Hlavní obsah

České kempy: dovolená za cenu Egypta, někde už je vyprodáno

Foto: Radek Cihla, Seznam Zprávy

Ceny jako před třemi lety v restauraci. Kemp Pasohlávky musel jako všichni ostatní zdražit.

Reklama

Zájem o letní pobyty v českých kempech je velký. Připlatíte si ale stovky korun za jídlo, ubytování a někde i elektřinu.

Článek

Nejhorší termíny pro ubytování v českých kempech? Prodloužený víkend po svátcích Cyrila a Metoděje a upálení mistra Jana Husa. A také přelom července a srpna. Leckde už mají plno.

České kempy hlásí zájem o rezervace na léto, některé jsou téměř plné, pokud jde o pevné ubytování, jako jsou chatky, karavany a mobilheimy. Návštěvnost o prázdninách si pochvalují.

„U pevných lůžek máme zaplněno 80 procent kapacity a jsme na číslech, která byla před covidem. Už na jaře bylo znát oživení. Češi se přestali bát covidu i války a jezdili na teambuildingy, školení a volnočasové aktivity,“ říká Pavel Svoboda, jednatel společnosti Vranovská pláž, která provozuje Camping Vranovská pláž.

Už v pandemii začali do některých kempů včetně tohoto jihomoravského víc jezdit lidé s nakoupenými a pronajatými obytnými vozy a karavany. Zájem je pořád velký. Zájemci zaplatí za elektřinu a vodu 450 korun denně jako loni. Jiné služby však zdražily.

„Zdražili jsme některé služby o 10 procent, musíme pokrýt vyšší náklady. Kromě gastronomie šly nahoru ceny chatek mimo sezonu. Ceny luxusnějších mobilheimů zůstaly stejné,“ popsal Svoboda.

Zdražili všichni provozovatelé, které SZ Byznys oslovil. Někteří jen o 10 korun, jiní o 10 procent, ale i víc. „Nejvíc u nás zdražila gastronomie. Jídlo stojí o 20 až 25 procent víc. Ceny ubytování jsme kvůli nárůstu cen vstupů museli zvýšit o 10 až 15 procent,“ líčí Josef Bém, zástupce majitele Autokempu Sedmihorky v Českém ráji.

Například dvoulůžková chatka s topením stála loni v červnu o víkendu 650 korun, letos už 750 korun na den.

Foto: Radek Cihla, Seznam Zprávy

Jídlo na místě pobyt v kempu prodraží ze všeho nejvíc.

Kemp nabízí ubytování i přes zimu. Tu poslední ale musel poprvé zavřít, protože ho zaskočil brutální nárůst cen za elektřinu po krachu dodavatele, kdy platby vzrostly na pětinásobek. Už v covidu tento kemp z opatrnosti odložil některé investice a teď se k nim vrací. Instaluje tepelná čerpadla, opravuje cesty nebo přidává lavičky.

Sedmihorky jsou vyhlášeným kempem pro děti, které se mohou zapojit do 50 různých programů. Jsou mezi nimi táboráky s kytarou, lukostřelba, řemeslné dílny, výcvik psů, jízda na koni, střelba ze vzduchovky, program se sokolníkem apod. V lépe vybavených kempech jsou dnes podobné programy docela běžné. Na Vranovské přehradě například nabízejí animační programy, letní kino, loutkové divadlo a lákají i na známou show Na stojáka.

Wi-Fi na louce a větší stan

Stejně tak se standardem staly technologické výdobytky moderní doby.

„Máte ‚wifinu‘?“ to je otázka, kterou někteří hosté zahájí konverzaci, když se přijdou ubytovat k okénku v Kempu Měruše u Veselí nad Lužnicí. Obsluhu to už vůbec nepřekvapí.

Řada kempů už běžně stanařům nabízí přípojky na elektřinu, které byly dříve výsadou majitelů karavanů a obytných vozů. A část lidí tohoto komfortu využije.

Sedmihorky se tak chystají pokrýt připojením Wi-Fi celou louku, na které jsou hosté ubytováni. „Někteří se občas potřebují připojit a udělat něco do práce, a tak očekávají stabilní internetový signál,“ říká Bém. Lidé si rychle zvykají na větší komfort a je to vidět i v dalším detailu: „Přibývá lidí s velkými stany. Požadavek na elektrickou přípojku je skoro samozřejmostí. U většiny luk proto máme sloupky s elektřinou a potom stačí kabel. Někteří si rádi 120 Kč za den připlatí. Napájí třeba malou ledničku,“ popsal trend.

Egypt za stejnou cenu

Přestože léto vypadá s návštěvností dobře, část majitelů kempů ještě řeší problémy s mizernou návštěvností, která na ně dopadla před prázdninami.

„V červnu tady bylo vždycky dost lidí a rybářů, ale letos jestli je tu 10 hostů, tak je to dost. Skoro se tu se ženou bojíme,“ líčí předchozí období majitel Autocampu Oasa na Třeboňsku Jiří Soukup. A má pro to zajímavé vysvětlení: „Je to mezinárodní situací, lidé mají jiné starosti než jezdit do kempu. Letos je to extrémně ovlivněné Putinem. Lidé mají půjčky, přišli o zaměstnání, nemají peníze,“ uvedl.

Někteří dokonce pobyty ruší.„Pobyty, které si objednali v lednu, ruší, protože nemají na zaplacení. Nebo žádají o posunutí plateb. Takových lidí není málo,“ říká. Letos je přitom kvalita vody v přilehlém Staňkovském rybníce lepší než v předchozích letech.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Volných chatek už moc není, se stanem problém nebude.

Podle Soukupa byly i jiné kempy, které zná z okolí, v předletním období prázdnější. Někteří majitelé se mu svěřili, že kvůli úsporám omezují vlastní dovolené. Dřív měli za rok dvě, letos jednu museli škrtnout.

„Momentálně máme spoustu volného místa, ale prázdniny vypadají dobře,“ rozhlíží se Monika Štegbauerová, majitelka kempu Měruše ve Vlkově u Veselí nad Lužnicí. „Touto dobou bývala v okolí Vlkova spousta cyklistů a nedalo se projet autem, ale letos o cyklistu nezavadíte. Není divu, když pivo na Vltavě stojí 45 korun,“ dodala.

Ale je také možné, že lidé po letech covidu, kdy nemohli jednoduše vycestovat do zahraničí, hledají zážitky u moře.

„Když vidí čtyřčlenná rodina ceny za polévku, tak bohužel zjistí, že levněji je vyjde All inclusive dovolená v Egyptě,“ dodala Štegbauerová.

Reklama

Související témata:

Doporučované