Hlavní obsah

Česko pomůže vrátit do hry zákaz „sójových burgerů“. Jde na to přes Brusel

Foto: Unsplash.com

Ilustrační snímek.

České ministerstvo zemědělství nedávno odmítlo zákaz pojmenovávat rostlinné potraviny jako burger, steak či párek. Teď téma o jednotném názvosloví zvedne v Bruselu.

Článek

Zástupci ministerstva zemědělství v pondělí 23. 6. nebo, v úterý 24.6. na Radě pro zemědělství a rybolov (Agrifish) otevřou diskusi ke sjednocení názvů živočišných potravin s výjimkou mléka a mléčných výrobků. ČR se stává součástí koordinovaného tlaku na zákaz „rostlinných burgerů“ a dalších alternativ pojmenovaných po mase.

Téma je zajímavé v kontextu nedávno navrhovaných změn ve vyhlášce o mase, která měla vést k zákazu používání názvů jako hrachový burger nebo sójový párek. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) z regulace nakonec pod tlakem vycouval s tím, že nechce lidi vychovávat.

Organizace ProVeg Česko, hájící zájmy výrobců alternativních proteinů, varuje, že se téma zákazu oklikou vrací do Bruselu v rozporu s pozicí k novele masné vyhlášky. Ministerstvo to popírá.

„Česká republika nepředkládá žádný konkrétní návrh na zakazování názvů jako steak nebo párek,“ odpověděl mluvčí Vojtěch Bílý s tím, že se jen otevírá diskuse ke sjednocení názvosloví.

„V současné době jsou v jednotlivých členských státech přístupy k tomuto tématu roztříštěné a nejednotné. Cílem je také zjištění postoje ostatních členských států, zda by takovou harmonizaci podpořily,“ dodal bez dalších podrobností. Na dotaz, zda se to dá chápat tak, že je ČR pro zpřísnění legislativy a zákaz názvů „nemasa“, zopakoval, že cílem je otevřít diskusi. „Další vývoj nelze v tuto chvíli předjímat,“ doplnil.

Podle písemného návrhu českého příspěvku na nadcházející jednání Agrifish, který ProVeg prezentuje jako materiál z důvěryhodných zdrojů, ale Česko vyzve Evropskou komisi k vytvoření legislativy, která by regulovala názvy jako steak, burger či párek u rostlinných potravin.

Uvádí, že rostlinné potraviny a maso jsou často podobné vzhledem i chutí a je tedy zásadně důležité, aby značení neuvádělo spotřebitel v omyl.

„Na základě výše uvedených důvodů ČR spolu s (seznam podpůrných členských států) vyzývá Evropskou komisi, aby předložila legislativní návrh na ochranu názvů potravin živočišného původu, který by jim poskytl podobnou dlouhodobou ochranu jako mléku a mléčným výrobkům,“ stojí v příspěvku.

Tím by se měla zajistit ochrana masa, vajec, medu, ryb a vybraných výrobků z nich vyrobených a také ochrana spotřebitelů před zavádějícími informacemi. Názvy mléčných výrobků, jako je ‚mléko‘ nebo ‚sýr‘ chrání právo EU už od roku 1987.

Matení? Spotřebitelé si to nemyslí

Jak zaznívá v příspěvku, Česká republika není v tlaku na zákaz sama. Portál Euractiv uvádí, že na stejné vlně je Francie, Španělsko, Itálie, ale také Rakousko, Maďarsko, Slovensko, Irsko, Malta, Portugalsko, Rumunsko či Lucembursko.

Podle ProVeg problém s matením zákazníků fakticky neexistuje a nejsou žádné důkazy o tom, že jsou spotřebitelé názvy rostlinných produktů zmateni. Tomu dávají za pravdu některé průzkumy v zemích Evropy. Jen méně než deset procent lidí se cítí být názvy zmateno, většina naopak nemá problém s pojmenováním jako je „sójový párek“ a chápe, že takový výrobek není z masa.

V Česku dlouhodobě regulaci názvů rostlinných alternativ prosazuje Potravinářská komora. Argumentuje tím, že v zemích EU jsou už nyní rozdílná pravidla a některé členské státy připravují vlastní národní vyhlášky, což povede k další fragmentaci. Iniciativu ministerstva komora přivítala.

„Podle našeho názoru se nejedná o žádné omezování názvů, produkce nebo přístupu na trh, ale o výzvu k harmonizaci terminologie. Harmonizace navíc umožní odstranit byrokracii spojenou s adaptací na podmínky v jednotlivých státech a zajistí pro výrobce potravin v EU lépe predikovatelné podnikatelské prostředí,“ uvedl mluvčí komory Marek Zemánek.

Doporučované