Hlavní obsah

V Mikulově vyrostou lázně jako od Bati. Chystá je člen vinařské rodiny

Agenda SZ Byznys s Mikem Volaříkem. Takto by měly vypadat lázně, které chystá v Mikulově.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

V Mikulově vyrostou lázně za 4 miliardy korun. Chystá je vybudovat tamní patriot Mike Volařík. Potřebné pozemky už má nakoupené, územní plán schválený a nyní shání spoluinvestory.

Článek

Rozhovor si můžete poslechnout i v audioverzi.

Rodina Mika Volaříka je na Moravě historicky spjata s vinařstvím. On se ale vydal jiným směrem. Vsadil na development a teď plánuje v Mikulově postavit lázně.

„Historicky se v Mikulově mluví o tom, že by se z něj mělo udělat samostatné lázeňské město. V okolí jsou lázně Laa an der Thaya v Rakousku, další pak v Pasohlávkách a v Lednici. Všechny tyto lokality jsou napojené na stejnou podzemní vodu a Mikulov je vlastně uprostřed těchto tří destinací,“ vysvětluje důvody svého plánu Volařík v pořadu Agenda SZ Byznys. Jeho plány jsou navíc v soulady s vizemi města Mikulov.

„Územní plán se schválil před více než dvěma lety. S rodinou a dalším podnikatelem vlastním pozemek velký zhruba 15 hektarů,“ vysvětluje Volařík s tím, že v tuto chvíli se řeší projekt. Na místě by kromě lázní měl vyrůst hotel se zhruba dvěma sty pokoji zaměřený na medicínský wellness, náměstí s obchody, ale i rodinné domy. Právě ty mají pomoci udržet a přilákat potřebné zaměstnance. „Je to vlastně takový Baťovský model,“ dodává Volařík.

Náklady na lázně a související projekty jsou v tuto chvíli odhadovány na 3 až 4 miliardy korun. „Je to samozřejmě o tom, jak rychle vybereme peníze a jak budou postupovat práce, ale věřím, že je reálné vše postavit do sedmi let. Územní plán je schválený, pozemky vlastním,“ dodává Volařík s tím, že dosud k financování používal výnosy z vlastních firem (Volařík vlastní společnost Bottling Printing specializující se na potisk a značení výrobků a hotel Volarik, pozn. red.) a bankovní financování.

„Teď jde ale o projekty velkého objemu, takže půjdu cestou fondu. Založil jsem fond, do kterého jsem vložil existující firmy, které vydělávají a kam postupně vládám i pozemky, které v Mikulově vlastním,“ vysvětluje Volařík. Je mu totiž jasné, že bude potřebovat peníze investorů.

V této oblasti je ale zatím na začátku. „Zpětná vazba je dobrá, lidem se ty projekty líbí. Jsem přesvědčený, že se nám finance podaří nasbírat, ale nebude to hned,“ popisuje současný stav Volařík. Jak sám doplňuje, pár investorů už má, ale věří, že větší vlna přijde na konci letošního roku či v tom příštím.  

Ještě před projektem lázní chystá podnikatel výstavbu designového hotelu, 67 apartmánů a rodinného hotelu. „Celková emise pro všechny projekty se pohybuje kolem pěti miliard. Hotel bude kolem 400 milionů, apartmány 500 milionů,“ říká s tím, že nejvyšší náklady představuje projekt lázní.

„Mikulov má obrovský potenciál. Je na křižovatce tří velkých měst – Brna, Bratislavy a Vídně. Je to krásný region a Mikulov je město, které je hodně navštěvované. Nejezdí se tam jen na víno, je tam Pálava, přehrady, cykloturistika, zámek, Svatý kopeček. Je spousta důvodů, proč tam jet,“ dodává.

Na celý rozhovor se můžete podívat v úvodním videu.

Agenda

Čtvrthodinka o byznysu z první ruky. Rozhovory s top lídry českého byznysu, zakladateli firem, odborníky.

Od pondělí do čtvrtka na SZ Byznys a ve všech podcastových aplikacích.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify.

Reklama

Doporučované