Hlavní obsah

Vzácná shoda v Česku. Chtějí do europarlamentu, aby změnili Green Deal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: EP/CC-BY-4.0: © European Union 2019

Zasedací schéma pro plenární schůze Evropského parlamentu.

Reklama

Lídři šesti nejsilnějších kandidátek ve volbách do Evropského parlamentu se většinově shodli na nutnosti změnit program ekonomické transformace Evropské unie známý jako Green Deal. V otázce přijetí eura se rozdělili přesně napůl.

Článek

Debata tří kandidátek a tří kandidátů, kteří vedou své strany či koalice do nadcházejících voleb do Evropského parlamentu, probíhala většinou klidně a věcně, ačkoli se politici rozcházeli téměř ve všech tématech, která stihli za dvě hodiny projít.

Do diskuse na půdě pořádající Hospodářské komory se zapojili Klára Dostálová (ANO), Marcel Kolaja (Piráti), Kateřina Konečná (Stačilo/KSČM), Petr Mach (SPD/Trikolora), Danuše Nerudová (STAN) a Alexandr Vondra (SPOLU).

Transformační program Green Deal přicházel na přetřes napříč tematickými bloky, do kterých pořadatelé diskusi rozdělili, jako bezpečnost, digitalizace nebo konkurenceschopnost.

S výjimkou Petra Macha se diskutující shodovali na tom, že ačkoli je třeba Green Deal více či méně razantně upravit, nelze jej smést ze stolu. Mach si postěžoval, že ačkoli soukromě s tímto programem sice řada lidí nesouhlasí, nepřenesou to na veřejnost, i když by se podle něj měla po červnových volbách v Evropském parlamentu nacházet většina, která by Green Deal dokázala zrušit.

Jako Zelená dohoda pro Evropu se označuje soubor opatření, která mají přispět k modernizaci a transformaci Evropské unie. Cílem EU je stát se do roku 2050 klimaticky neutrálním kontinentem, zabránit ztrátě biodiverzity, lépe využívat zdroje energie a snížit emise skleníkových plynů.

„Zrušit celý Green Deal je fantasmagorie, jsou tam i věci ochrany přírody… Největší problémy jsou u průmyslových věcí,“ řekla Dostálová, podle které je třeba vyhodnocovat, v jaké situaci se Evropská unie v daném okamžiku nachází, a podle toho nařízení upravovat. „Jinak se Evropa zničí,“ řekla.

Podobně by postupoval také Alexandr Vondra, s důrazem na to, že cíle vytyčené v Green Dealu jsou dlouhodobé, ovšem v krátkodobé perspektivě existují problémy palčivější, jako je například bezpečnost nebo udržení konkurenceschopnosti.

„Musíme udělat revizi Green Dealu a dát si pohov, tohle jsou vzdálené mety, jde to mimo horizont nás všech, co tady sedíme, (potřebujeme se) soustředit na přizpůsobení se, práci s krajinou, zadržování vody a podobně,“ řekl Vondra.

Euro spíše ne

V otázce přijetí eura se diskutující rozdělili téměř na polovinu. Zatímco Dostálová, Konečná a Mach se vyjádřili jasně, že korunu nechtějí nahradit společnou evropskou měnou, pro vstup do eurozóny se vyslovili Kolaja a Nerudová. Vondra odpověděl „teď ne“, a na doplňující otázku upřesnil, že nyní by připojení se k 20 členským státům EU s eurem nebylo pro Česko jednak výhodné, jednak ani možné, protože neplní vstupní kritéria.

Blok věnovaný konkurenceschopnosti a proměně hospodářství přinesl všeobecnou shodu, že EU trápí byrokratická zátěž, kterou je nutné zmírnit. Alexandr Vondra vypíchl povinnost firem zohledňovat ve svých zprávách zásady ESG neboli environmentálního, sociálního a správního řízení, které označil jako „environmentální lyriku“.

Pirátský lídr Kolaja řekl, že bez ekonomické transformace Evropa „zchudne“, a řešení vidí například v podpoře inovací u firem. „Jeden z důležitých kroků je, po vzoru Spojených států, zavést daňové úlevy pro firmy, které inovují,“ řekl.

Danuše Nerudová uvedla, že podnikatele velmi sužuje obtížná předvídatelnost politických kroků. Jako příklad použila právě otázku změn v Green Dealu, na který se například automobilky již chystají, a pokud by se měl rušit, přišly by jejich investice vniveč.

Reklama

Doporučované