Hlavní obsah

Kolegovi volala moje „podvodná videokopie“, říká šéf miliardové firmy

Dalibor Cicman je zakladatel GymBeam. V rozhovoru mluví on, i když jeho kolegům volali podvodníci.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Fitness e-shop GymBeam Dalibora Cicmana působí na šestnácti trzích a letos míří k tržbám 3,5 miliardy. Dost na to, aby si firmu vyhlédli podvodníci, kteří při videohovoru vytvořili autentickou kopii majitele.

Článek

Rozhovor si můžete poslechnout i v audioverzi.

Urgentní zpráva prostřednictvím aplikace WhatsApp, že s vámi chce mluvit váš šéf. Prosí, ať se připojíte k videohovoru a rovnou i posílá link do aplikace Teams. Spojíte se. Vidíte svého nadřízeného, ten vám během chvilky představí právníka firmy sedícího vedle a další požadavky na vás má už pouze právník. Chce znát zůstatky na bankovních účtech.

V byznysu nikoli nepředstavitelná situace. Jenže skutečný ředitel podniku nemá o videohovoru tušení. Ozvala se vám zdařilá kopie vašeho šéfa neboli zcela nový, sofistikovaný level internetového podvodu. Hovor s kopií probíhá v angličtině, jenže to v mezinárodních firmách, jako je právě GymBeam – tedy společnost, kde k podobné situaci došlo, dnes nic neznamená.

Podvodník na obrazovce

Na tým Dalibora Cicmana to podvodníci zkusili právě pomocí této technologie. „Máme zkušenosti s e-mailovými podvody, ale s takovým typem jsme se ještě nesetkali. Jsme mezinárodní firma, máme větší počet kolegů, kteří česky ani slovensky nehovoří, takže i my samozřejmě komunikujeme anglicky. Toto byl navíc ředitel rumunské pobočky, “ vysvětluje v rozhovoru pro SZ Byznys Cicman.

V tomto případě firmu zachránila náhoda. „Kopie Dalibora Cicmana“ na obrazovce totiž tvrdila, že je na služební cestě v zahraničí. Jenže ten samý den se naštěstí skutečný šéf a lídr rumunské pobočky, kterému podvodníci volali, fyzicky potkali v kanceláři.

„Ten videohovor trval zhruba 15 minut. Už to, že právník chtěl znát zůstatky na účtech, byla určitá červená vlajka. Navíc jako firma Teamsy ani WhatsApp nepoužíváme, takže už toto bylo nestandardní,“ říká Cicman s tím, že mu kolega během pokusu o podvod poslal dotaz přes firemní aplikaci k interní komunikaci, a tím se vyjasnilo, že žádný skutečný hovor neprobíhá.

„Takovéto podvody často tlačí na nějakou urgenci. Nutně a rychle potřebujeme něco zjistit. U nás by to ale neprošlo i proto, že máme omezený přístup k bankovním účtům a například ani já jako šéf ho nemám,“ dodává Cicman.

O podvodu společnost informovala všechny své zaměstnance a posílila interní procesy. GymBeam je totiž pro útočníky a kyberzločince už kvůli svým číslům velice atraktivní „kořist“.

Půl miliardy zisk

E-shop s fitness zbožím GymBeam vznikl před deseti lety na Slovensku a od té doby stále roste – i dnes, kdy celkově e-commerce po covidovém boomu přešlapuje na místě.

Další hráči na trhu s fitness

Doplňky stravy pro sportovce či sportovní vybavení v Česku nabízí například:

  • Nutrend
  • Železná koule
  • Sportago
  • NaturalProtein

„Naše kategorie fitness si stále drží růst. I když se poslední rok hovoří o krizi, tak z analýz, které jsme si udělali, vyplývá, že v našem sortimentu jsou lidé méně náchylní šetřit. Tím, že jsou to relativně laciné položky, přichází šetření až v pozdějších fázích,“ říká Cicman a dodává, že původní rozpočet na letošní rok počítal s tržbami na úrovni 140 milionů eur a už teď je jasné, že bude o deset milionů eur vyšší. „Co se týká EBITDA a ziskovosti, tak náš původní odhad byl na úrovni 7 milionů eur a teď už jsme na 20 milionech eur – tedy v přepočtu asi půl miliardy korun,“ dodává Cicman.

Vlastní výroba se rozšíří

Firma sází na vlastní výrobu, která tvoří zhruba 95 procent tržeb. „Vznikli jsme v Československu a stále platí, že Česko, Slovensko, Maďarsko a Rumunsko tvoří asi 40 procent našich tržeb. Poslední roky se nám daří v Polsku, kde meziročně rosteme o 170 procent a je to pro nás významný trh,“ říká Cicman s tím, že v příštím roce by se firma chtěla zaměřit hlavně na posilování stávajících pozic v jednotlivých zemích, ale také posilování výrobní kapacity. „Tím, že chceme nadále zvyšovat obrat, tak jsme nedávno převzali halu, kde chceme příští rok postavit šest nových výrobních linek a vyrábět další naše vlastní produkty,“ dodává s tím, že odhadovaná výše investice je pět milionů eur.

Agenda

Čtvrthodinka o byznysu z první ruky. Rozhovory s top lídry českého byznysu, zakladateli firem, odborníky.

Od pondělí do čtvrtka na SZ Byznys a ve všech podcastových aplikacích.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify.

Reklama

Doporučované