Hlavní obsah

Výrobce stavebních materiálu stopnul příjem objednávek. Nestíhá vyrábět

Foto: Wienerberger

„Lidé se obávají, že pokud nekoupí dnes, cena bude opět výrazně vyšší. A je to oprávněné,“ říká Petr Magda v rozhovoru. Ilustrační foto.

Reklama

Zdražení stavebních materiálů zákazníky neodradilo a největší výrobce pálených cihel v Česku nestíhá vyrábět. V lednu už měla společnosti Wienerberger vyprodáno na celé čtvrtletí a musela stopnout příjem objednávek.

Článek

Zdražování a nedostatek stavebních materiálů v Česku pokračuje. Zákazníky vyhrocená situace na trhu se stavebninami ale od nákupů zatím neodrazuje, spíše naopak. Největší výrobce pálených cihel a střešních tašek Wienerberger byla v důsledku prudkého růstu objednávek nucena dočasně pozastavit jejich další příjem.

„Po zpracování už přijatých objednávek a rozvržení kapacity výroby chceme objednávky ale opět spustit, pravděpodobně v řádu dnů,“ říká jednatel společnosti Petr Magda.

Kapacita výroby společnosti se podle Magdy na první kvartál letošního roku už během ledna vyprodala a výroba jede na sto procent. Kromě obav z nedostatku materiálů obecně zájem zákazníků pohání rostoucí inflace a strach z dalšího zdražování.

„Lidé se obávají, že pokud nekoupí dnes, cena bude opět výrazně vyšší. A je to oprávněná obava,“ vysvětluje Petr Magda z Wienerbergeru v rozhovoru pro SZ Byznys.

V loňském roce jsme sledovali dramatické zdražování ve stavebnictví. Některým materiálům cenovka vyskočila až o stovky procent. Jak se ve vašem případě změnily ceny, bylo třeba je v průběhu roku navyšovat?

V loňském roce jsme zdražovali. Celé je to dáno reakcí na základě vstupů (vstupních surovin, energií atd. – pozn. red.), které zásadně rostly. Stavební firmy byly dosud nastaveny takzvaně v ročním cyklu, tedy nastavily ceník na začátku roku a toho se držely. To jsme v loňském roce nebyli schopni dodržet a museli jsme ceník zvýšit i v průběhu roku. Stejné to bylo i v případě našich dodavatelů, kteří během roku zvyšovali ceny. A situace se zatím nemění. Už dnes víme, že k dalšímu zdražení budeme muset přistoupit.

Dodal bych ale, že i přes další zvýšení cen se stále snažíme pokrývat jen to, co musíme sami zaplatit na vstupech. Nejsme řízení tlakem na dodatečný zisk.

Je to dlouhodobě udržitelný přístup?

Osobně si myslím, že v letošním roce dojde k částečné stabilizaci cen, proto věřím, že zatím ano.

Podle Svazu podnikatelů ve stavebnictví se to pravé zdražení, které se propíše do konečných cen výstavby, ukáže až letos s novou stavební sezonou. Souhlasíte?

Myslím si, že ke zdražení bude docházet dál, situace se ale podle mě částečně stabilizuje. Stále to bude otázka na celý dodavatelský řetězec, kdy budeme reagovat na vývoj cen vstupů. Stále musíme svítit, topit a odebírat zboží za příslušnou cenu.

Zároveň víme, že vše, co se v loňském roce stalo, nedopadá jen na firmy, ale i na naše zaměstnance. Ti například na rostoucí inflaci musí reagovat stejně jako podnikatelé. Právě to by mohlo být jedním z efektů, který v letošním roce vstoupí do cen a který ještě loni nebyl vidět.

Musíme přistoupit k valorizaci mezd. Jelikož aktuálně zažíváme enormní poptávku, potřebujeme maximalizovat výkon našich fabrik
Petr Magda, jednatel firmy Wienerberger

Takže zvyšujete mzdy?

Ano. Musíme přistoupit k valorizaci mezd. Jelikož aktuálně zažíváme enormní poptávku, potřebujeme maximalizovat výkon našich fabrik a musíme nabídnout v této situaci nízké nezaměstnanosti zajímavé ohodnocení. Vážíme si práce našich zaměstnanců a chceme jim pomoci tuto situaci překonat.

Nabíráte nové lidi, máte ale z čeho vyrábět?

Je pravda, že s nedostupností materiálů k výrobě bojujeme. Ke konci roku nám chyběl hlavně cement a dřevo, což jsou pro nás jedny ze základních surovin.

Jde opravdu o komplikovanou situaci. Z jedné strany řešíme historicky vysoké ceny a z druhé strany přichází situace, kdy se nám sice podaří objednat, kvůli nedostupnosti jsme ale kráceni na dodávkách. Museli jsme se proto už loni na trhu více rozhlédnout, když naši stálí velcí dodavatelé měli omezené možnosti, museli jsme se přeorientovat jinam.

Garantujete ještě zákazníkům ceny?

Ceny stále garantujeme, mění se případně jen doba, na kterou je garance smluvena. Vytváříme pro zákazníky cenové nabídky s termíny. Přestože se poptávka dostává nad naše kapacitní možnosti, počítáme s tím, že po obnovení příjmu objednávek námi vydané cenové nabídky dodržíme. Je to korektní pro zákazníky i naše obchodní partnery distribuční sítě.

Wienerberger

Foto: Weinerberger

Petr Magda, jednatel společnosti

  • Společnost je největším výrobcem pálených cihel a střešních tašek v České republice.
  • Wienerberger, s. r. o. je součástí nadnárodního koncernu Wienerberger Group, který představuje největšího světového výrobce cihel a současně lídra v produkci pálených střešních krytin v Evropě.

Jak na nedostatek reagují klienti?

Především vnímáme enormní tlak na objednávky. Z toho důvodu jsme museli dočasně pozastavit jejich příjem. Kapacita výroby na první čtvrtletí je už totiž vyprodaná. Nechtěli jsme přijímat takové, u kterých není jistota vyřízení v půlroční lhůtě. Po zpracování už přijatých objednávek a rozvržení kapacity výroby chceme objednávky ale opět spustit, pravděpodobně v řádu dnů.

Lidé se obávají, že pokud nekoupí dnes, cena bude opět výrazně vyšší. A je to oprávněná obava.
Petr Magda, jednatel firmy Wienerberger

Bojí se klienti, že půjde cena znovu nahoru?

Myslím si, že je to jeden z klíčových důvodů, proč poptávka tak roste. Vliv inflace je v tomto případě rozhodně nezanedbatelný. Lidé se obávají, že pokud nekoupí dnes, cena bude opět výrazně vyšší. A je to oprávněná obava.

Vstupuje do toho i velký objem hypoték, které byly v loňském roce nabrány. Dva roky byli lidé kvůli pandemii koronaviru doma, necestovali, mají našetřeno a vzhledem k inflaci chtějí své úspory investovat. Odpovědí jsou většinou nemovitosti. Ta kombinace žene poptávku po stavebních materiálech.

Projeví se menší dostupnost hypoték, kterou předpovídá řada hypotečních odborníků, na vašich objednávkách?

Úrokové sazby na trhu hypoték rostou, ale nedostávají se tam, kde ještě historicky nebyly. Jen jsme žili nějakou dobu s nízkými úrokovými sazbami a zvykli jsme si, že takové jsou. V loňském roce jich lidé vyjednali rekordní množství, je jasné, že v dalších letech se za tyto peníze bude stavět. Proto nečekám v blízké budoucnosti výraznější propad poptávky.

Nastavují dnes stavební firmy nový standard cen, nebo se ještě vrátí na předcovidovou úroveň?

Myslím si, že při standardním vývoji se ceny celkově na trhu vracet nebudou, i když dnes nemůžeme vyloučit prakticky nic. Tím, že míří ceny veškerých komodit vzhůru, roste inflace a mzdy, neumím si představit, že by šly ceny ve stavebnictví opačným směrem.

Reklama

Doporučované