Hlavní obsah

Staví haly pro investory a říká: Vyberou si Polsko, je lepší skoro ve všem

Agenda SZ Byznys s Pavlem Sovičkou, šéfem největšího tuzemského průmyslového developera Panattoni.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Miliardové zakázky investorů? Poláci je získávají častěji než my, říká šéf společnosti Panattoni Pavel Sovička. Důvodem je nižší cena výstavby, levnější zaměstnanci i snadnější fungování.

Článek

Rozhovor si můžete poslechnout i v audioverzi.

Volkswagen v Česku gigafactory zatím nepostaví a dost možná se naší zemi vyhnou i další investoři.

„Dnes, když přijde investor do České republiky, tak se dozví, že nemáme pracovní sílu, nemáme pozitivní migraci mozků, máme těžký stavební zákon a vlastně nikdo tu o investice nestojí,“ říká v pořadu Agenda SZ Byznys Pavel Sovička, šéf jednoho z největších tuzemských průmyslových developerů Panattoni.

Česko by přitom podle něj mělo mít všechny předpoklady stát se průmyslovým centrum Evropy, ale klade si příliš mnoho překážek. Zemi tak v žebříčku oblíbenosti investorů předstihlo Polsko, ale i Německo.

„Bavorská vláda prosazuje Bavorsko jako místo pro podnikání. Všichni, kdo tam budou ochotni za bavorské platy zaměstnávat místní obyvatele nebo přitáhnou mozky ze světa, jsou vítáni. To u nás nemáme. Když pak jakákoliv firma přijde, cítí, že podnikání bude strašně komplikované,“ popisuje Sovička.

To se podle něj projevilo i při vyjednávání s koncernem Volkswagen. „Myslím, že Líně jsou toho zářným příkladem. Už v roce 2006 přijala v rámci této zóny vláda usnesení, že by se měla převést z armády na kraj. V roce 2015 jsme s krajem pro tuto zónu připravovali velký strategický park. My jsme neuspěli, ale od té doby se na to nesáhlo. V okamžiku, kdy se objeví Volkswagen, snažíme se doběhnout vlak, který ale jede rychlostí šinkansenu,“ říká Sovička.

V Polsku levněji, rychleji i snadněji

Současná situace je tak důvodem, že pro firmy, které se rozhodují mezi Německem, Polskem, Slovenskem a Českem, tak často vycházíme nejhůře.

„Stále máme velkou výhodu, že u nás dnes v průmyslu pracuje 1,2 milionu lidí. To je skvělá základna,“ dodává Sovička. Jenže to je všechno, pak už Česku podle něj zbývá jen skvělá poloha.

Infrastruktura, která byla přitom v 90. letech jedna z nejlepších, nás dnes posílá na chvost střední a východní Evropy a podle Sovičky už Česko přestalo konkurovat i cenou.

„Máme jedno z největších zatížení práce odvody. Pokud firma zaměstná člověka v Polsku za stejnou čistou mzdu, reálně ji stojí o 20 procent méně,“ vysvětluje Sovička. Zejména pro firmy, které potřebují nabírat velké množství lidí, to může být rozhodující. „K tomu navíc přičtěte jednoduchost povolování staveb, stavební zákony a zjistíte, že stavba v Polsku stojí zhruba o 30 až 40 procent méně než tady,“ říká.

Z 80 na 20 procent

To se projevuje i ve fungování samotného developera. Firma, která má v portfoliu 1 800 000 m2 pronajatých či prodaných ploch a spolupracuje s investory, jako jsou Amazon, Tchibo, KION či DHL, měla v minulosti při „lákání“ klientů úspěšnost 80 procent, dnes je to jen 20 procent.

„Poláci nám dřív záviděli, ptali se, jak může být tak malá země tak úspěšná. Dnes mi kolegové z Polska řeknou, že konkurenci od nás vlastně vůbec necítí,“ dodává Sovička.

A varuje, že do toho všeho roste konkurence i Evropě jako takové. „Obrovskou konkurencí jsou dnes USA. Jsou tam obrovské pobídky na investice a spousta firem z automotivu vám řekne, že Evropa teď musí počkat, protože musí využít příležitost v Americe,“ popisuje Sovička. Právě tam přitom svou gigafactory postaví i koncern VW.

Podle zástupců vlády však VW není jediný investor. Už teď Česko jedná s pěti potenciálními investory, kteří by v tuzemsku vystavěli obdobnou továrnu.

Zóna nad dolem Barbora za 10 miliard

Jedním ze zvažovaných míst, kde by mohla stát, je i plocha nad bývalým dolem Barbora v Karviné, kterou má právě Panattoni získat od společnosti Asental Zdeňka Bakaly. Cenu obchodu obě strany nezveřejnily, celkově však developer počítá s tím, že do území bude investovat 10 miliard korun.

Industriální plochy v Česku

Plocha:

  • Podle společnosti Industrial Research Forum dosáhla celková nabídka moderních industriálních ploch v Česku v prvním čtvrtletí roku 2023 hranice 11 milionů metrů čtverečních.

Místo:

  • Více než polovina aktuálně rozestavěných prostor na průmyslové haly se nachází v Karlovarském, Plzeňském a Jihomoravském kraji.

Nájemné:

  • Nejvyšší dosahované nájemné bylo na úrovni 7,7 až 7,9 eura (189–194 Kč) za metr čtvereční měsíčně. Speciální nabídky v Praze však začínají i na 8,5 eura (209 Kč) za metr čtvereční měsíčně.

Developeři

  • Mezi současné největší hráče na tomto trhu patří společnosti Panattoni, VGP, CTP, ProLogis, Garbe a GLP.

Investoři do výstavby

  • Accolade, Conseq

„Rozměr zóny je takový, že se snažíme oslovit ty největší projekty. Jsme teprve na začátku, je to obrovské území, bude tam spoustu práce v rámci přípravy. Nechceme to podcenit, jako se to stalo právě v případě Líní či jiných velkých zón,“ vysvětluje Sovička.

„Chceme připravit podklady tak, aby měl investor, který se bude rozhodovat, zda stavět v Česku, Polsku, nebo Německu, jasnou kuchařku. Aby věděl kdy to bude moci postavit,“ dodal. Samotný povolovací proces bude podle něj otázka minimálně šesti, ale spíš více měsíců, a reálná výstavba by tak mohla začít až v roce 2025. I to je však s otazníkem.

Povolení dostanete, až naprší a uschne

„Řekl bych, že takový parametr České republiky je: ‚Budete mít povolení, až naprší a uschne. Nebo možná dřív, ale nikdo vám neřekne kdy.‘ Takže, takže s tímhle musíme pracovat,“ říká Sovička.

Developeři průmyslových staveb v Česku

Mezi další firmy, které se zaměřují i na průmyslové stavby, patří:

  • Liko-S
  • The Charnwood Company
  • Point Park Properties

Upozorňuje, že český developer musí na rozdíl od developerů v zahraničí připravit všechna povolací řízení a nejlépe proces dotáhnout až do územního rozhodnutí, aby měl stejnou startovací pozici (z hlediska garance času) jako Němci či Poláci. V případě Barbory je tak developer už teď šest až 36 měsíců za zahraniční konkurencí.

Kromě Barbory se Panattoni soustředí na zóny v Ústeckém, Karlovarském a Plzeňském kraji. Ve středních Čechách pak začíná realizovat přípravné práce v areálu bývalé Poldovky, kde by měly vyrůst dvě nové haly. „V příštím roce bychom ideálně spustili zemní práce, pokud se nám podaří najít investora,“ dodává Sovička.

Agenda

Čtvrthodinka o byznysu z první ruky. Rozhovory s top lídry českého byznysu, zakladateli firem, odborníky.

Od pondělí do čtvrtka na SZ Byznys a ve všech podcastových aplikacích.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify.

Reklama

Doporučované