Hlavní obsah

Realitka prodala i pozemky, které nechtěl. Děje se to běžně, říká odborník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Jedna chyba v kupní smlouvě připravila majitele o pozemek. Soud rozhodl a zdá se, že zpět už ho nezíská.

Článek

Chyba v kupní smlouvě při prodeji pozemků stála jejich majitele stovky tisíc korun. Už více než rok bojuje o nápravu, ta se však zdá být v nedohlednu.

Je červen 2021 a pan K. podepisuje dohodu s realitní společnosti Fincentrum Reality, dnes již Swiss Life Reality, o tom, že zprostředkují prodej jeho pozemků. A to nejméně za deset milionů korun. Součástí zprostředkovatelské smlouvy také byla odpovědnost společnosti za přípravu smluv k prodeji pozemků.

Jen několik týdnů po jejím uzavření už realitka přišla s potenciálním kupcem, který měl o pozemky zájem. A po jejich prohlídce strany společně uzavřely rezervační dohodu.

První chyba už při rezervaci

V tomto okamžiku nastal pro původního majitele hlavní zádrhel. Do rezervační dohody totiž realitka zanesla kromě čtyř smluvených pozemků k prodeji další navíc. Na něm navíc stojí menší stavba, kterou původní majitel využíval jako garáž. Celková hodnota nemovitosti je zhruba 400 tisíc korun.

Avšak při podpisu si chyby žádná ze stran nevšimla a další kroky k finálnímu přepisu majetku a převodu peněz probíhaly bez problému. Na konci října 2021 došlo k podpisu kupní smlouvy, kterou původnímu majiteli poprvé kontroluje i jím najatá advokátní společnost.

Vzhledem k tomu, že se k prodeji dostala až v tento okamžik, ani ona na chybný údaj ve smlouvě nereagovala.

Začátkem prosince pak už s převodem vlastnického práva došlo také k zápisu do katastru nemovitostí. O tom, že pozemek s garáží, který do kupní smlouvy realitka omylem přidala, už jejich klientovi nepatří, se prodávající dozvěděl teprve v lednu příštího roku. A to prostřednictvím Finančního úřadu, který ho kontaktoval kvůli výměře daně z nemovitosti.

Vrátíme, ale bude to něco stát

A začalo vyjednávání. Realitní společnost se snažila s novými majiteli domluvit, aby pozemek s garáží vrátili. Po první vlně optimismu, kdy byli manželé k vrácení svolní, ale přišla nová překážka. Za převod totiž vyžadovali úplatu 200 tisíc korun, kterou původní majitel odmítl zaplatit.

„V souvislosti s tím jsme se rozhodli případ řešit soudní cestou. Přesto, že realitní makléřky, které se prodeji věnovaly, připustily svou chybu, soud rozhodl v neprospěch pana K. Kupující si totiž údajně nemohl být vědom, že prodávající jedná v chybě,“ uvedl Pavel Sedláček, advokát z kanceláře Sedláček, Vaca & spol.

Ačkoliv soud rozhodl ve prospěch kupujícího, důsledky, například v podobě finančního odškodnění, ohledně chybně zpracované rezervační a kupní smlouvy, nenesla ani realitní společnost.

Proto se pan K. dnes snaží dovolat vůči rozhodnutí k Nejvyššímu soudu. „Myslíme si, že míra odpovědnosti realitní společnosti, která prodej zprostředkovávala, je převažující natolik, že by se případu měla postavit čelem a klienta odškodnit,“ dodává advokát.

Tomu se však společnost Swiss Life Reality brání. Ačkoliv totiž chybu ze strany realitní společnosti připouští, dokumentace prošla podle jeho vyjádření také kontrolou advokáta prodávajícího a byly zapracovány všechny připomínky, které advokát prodávajícího požadoval.

„Prodávající podpisem smlouvy potvrdil její správnost a dobrovolnou vůli transakci uzavřít, to vše za součinnosti svého advokáta,“ uvedl ředitel Swiss Life Reality Jaromír Mašek.

„Poté, co bylo zjištěno, že došlo k převodu daného pozemku s garáží, aniž by toto prodávající a kupující zamýšleli, poskytovala naše společnost coby zprostředkovatel transakce maximální součinnost k tomu, aby došlo k nápravě,“ dodal ředitel realitní společnosti ve svém vyjádření pro SZ Byznys.

Běžná praxe, říkají odborníci

„To, že se na některý předmět převodu zapomene nebo se omylem přidá, je v dnešní době běžné. Při realitní transakci je zapotřebí zpomalit a předmět převodu důkladně prověřit. K tomu slouží technická inspekce, která ví, v jakém stavu prodávaná nemovitost je,“ říká mluvčí Asociace inspektorů Michal Flachs.

„Pokud makléř s inspektorem tvoří tým, je mu dostatečně znám stav všech věcí, které se prodávají a tyto informace následně umí s jistotou předat také advokátovi, který na základě těchto informací vytvoří důkladnou kupní smlouvu,“ dodává mluvčí asociace.

Podobné chyby jako součást reality při prodeji nemovitostí vnímá také Marie Ratajová, specialistka na realitní právo z ABES.cz

„Tento případ není ojedinělý a ojedinělý není ani pokus kupujícího tento omyl zneužít a obohatit se. Správný postup, jak omyl napravit, je uzavření dodatku ke kupní smlouvě a podání u příslušného katastrálního úřadu. Ten provede opravu zápisu a nemovitost se vrátí zpět do vlastnictví prodávajícího,“ říká Marie Ratajová.

Pokud kupující tento dodatek neuzavře dobrovolně, stejně jako v případě sporu, který popisujeme výše, může podle jejích slov prodávající podat soudní žalobu na určení vlastnictví.

„V případě vyhraného soudního sporu náklady hradí kupující. Pokud dojde k mimosoudní dohodě a prodávajícímu vzniknou nějaké náklady, pak by je mohl jako vzniklou škodu uplatnit na realitní společnosti. Pro tyto případy jsou realitní zprostředkovatelé pojištěni a náhradu škody by uhradila pojišťovna,“ dodává.

Rady pro kupce nemovitostí

  • 1. Nespoléhejte na vlastní úsudek ani intuici. Před koupí si zaplaťte stavaře, který posoudí technický stav nemovitosti. Může vám odhadnout i náklady, které budete muset vynaložit na nutné úpravy. Vydáte řádově tisícovky, ušetřit můžete statisíce i miliony.
  • 2. Nespoléhejte na realitní kancelář. Makléř je povinen informovat vás o vadách plynoucích ze zápisu v katastru nemovitostí, pokud o nich ví nebo má vědět. Případně má upozornit na zjevné vady. Skryté technické vady či podvodné jednání ale nemá ani realitka šanci odhalit.
  • 3. Pokud špatně nakoupíte, snažte se předejít soudnímu sporu a dosáhnout dohody o narovnání s prodávajícím. Vymoci spravedlnost u soudu je vždy náročné na čas a peníze.
  • 4. Pokud kupujete novostavbu, zkontrolujte si přímo na příslušném stavebním úřadě, zda je řádně zkolaudována a zda stavba proběhla v souladu se stavebním zákonem.
  • 5. Při koupi rekonstruovaného staršího domu se zajímejte o to, jak byla přestavba provedena a zda nemohly být porušeny technické normy.

Reklama

Doporučované