Hlavní obsah

Skiareály už chystají sníh. „Český Aspen“ letos nezdraží

Čeněk Jílek je ředitelem TMR International.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Bez ohledu na okolní teploty na sjezdovkách na Ještědu začalo zasněžování. Už minulý týden společnost TMR spustila sněhová děla a u Liberce přibývají první hromady sněhu.

Článek

Rozhovor si můžete poslechnout i v audioverzi.

Speciální technologii, díky které se sníh vyrobí i v 15 stupních, nasadila společnost TMR v areálu na Ještědu a chystá se tak na zimu. „Je to taková první vlaštovka toho, že začíná sezona,“ říká v rozhovoru pro pořad Agenda SZ Byznys Čeněk Jílek, ředitel společnosti TMR International, která v Česku provozuje areály na Ještědu a ve Špindlerově Mlýně.

Pokud by těchto technologií firma vlastnila v jednom areálu deset, nepotřebovala by už v zimně žádný přírodní sníh. Má ale jen dvě, a tak i na Ještědu musí čekat na přírodu. „Tato technologie není tak výkonná jako standardní zasněžování. Sníh se dělá pomalu a vlastně se vyrábí deponie (zásoba, pozn. red.), která se pak používá. Standardní zasněžování je výkonnější, ale zase potřebuje teploty kolem minus pěti stupňů,“ vysvětluje Jílek.

Lyžování za loňské ceny

Na Liberecku se tak sjezdovky rozjedou až před vánočními svátky, ve Špindlerově Mlýně má sezona začít druhý víkend v prosinci. A ceny by se proti loňsku neměly hýbat. „Poslední tři roky fungujeme na takzvaných lexi cenách. Cena denního lístku se odvíjí od toho, jaký je o konkrétní den zájem,“ vysvětluje Jílek s tím, že nejvyšší ceny ve Špindlu budou stejné jako loni – 1400 korun za den, nejnižší pak 490 korun. „Naším cílem je, když klienti v nějaký exponovaný den zaplatí takové peníze, tak aby tam byl limitovaný počet návštěvníků a adekvátní servis.“

Po sezoně 2020/21 zůstala v TMR více než miliardová ztráta, poslední finanční rok, končící nyní v říjnu, se ale povedl. „Neočekávali jsme, že se z toho tak rychle probereme. Vracíme se na čísla z roku 2019,“ říká Jílek s tím, že EBITDA (zisk před započtením úroků, daní a odpisů, pozn. red.) by se měla dostat na 55 milionů eur.

Propojení areálů? Místo 600 milionů 1,3 miliardy

Před letošní sezonou TMR ve Špindlerově Mlýně investovala 300 milionů korun. „Pustili jsme se do propojení areálů, o kterém mluvíme už od roku 2006,“ říká Jílek s tím, že letos se plán konečně podařilo prolomit. „Máme hotové sjezdovky, zasněžování, už letos to nabídneme klientům. Teď, abychom dodrželi nájemní smlouvu, kterou máme s Českou unií sportu, musíme chvilku počkat – máme v ní dané nějaké maximální zadlužení, které nemůžeme překročit,“ dodává Jílek, který ale věří, že v roce 2025 bude vše hotovo.

Zatímco úplně původní odhady hovořily o tom, že propojení areálů vyjde na 600 milionů korun, v současné době je cena už 1,3 miliardy. „Dnes má Špindlerův Mlýn nálepku Aspen kvůli tomu, jací tam jezdí lidé, jaké jsou tam ceny. Až uděláme to propojení, bude to Aspen kvůli lyžování,“ dodává s tím, že už dnes tvoří Češi jen zhruba polovinu návštěvníků areálu, zbytek je ze zahraničí.

Areály pod 1000 metrů budou mít v Česku problém

Zejména investice do zasněžování mají podle Jílka dnes obří smysl. „Doba, kdy se dá vyrábět technický sníh, se zkracuje, takže potřebujeme mít systém tak nabušený, aby byl za pár dní schopen vysněžit středisko a sníh se tam udržel,“ dodává s tím, že bez toho střediska nepřežijí.

Další české lyžařské areály:

Černá Hora – Pec

Do tohoto resortu patří Pec pod Sněžkou, Černá hora, Černý Důl, Malá Úpa, Velká Úpa a Svoboda nad Úpou. Skiareály navzájem tvoří jednu masivní infrastrukturu s 50 kilometry sjezdovek, které lze projet na jeden skipas.

Klínovec

Skiareál je propojen s německým střediskem Fichtelberg, přičemž střediska spolu tvoří InterSkiregion Fichtelberg – Klínovec. Lyžaři zde najdou bezmála 50 kilometrů udržovaných sjezdovek.

Lipno

Lyžařské středisko zaměřené především na rodiny s dětmi, začátečníky a školní lyžařské kurzy. Nabízí sjezdovky o celkové délce 11,6 kilometru. Během posledních let prošlo rozsáhlou modernizací.

Dolní Morava

Přes deset kilometrů plně zasněžovaných sjezdovek všech stupňů obtížnosti a nejdelší sjezdovka v Česku v délce 3,7 kilometru.

Spolu se Špindlerovým Mlýnem tato čtveřice tvoří přibližně polovinu celého obratu návštěvnosti v Česku.

„Vidíme to i v zahraničí. V Rakousku budou mít střediska pod 2000 metrů problémy. Ukázal to už loňský rok a začátek letošní zimy. Co se týká Česka, tak šanci na přežití mají určitě střediska, která jsou na úrovni 1000 a 1500 metrů, ale bude to o tom, aby měla nainvestováno v zasněžovacím systému,“ dodává Jílek s tím, že aktuálně je v Česku 120 středisek, což je podle něj příliš mnoho. „Nechci být zlým prorokem, ale určitě to začne odpadat,“ dodává.

Rakouský areál? Ten níž potřebuje pomoc

TMR je aktivní i v Rakousku, kde vlastní ledovcové středisko Mölltaler Gletscher, Ankogel–Mallnitz a menší areál Muttereralm.

„Počítáme s investicemi hlavně na Mölltalském ledovci, protože to je pro nás svatý grál,“ dodává Jílek s tím, že naopak nižší středisko Ankogel bude pro udržení potřebovat podporu rakouského regionu. „V Rakousku, je to trochu jinak než tady u nás. Tam se majitel střediska nemůže úplně sám od sebe rozhodnout, že ho neotevře nebo že ho bude provozovat omezeně. Tam je to vždy na debatě s lokální vládou, která se snaží střediska, která nejsou v dobré kondici, držet nad vodou,“ dodává Jílek. Kdyby tak rakouská strana nepomohla, nastane debata o tom, že se Ankogel buď zavře, nebo prodá.

Agenda

Čtvrthodinka o byznysu z první ruky. Rozhovory s top lídry českého byznysu, zakladateli firem, odborníky.

Od pondělí do čtvrtka na SZ Byznys a ve všech podcastových aplikacích.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify.

Reklama

Doporučované