Hlavní obsah

Je jim 18 a zazářili jako investorské hvězdy. Teď se jim nabídky jen hrnou

Rozhovor s osmnáctiletým studentem Mojmírem Zálešákem, který se svými spolužáky uspěl v americké soutěži v investování.Video: Markéta Bidrmanová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pětice gymnazistů zazářila v prestižní soutěži v investování. Z celkem 3200 týmů skončili Češi v klání Wharton Global High School Investment Competition třetí. Vsadili na humor a jádrem poháněné ledoborce.

Článek

Osmnáctiletý kapitán vítězného týmu Mojmír Zálešák se investování intenzivně věnuje čtyři roky. Jako dítě však plánoval jinou kariéru.

„Můj taťka pracuje s odpady, jako skoro každý malý kluk jsem chtěl být popelářem. Cesta se k investování stočila, když mi bylo asi 14. Na chodbě školy jsem našel plakát na tuto soutěž,“ říká septimán pražského gymnázia Nový PORG.

S kamarády se přihlásili, ale tehdy ještě neuspěli. V dalších pokusech nepostoupili ani do semifinále prestižního klání a ani tentokrát si v konkurenci tří tisícovek týmů z celého světa nevěřili.

„Neměli jsme velké očekávání. Ale jako kapitán jsem řekl klukům, že tohle bude náš ‚last dance‘,“ vypráví Zálešák. S bronzovou medailí se s kamarády stali nejlepším evropským týmem v historii soutěže.

Báli se, že budou za suchary

Pětice kluků, kteří mají krátce před maturitou, dostala za úkol vytvořit investiční strategii pro konkrétního klienta – slavného absolventa ještě slavnější univerzity Wharton, podnikatele Petera Wang Hjemdahla, který chce zbavit svět plastového odpadu.

K dispozici dostali virtuálních sto tisíc dolarů a měli splnit dva cíle: během pěti let vydělat deset tisíc dolarů navíc a během patnácti let vydělat dost na otevření vlastního jógového studia.

Právě zadání je inspirovalo k originální prezentaci investiční strategie, která jim soutěž podle Mojmíra Zálešáka vyhrála: „Vyčnívali jsme samotnou prezentací. Báli jsme se, že mezi Američany, kteří se umí prodávat, budeme ti suchaři z Evropy.“

Proto seriózní investiční strategii, na které od podzimu dohromady strávili několik stovek hodin, odlehčili při prezentaci jógovými pozicemi i tanečky, což na porotu zapůsobilo. „Snažili jsme se tam zakomponovat humor, atmosféru to odlehčilo,“ myslí si mladý investor.

Nakoupili akcie firmy, která vyrábí ledoborce

Jak přistoupili k investiční strategii? Nejdřív si nastudovali klienta, odhadli, kolik si může vydělat a jaké má náklady. Sto tisíc dolarů rozdělili na dvě části, jedna byla na dlouhodobější cíl na 15 let a 20 procent kapitálu na krátkodobý cíl.

Pak už vybírali akcie konkrétních firem. Kvůli makroekonomické situaci neriskovali a drželi konzervativní linii. Investovali do sedmi různých společností ze šesti různých sektorů. Nejvíc peněz dali do americké společnosti General Dynamics, která se zaměřuje na vývoj jádrem poháněných ledoborců a dodává náboje na Ukrajinu.

„Zjistili jsme, že Rusko staví obrovský přístav a objednalo si asi 40 takových ledoborců, které pomohou převážet ropu a plyn ze severu země. To Amerika podcenila, má jen tři ze 70. let. Prezident Joe Biden na ně proto vypsal nové státní zakázky, které dostal právě General Dynamics. Líbilo se nám, že díky státním zakázkám má firma do budoucna hodně příjmu zajištěného,“ argumentuje výběr Zálešák.

Kariéru si plánuje v bance

Další peníze poslal tým do zdravotnictví, třeba slavné farmaceutické korporaci Gilead Sciences spojené s českým vědcem Antonínem Holým. Nakoupili i akcie firmy s outletovým oblečením a hodinkami Movado, zainvestovali do největšího správce finančních aktiv na světě Blackrock a zbytek nalili mimo jiné do amerických čerpaček Philips 66.

Své vlastní peníze má Mojmír Zálešák v akciích především amerických firem. Něco málo zainvestoval do kryptoměn. Příští rok ho čeká maturita, pak by rád nastoupil právě na univerzitu Wharton v Pensylvánii, kde se spolužáky uspěli.

Za deset let se vidí ve financích: „Rád bych zůstal ve finančním sektoru, pracoval v bance nebo byl portfolio manažer,“ řekl SZ Byznys. Už teď mu v e-mailové schránce přistály nabídky na nejrůznější stáže v bance či na Pražské burze.

Mojmír Zálešák (18)

  • Student pražského gymnázia Nový PORG.
  • Se spolužáky Herbertem Jandou, Filipem Hrubým, Jonášem Machurkem a Janem Kubešem skončili třetí v prestižní investiční soutěži Wharton Global High School Investment Competition.
  • Řídí investiční spolek ECONET a předsedá školní Investment Society, která vydává pravidelný newsletter Raging Bull

Reklama

Doporučované