Hlavní obsah

Nejlepší bijec Oktagonu dostane 7,5 milionu

Agenda SZ Byznys s Petrem Filipcem, výkonným ředitelem Oktagon MMA. Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Největší český zápasnický promotér, organizace Oktagon, se rozpíná po Evropě a čeká tržby 400 milionů korun. Nejlepšímu zápasníkovi turnaje vyplatí 7,5 milionu korun.

Článek

Rozhovor si můžete poslechnout i v audioverzi.

Oktagon proslul jako organizace bojového umění, ale je to i slušně šlapající firma. Loni utržila 260 milionů, letos cílí na 400 milionů a v příštím roce chce minimálně půl miliardy.

A k těmto číslům má pomoci i novinka - první turnaj konaný pod širým nebem. „Budeme pořádat turnaj na fotbalovém stadionu v Edenu,“ potvrdil v rozhovoru pro pořad Agenda SZ byznys šéf Oktagonu Petr Filipec s tím, že zápas by se měl uskutečnit v červnu a počítá s návštěvností do 25 tisíc lidí.

Ztrátoví jsme nebyli nikdy

„V příštím roce máme hodně příležitostí, které nás mohou vystřelit nahoru, takže odhad tržeb na půl miliardy je spíše konzervativní,“ dodává Filipec. Ziskovost firmy se podle něj z důvodu velkých investic pohybuje na kladné nule. „Investujeme do expanze, dalšího růstu, ale i zdokonalování našeho produktu. Ztrátu jsme však nevykázali za celou naši historii,“ dodává Filipec.

Oktagon funguje sedm let a jedinými majiteli firmy jsou Ondřej Novotný a Pavol Neruda. Z Česka se posunul na Slovensko, v loňském roce uspořádal první turnaje v Německu, letos ve Velké Británii. „Řekl bych, že v zahraničí je pokaždé největší výzvou logistika, protože využíváme stejné dodavatele a stejný tým, který se kolem Oktagonu vytvořil,“ dodává Filipec.

Oktagon

  • Oktagon MMA je československá organizace pořádající turnaje ve smíšených bojových uměních na území České republiky, Slovenska, od června roku 2022 i na území Německa a od listopadu roku 2023 i na území Velké Británie.
  • Jejími zakladateli a majiteli jsou Ondřej Novotný a Pavol Neruda.
  • Název organizace vychází z tvaru zápasnického ringu. Ten má podobu osmiúhelníku, tedy útvaru s osmi vrcholy a osmi stranami.

Odměna pro vítěze? 300 tisíc eur

Odměny pro zápasníky jsou pak na celém evropském trhu podobné. „Neřekl bych, že je tam velký rozdíl. Zápasníkovi je celkem jedno, kde zápasí. Trh je propojený a organizace, které na něm působí, se o dané bojovníky perou. Cena je tím pádem dána soutěží,“ říká Filipec. V jednom z klíčových projektů Oktagonu si ale vítěz odnáší dokonce 300 tisíc eur. „To je odměna, která je několikanásobně vyšší, než je standard,“ dodává Filipec.

Primárním zdrojem příjmů firmy je prodej vstupenek, peníze od sponzorů, ale i prodeje vysílacích práv. Ceny vstupenek se odvíjí od místa turnaje, v průměru se pohybují kolem dvou tisíc korun. Náklady ale rostou i tady.

„Vnímáme, že pro naše fanoušky je to investice, a nechceme jim odebírat možnosti naše turné sledovat, nicméně také se potýkáme s čím dál tím vyššími náklady, ať už je to z důvodu inflace, anebo i z toho důvodu, že se snažíme neustále zkvalitňovat to, jak oktagon vypadá,“ říká Filipec. Případné zvýšení ceny by se netýkalo nejlevnějších lístků, ale spíš konkrétních sektorů, o které je vyšší zájem.

Anglie, trh s obrovským potenciálem

V dalších letech chce firma Oktagon proniknout i na další trhy. „V dalších letech ano, ale ne hned v tom příštím roce. Vstoupili jsme do Anglie, což je trh s obrovským potenciálem, kde budeme pořádat několik dalších turnajů, a to je samo o sobě poměrně velká výzva. Nemáme financování externího kapitálu, takže vše financujeme z vlastních zdrojů,“ dodává Filipec.

I když má společnost na českém trhu nejrůznější konkurenci - například v podobě turnajů Clash of Stars nebo Real Fight Arena, trh ovládá dominantě. „Je to 80–90 procent. Z tohoto důvodu si myslím, že pro nás tyto organizace nejsou tak velkým ohrožením, “ dodává Filipec, podle kterého se v Česku o MMA zajímá zhruba milion lidí.

Na celý rozhovor se můžete podívat v úvodním videu.

Agenda

Čtvrthodinka o byznysu z první ruky. Rozhovory s top lídry českého byznysu, zakladateli firem, odborníky.

Od pondělí do čtvrtka na SZ Byznys a ve všech podcastových aplikacích.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify.

Reklama

Doporučované