Hlavní obsah

Ze staré věznice je palírna. Irská destilérka tak chce přilákat turisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Ze staré věznice je palírna. Irská destilérka tak chce přilákat turisty.Video: Jan Marek

 

Reklama

Skoro 180 let starý žalář, kde za držení výbušnin a členství v IRA seděl i dnešní ministr pro hospodářství Severního Irska, nově slouží k pálení whisky - jako první na světě. Předělání na turistické lákadlo stálo 900 milionů.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V úvodním videu se můžete podívat na výsledek dvouleté práce, na jejímž konci je první legální palírna whisky postavená v areálu staré věznice na světě. Kuriozitu má na svědomí irská destilérka McConnell's a navštívit ji lze v Belfastu. Právě snaha o přilákání turistů je jeden z jejích cílů, a tak do výstavby svého zařízení v křídle A i nemálo investovala.

Projekt stál zhruba 30 milionů liber, tedy v přepočtu zhruba 900 milionů korun, a to musela s irskou vládou ještě uzavřít smlouvu o pronájmu, protože jde o chráněnou historickou budovu. Nový provoz v ní teď zajišťuje 34 zaměstnanců, ve finále by to ale mělo být až 50 osob.

„Mekka“ turismu

Destilérka McConnell's sídlící přímo v Belfastu doufá, že nevšedně umístěná palírna do města přiláká až 100 tisíc nových turistů ročně. Součástí je totiž samozřejmě také návštěvnické centrum. A tomu věří i tamní ministr pro ekonomiku Conor Murphy.

„Nemám absolutně žádné pochyby o tom, že to bude ‚Mekka‘ turismu. A nejen jako palírna a příběh destilérky a historie značky McConnell's v Belfastu, ale také jako ta samotná budova, která má svou vlastní unikátní historii sahající mnoho generací nazpět. A to už trochu nakousl i další rozvoj využití věznice. Takže nepochybuji, že to bude neopomenutelná položka na turistických trasách,“ řekl šéf resortu hospodářství Severního Irska v úvodním videu tohoto článku.

„A s tím, kde je umístěná, tak nejenže vrátí život historické budově, ale i do severního Belfastu, což je oblast, kde chceme vidět investice. Takže to je úžasný projekt a nápad, který bezpochyby způsobí rozruch na světovém trhu s whisky. A nás velmi těší, že můžeme být u oslavy jeho otevření,“ dodal k nevšední palírně v bývalém žaláři severoirského hlavního města.

Popravy, útěky, bombardování

Historie viktoriánského žaláře sahá až do roku 1845. Za jeho mřížemi se vystřídali jak republikánští, tak i loajalističtí radikálové, a to včetně některých pozdějších vládních činitelů.

Irský ministr pro ekonomiku sám v roce 1982 do vězení nastoupil k výkonu pětiletého trestu za členství v Irské republikánské armádě (IRA), účast na protestech a držení výbušnin.

„Ano, byl jsem tady rezidentem - nikoli dobrovolně. Byl jsem tu rezidentem v tehdejší době a to bylo ještě dost odlišné místo. Takže je pozoruhodné být tu zpět a vidět, jak se to tu proměnilo,“ doplnil Conor Murphy na videoprohlídce.

Žalář na Crumlin Road fungoval skoro po celý čas trvání etnicko-nacionalistického konfliktu v Severním Irsku známého i jako Trable. Čili od konce 60. do konce 90. let. Na jeho dvou stranách byli právě nacionalisté čili republikáni, kteří chtěli odtržení od Spojeného království a samostatné, jednotné Irsko, a loajalisté čili unionisté, kteří sloučení s Brity chtěli zachovat.

Věznice byla synonymem této násilné doby. Paramilitární organizace IRA tam například zavraždila dva trestance z řad loajalistů při bombovém útoku ve vězeňské kantýně. Unionisté jako odvetu granátometem zasáhli stejné místo při obědě republikánských vězňů.

V belfastském žaláři mezi lety 1854 a 1961 také celkem 17 trestanců oběsili a ještě více jich pohřbili na jeho pozemcích v neoznačených hrobech. Dohromady 52 vězňů ale dokázalo z takzvaného Crumlin Road Gaol i uprchnout. Fungovat přestalo v roce 1996. Od té doby sloužilo na různé výstavy i jako turistická atrakce, což se destilérka McConnell's s podporou vlády nyní rozhodla ještě posílit.

Reklama

Doporučované