochy, byty se se svou cenovkou dostávají do vyššího segmentu trhu a stejně jako jinde se ceny odvíjejí podle konkrétních dispozic bytů. U bydlení s dispozicemi 3+kk a více se cena za metr čtvereční pohybuje průměrně kolem 145 tisíc korun. Naopak u těch nejmenších cena vystoupá na 170 až 180 tisíc korun za metr čtvereční podlažní plochy.

+3

Podle šéfa představenstva Cresco nebude holešovický projekt ojedinělou stavbou v Česku, kterou slovenský developer postaví, ba naopak. Jeho cílem je vybudovat si pevné místo na českém realitním trhu.

„Cílem je získat si pozici většího hráče na českém trhu, tak jako ji dnes máme na Slovensku, kde již řadu let patříme mezi největší rezidenční developery,“ říká Beleš s tím, že společnost má na Slovensku už zkušenost s výstavbou jak výškových staveb, tak i celých městských čtvrtí.

Ačkoliv se společnost na vstup na český trh připravuje už deset let, současná situace v realitách může boj o pozici na českém trhu komplikovat.

„První roky vyžadovaly seznámení se především s českou legislativou a pražským realitním trhem. Ten samozřejmě za tu dobu prošel vývojem, ceny za nemovitosti vystoupaly vzhůru, v posledním roce vzrostly též hypoteční sazby, takže určitě vstupujeme se SO-HO Rezidencí na trh v době méně příznivé, než byla v letech 2019 až 2021,“ komentuje vyhlídky šéf představenstva Cresco.

Dynamickým změnám, kterými realitní trh v posledním roce prochází, se přizpůsobí také lokality, které bude developer vyhledávat pro potenciální další projekty, které chce v Česku realizovat. Kromě hlavního města se totiž chce zaměřit také na výstavbu v regionech.

„Máme připravené volné finanční prostředky a aktivně hledáme příležitosti v Praze a okolí a také se zaměřujeme na větší krajská města jako jsou Brno, Olomouc, Plzeň či Hradec Králové,“ upřesnil Aleš Svatoň, ředitel pražské pobočky Cresco.

Na druhou stranu na aktuální otázku, zda část projektu Cresco neplánuje přetavit v nájemní bydlení, developer odpověděl záporně, a to i navzdory tomu, že vlastnické bydlení se v Česku stává stále více nedostupné.

Česká republika navíc pro Cresco není cílovou stanicí, kterou by chtěla developerská společnost svůj růst ukončit. Už dnes se totiž poohlíží po zajímavých pozemcích v oblasti střední Evropy. „Praha je pro nás destinací dalšího přirozeného růstu naší společnosti. Jako další potenciál rozvoje vidíme celý region střední Evropy,“ dodal na závěr šéf pobočky.

Reklama

Doporučované