Hlavní obsah

Největší město USA. Ale kdo v něm chce bydlet, zažije orientální bazar

Foto: SL Green

New York.

Reklama

V New Yorku se stojí fronty na prohlídky bytů. Soutěží se, kdo nabídne víc peněz, a situace tak připomíná aukci nebo koňský trh.

Článek

Dlouhé fronty, obrovská konkurence a soupeření o to, kdo dá víc. To je teď realita potenciálních nájemců, kteří se snaží sehnat si po konci pandemie bydlení v největším městě Spojených států. Příchod pandemie znamenal odliv rezidentů z centra města a mnozí si mysleli, že se původní obyvatelé již nevrátí, ale spletli se. Uvedla to agentura Bloomberg.

Ti, co nikdy neodešli, hledají větší byty, ve kterých by mohli pohodlně pracovat z domova. Vysoká poptávka po větších prostorách tak vedla k rekordně vysokým nájmům a z hledání hezkého bytu se stal závod o to, kdo dá víc.

„Nájemní trh je kategorie sama pro sebe, pokud se zaměříme na rychlost jeho růstu“ říká Ava Howard, realitní makléřka Berkshire Hathaway HomeServices. „Všechno záleží na tom, kdo přijde první nebo je ochotný zaplatit nejvíc. Je to jako kupovat dům.“

Shánění bytu jako noční můra

Amanda Ellisonová si začala hledat byt před měsícem, přestože má ve svém současném bytě smlouvu až do července. Kvůli práci z domova však Ellisonová se svým přítelem nutně potřebují větší prostory. Jejich 51 m2 velké studio se proměnilo v kancelář na plný úvazek, jelikož oba dva pracují z domova.

„Dostali jsem se do situace, kdy potřebujeme místo,“ říká Ellisonová. „Jsme ochotni zaplatit o trochu víc, jenže ani to nám teď očividně nepomůže. Zaskočilo nás to.“

S přítelem si museli dát stoly naproti sobě, pokud mají oba online schůzku, musí jeden z nich na záchod. Přestože mají oproti současnému nájmu k dispozici tisíc dolarů navíc, jejich hledání bylo zatím neúspěšné.

Je to naprosto brutální. Rok zpátky byly všechny karty na straně nájemce. Teď je to přesně naopak.
Tiga McLoyd

Kdo nabídne nejvíc

Minulý týden našla Ellisonová byt v části Upper West Side za 3 100 dolarů, tedy zhruba 67 tisíc korun. Byt byl prostorný, zařízený, s myčkou a velkými okny. Hlavně se však nacházel v blízkosti Central Parku. Ellisonová napsala makléři pár hodin po zveřejnění inzerátu. Ten odpověděl, že o byt se s největší pravděpodobností bude soutěžit – kdo nabídne víc, toho bude.

Apartmán byl podle Tiga McLoyda, makléře společnosti Corcoran, na trhu den a půl. Po 61 zájemcích, 13 prohlídkách a osmi nabídkách se pronajal za 3 625 dolarů, tedy za více než 78 tisíc korun. O sedmnáct procent více, než byla původní cena.

McLoyd, který v New Yorku zprostředkovává byty přes 20 let, říká, že něco podobného ještě neviděl. Tedy až do teď. „Je to naprosto brutální, rok zpátky byly všechny karty na straně nájemce. Teď je to přesně naopak.“

Prvního soupeření o byty si začal McLoyd všímat v létě 2021. Nájemníci, kteří opustili město, se začali vracet zpět. A hledali byty, které byly komfortnější a uspokojily by jejich vzrůstající nároky. A byli ochotni za to připlatit. Tento proces přeplácení byl překvapivý nejen pro McLoyda, ale i pro samotné potenciální nájemníky. Připravil si proto emailovou šablonu, která všem zájemcům vysvětlovala, jak proces přeplácení funguje.

Nejdříve řekne zájemcům, ať pošlou svou nejvyšší nabídku. Zdůrazňuje, že nejde o aukci, jelikož nabídky nezveřejňuje ostatním uchazečům. Byt pak nejčastěji získá ten, kdo nabídne nejvíc. Ale není to jen o počtu lidí, kteří jsou ochotní platit. S potížemi se budou potýkat zájemci s nižším kreditním skóre, ručiteli mimo stát New York nebo s nedostatečným kombinovaným příjmem.

McLoyd proto doporučuje těm, kteří mohou s hledáním bytu počkat, aby to odložili na jaro. Tak se vyhnou současnému přehřátému trhu.

Trh se v průběhu pandemie razantně mění

Medián nájemného (polovina nájmů je vyšší a polovina nižší než tato hodnota) na Manhattanu v lednu vyskočil oproti předchozímu roku o 18,3 procenta na 3 550 dolarů, podle zprávy Miller Samuel Inc. a Douglas Elliman Real Estate.

To je jen kousek od mediánu nájemného ve výši 3 595 dolarů, kterého New York dosáhl v lednu 2020 před úderem pandemie a následným odlivem zájemců. Podle realitní kanceláře se v lednu 2022 nabídka volných bytů oproti minulému roku propadla o 83,3 procenta.

V Brooklynu, který je z hlediska volného místa historicky nejdostupnější, se z roku na rok propadla nabídka volných bytů o 86,4 procenta. Zatímco počet nově podepsaných nájemních smluv vzrostl v lednu na druhý nejvyšší od počátku měření v roce 2008. V Severozápadním Queensu, z Manhattanu přes řeku East, klesla nabídka oproti minulému roku o 90,6 procenta.

„Pouze to ukazuje, jak moc jsou lidé ve městě uvěznění,“ vysvětluje Erin Eversová, právnička v oddělení bydlení Právních služeb New York. „Jak budou lidé schopni dále takhle v New Yorku žít?“

„New York nemá kromě regulovaných apartmánů se stabilním nájmem jiná ochranná nařízení, která by mohla přeplácení zabránit,“ říká Eversová. Současný stav trhu by mohl odsunout nízko- a středněpříjmové pracovníky dále z města – a to v době, kdy se ekonomika města vzpamatovává z pandemie a chce se vrátit do předcovidového tempa.

„Každým dnem se blížíme úplnému návratu k normálu, ale zároveň chceme, aby byl tento proces přínosný pro všechny,“ říká v prohlášení starosta města Eric Adams. „Můj úřad neustále pracuje na tom, aby si Newyorčané, a ti kdo se jimi chtějí stát, mohli život v našem městě dovolit.“

Pro upřesnění, ne všechny byty jdou na dračku. Potenciální obyvatelé New Yorku mají v postpandemickém světě různé potřeby a očekávání. Mezi ně patří venkovní prostory, přístup přírodního světla, velké pokoje a místo pro pracovnu. Byty, které splňují alespoň některé požadavky, z trhu zmizí velmi rychle.

Přeplácí se až o pětinu

„Je tu zásadní poptávka po velkých prostorech,“ říká Scott Sternberg, makléř společnosti Corcoran. „Lidé hledají více místa nebo venkovní prostory. Především však hledají zrenovované objekty, o ty je největší zájem.“

Minulý týden uvedl Sternberg na trh třípokojový, 140 m2 velký byt se dvěma koupelnami a zahradou ve čtvrti Prospect Heights. Na prohlídku přišlo asi 35 skupin, stály v řadě vinoucí se až za roh ulice. Nabídky zvedly cenu nájemného z původních 7 250 dolarů o dvacet procent.

Camila Cabezaová se do New Yorku nedávno přistěhovala se svým přítelem. Přestože měli zařízené firemní bydlení na dva měsíce dopředu, začali s hledáním hned po příjezdu. 13. února byli na prohlídce bytu v Brooklynu. Přestože původní nájem činil 7 200 dolarů, byli ochotní nabídnout až 7 500 dolarů.

„Je velký, má plnohodnotné ložnice, kam se vejde manželská postel, což je těžké sehnat,“ řekla Cabezaová. „Je málo míst, která jsou v dobré lokalitě a zároveň mají hezkou kuchyň, obývák nebo ložnici. Vždy tam něco chybí.“

V polovině února, v pátek večer, se rozhodl Hayden Tyson se svou ženou prohlédnout si kompletně zrekonstruovaný dům se dvěma ložnicemi, dvěma koupelnami a vlastní zahradou, kterého si všimli v aplikaci s nemovitostmi StreetEasy. Původní cena byla 5 300 dolarů za měsíc, což se páru zdálo jako neodolatelná nabídka, s přihlédnutím k jedné z nejlepších lokalit v Brooklynu. K tomu, aby se na dům mohli jít podívat, se ani nemuseli rezervovat.

Ještě než došli k domu, stála před vchodem fronta asi 20 skupin. Po pár minutách ve frontě se Tysonovi rozhodli jít pryč.

Ve stejné frontě stála i Mallory Richieová. Během stání telefonovala s makléřem, který jí právě vysvětloval, že byt, o který měla zájem, získal zájemce s vyšší nabídkou. 26letá produkční na volné noze tak prošla už sedm bytů, z nichž nevyšel ani jeden. Pomalu začíná ztrácet naději.

„Pronájem bytu v New Yorku je jako kupovat si někde dům za několik milionů dolarů. To je přeci šílené.“

Reklama

Související témata:

Doporučované