Hlavní obsah

Omlazovací kúra na dům nestačila. Majitelé potřebují na opravy miliony korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: AI vizualizace, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Developer chtěl vydělat na levné rekonstrukci starého bytového domu. Vlastníci bytů už přes dva roky čekají na nápravu vad za dva miliony korun. Počty podobných případů rostou.

Článek

Na trhu s nemovitostmi se stále častěji objevují investoři, kteří nakupují nemovitosti s jediným cílem – rychlý prodej s maximálním ziskem. Podle Asociace inspektorů nemovitostí cílí primárně na staré domy, které se snaží levně opravit.

„V dnešní době se častěji setkáváme s tím, že nemovitosti, které dříve byly téměř na zbourání, projdou omlazovací kúrou, která celkový dojem nemovitosti opticky zvedne na úplně jinou úroveň. Ale opravdu pouze opticky,“ říká Michal Flachs, tiskový mluvčí asociace.

Zásadní problém těchto rekonstrukcí podle jeho slov je, že na první pohled nemá laik šanci poznat, jakou nemovitost si doopravdy kupuje. Vydělat na nekompletní rekonstrukci chtěla i developerská společnost na Olomoucku, která pro investici zřídila i samostatnou firmu. Důsledky na vlastní kůži prožívají majitelé bytového domu už více než dva roky. Bojují o opravu vad nebo finanční náhradu škody. Developer ale nekomunikuje.

„Klienti začali mít po nastěhování problémy s plísněmi a vlhkostí způsobenými špatnou izolací a tepelným mostem ve stěnách. Také došlo k úniku vody do podhledů kvůli nedokonalému utěsnění střechy,“ popisuje technik Lukáš Lysek ze společnosti Nemopas, který pro majitele bytu řešil odborný posudek.

Podle předsedy tamního společenství vlastníků jednotek (SVJ) navíc stavební firma novým majitelům odmítla poskytnout kompletní stavební dokumentaci. „Do dnešního dne nám firma neukázala stavební deník ani finální verzi projektové dokumentace. Materiály jsme získali od stavebního úřadu. Považuji to ale ze strany firmy za neseriózní jednání,“ uvedl předseda SVJ na Olomoucku.

Jednání o reklamaci domu, kde škody podle odborníků dosahují až ke dvěma milionům korun, je ale zatím marné. Developer odmítá uznat jakékoli vady, protože jde původně o starší nemovitost, nikoliv novostavbu.

Právo reklamovat

Podle Marie Ratajové, specialistky na realitní právo ze společnosti ABES, ale mají majitelé bytů v případě koupě nemovitosti od podnikatele, který provedl rekonstrukci a nemovitost prodává v rámci své podnikatelské činnosti, právo na reklamaci.

„Velmi zjednodušeně lze říct, že pokud se projeví vada v průběhu dvou let od koupě, předpokládá se, že nemovitost měla vadu již při koupi a kupující ji reklamuje oprávněně. Podnikatel pak má povinnost reklamaci v zákonné lhůtě 30 dnů vyřídit,“ říká odbornice.

Investor má v tomto případě možnost řešit reklamaci opravou vady nebo slevou z kupní ceny. „Pokud pak prodávající do 30 dnů reklamaci nijak nevyřídí, má kupující právo od kupní smlouvy odstoupit, což mimo jiné znamená povinnost navzájem si vrátit nemovitost a kupní cenu,“ upřesnila Ratajová z ABES.

Kupující má dále také možnost obrátit se na Českou obchodní inspekci s návrhem na zahájení řízení mimosoudního řešení spotřebitelského sporu.

„Česká obchodní inspekce sice na rozdíl od soudů nemá pravomoc o předmětu sporu závazně rozhodnout nebo strany sporu k dohodě donutit, ale je to pro kupující zdarma a je šance, že prodávající začne komunikovat a k nějaké dohodě dojde,“ dodává specialistka na realitní právo.

Pokud by ani tento krok nevedl k pozitivnímu výsledku, zbývá pouze možnost soudní žaloby.

Firmy mohou být komplikace

Rekonstrukce nemovitostí, pro které investoři zřizují speciální firmy, ale proces reklamace mohou značně komplikovat. Není totiž výjimkou, že firma má v majetku pouze prodávanou nemovitost.

„I přesto, že bude reklamace úspěšná a kupující spor vyhraje, může být problematické na společnosti nějaké peníze vymoci. Pokud nemá společnost žádný majetek, není čím pohledávku uspokojit,“ upozorňuje specialistka z ABES. Společník ručí za takový dluh jen do výše nesplaceného vkladu a ten zákon umožňuje už od jedné koruny.

„Ale ani vyšší vklad není žádnou zárukou. Je-li společníkem řádně splacen a společnost ho „spotřebovala“, není povinen hradit nic dalšího,“ dodává.

Společenství vlastníků bytového domu v Olomouckém kraji se ani po více než dvouletém jednání nevzdává. „Stále doufáme, že se s firmou dohodneme, další variantou je trestní oznámení,“ dodává předseda tamního SVJ.

Podle Michala Flachse, mluvčího Asociace inspektorů nemovitostí, se nabízí řešení, které může kupujícího před procesem reklamace ochránit. „Doporučujeme vždy při nákupu nemovitosti být obezřetní a vyhledat podporu odborníka. A to jak z technického hlediska, tak z pohledu právního,“ uzavírá.

Rady pro kupce nemovitostí

  • 1. Nespoléhejte na vlastní úsudek ani intuici. Před koupí si zaplaťte stavaře, který posoudí technický stav nemovitosti. Může vám odhadnout i náklady, které budete muset vynaložit na nutné úpravy. Vydáte řádově tisícovky, ušetřit můžete statisíce i miliony.
  • 2. Nespoléhejte na realitní kancelář. Makléř je povinen informovat vás o vadách plynoucích ze zápisu v katastru nemovitostí, pokud o nich ví nebo má vědět. Případně má upozornit na zjevné vady. Skryté technické vady či podvodné jednání ale nemá ani realitka šanci odhalit.
  • 3. Pokud špatně nakoupíte, snažte se předejít soudnímu sporu a dosáhnout dohody o narovnání s prodávajícím. Vymoci spravedlnost u soudu je vždy náročné na čas a peníze.
  • 4. Pokud kupujete novostavbu, zkontrolujte si přímo na příslušném stavebním úřadě, zda je řádně zkolaudována a zda stavba proběhla v souladu se stavebním zákonem.
  • 5. Při koupi rekonstruovaného staršího domu se zajímejte o to, jak byla přestavba provedena a zda nemohly být porušeny technické normy.

Reklama

Doporučované