Hlavní obsah

Irák nabízí zisky, jaké jinde nenajdete, láká Čechy tamní ministr průmyslu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Robert Müller, Seznam Zprávy

Irácký ministr průmyslu Khaled Battal Al-Najm.

Reklama

Irácký trh nabízí nejvyšší zisky, české firmy ovšem potřebují do země cestovat, aby ji důkladně poznaly, říká irácký ministr průmyslu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

České firmy mohou v Iráku získat velmi důležitou destinaci pro své výrobky, je k tomu však potřeba pomoci, zejména tím, že se obě strany lépe poznají, řekl pro Seznam Zprávy irácký ministr průmyslu Khaled Battal Al-Najm.

Ministr, který přivezl do Prahy početnou delegaci, jednal se svým českým protějškem Jozefem Síkelou (STAN) také o chystaném vývozu irácké ropy, která by výhledově měla nahradit tu ruskou.

Česko se snaží ukončit závislost na dovozu této suroviny z Ruska, který v loňském roce činil zhruba dvě třetiny z celkové spotřeby. Ta ročně činí kolem osmi milionů tun. Za tím účelem loni na podzim proběhly ve větší ze dvou českých rafinerií, v Litvínově, testy, zda se zde může po úpravách zpracovávat ropa i odjinud.

Testování stále probíhá, podle české strany by mělo být již brzy ukončeno.

Irácká ropa se jeví díky svému složení a charakteristice, která ji řadí spíše mezi „těžší“ druhy, jako optimální náhrada za ruskou ropu Ural, kterou zatím zpracovávala právě litvínovská rafinérie s roční kapacitou 5,4 milionu tun (zhruba 40 milionů barelů).

Irák nyní většinu své produkce, která loni dosahovala v průměru 4,6 milionu barelů denně, vyváží do Asie, zejména do Číny a Indie. Na trhy do Evropy a Severní Ameriky míří kolem 15 procent, což by se mohlo změnit, uvedl ministr Al-Najm pro SZ Byznys.

„Chceme tento podíl zvýšit na 20 až 25 procent. Protože chceme také navýšit celkovou produkci, hledáme nové trhy, kde bychom mohli naši ropu prodat. Česko bude pro naši produkci jednou z koncových destinací,“ řekl ministr Al-Najm v kuloárech česko-iráckého obchodního fóra pořádaného Ministerstvem průmyslu a obchodu (MPO).

Vývoz ropy do České republiky by měl mít na programu také irácký premiér Mohammed Shia al-Sudani, jenž by mohl do Prahy přicestovat v řádu měsíců, uvedl ministr Al-Najm.

Kdy přesně začne ropa z Iráku ve větším objemu do Česka proudit, nicméně zatím není jasné, protože je třeba vypořádat řadu otázek, řekl ministr.

„Jak víte, diskuze zaberou nějaký čas, máme také závazky vůči jiným odběratelům,“ řekl ministr Al-Najm s tím, že hlavním vyjednávačem je v této oblasti jeho kolega z irácké vlády, ministr pro ropu Hayan Abdel-Ghani.

Praha potřebuje najít náhradu za ruskou ropu do konce tohoto roku, kdy vyprší výjimka z embarga, které na dovoz ruských surovin uvalila Evropská unie.

Dobré vztahy

Ministr Al-Najm v rozhovoru zmínil také dobré vztahy, které existují mezi oběma zeměmi díky jejich historické provázanosti.

„Mezi iráckými a českými lidmi se odehrálo mnoho dobrého, máme dlouhou společnou historii. Mnoho Iráčanů tady (v Česku) získalo (vysokoškolský) diplom. Máme dobré základy, ale potřebujeme se více vidět. Toto fórum je příkladem,“ řekl Al-Najm.

Jako příklad dobré spolupráce může podle ministra posloužit podíl českých odborníků na geologickém průzkumu, který v Iráku proběhl v 80. letech 20. století. „Na tuto spolupráci můžeme navázat,“ řekl Al-Najm.

Cílem irácké vlády je co možná nejvíce zjednodušit vstup českých firem na místní trh. Jedním z takových kroků je snazší způsob, jak získat vstupní víza, která si dnes návštěvníci mohou opatřit až na místě, hlavně na bagdádském letišti, uvedl ministr.

Blízké kontakty, vysoké zisky

Tím, co může podnikání hodně prospět, jsou podle iráckého ministra blízké kontakty. Sám jde v tomto směru příkladem, když si v rámci pražského obchodního fóra vyměnili s ministrem Síkelou telefonní čísla.

„Takhle to dělám. Věřím, že když chcete dělat byznys, zjednodušte komunikaci. Dám vám příklad – můžete snad zabránit své ženě, aby s vámi mluvila napřímo, nebo svým dětem? Byznys je jako rodina. Když chcete uspět, navažte spojení, ať je to co nejsnazší,“ řekl Al-Najm.

„Také to o něčem vypovídá. Když někdo může zavolat ministrovi, dodává to jistoty, a také cítíte, že druhá strana myslí spolupráci s vámi vážně,“ řekl Al-Najm.

Ačkoli Irák čelí mnoha obtížím, nabízí českým firmám takové podnikatelské možnosti, jaké nenajdou nikde jinde, uvedl ministr Al-Najm.

„Irák měl potíže. Teď se z těchto problémů zotavujeme, ale hlavně, vedle potíží skýtá Irák také příležitosti. Zisky v Iráku jsou jedny z nejvyšších na světě. To je moje zpráva pro české firmy: přijďte do Iráku, zisky jsou opravdu vysoké, takové nikde jinde nenajdete.“

Reklama

Doporučované