Hlavní obsah

Jak se tvoří cena plynu a vývoj cen na burze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Reklama

Stejně jako u elektřiny se cena plynu skládá ze tří částí. Jednu část určuje Energetický regulační úřad, druhá je vlastní spotřebovaná surovina a třetí tvoří daně.

Článek

Jak se tvoří cena plynu?

Regulovaná část

  • Poplatky distributorovi podle spotřeby
  • Poplatek za služby operátora trhu

Neregulovaná část

  • Cena za každou spotřebovanou kilowatthodinu
  • Stálý měsíční poplatek

Daně

Zdroj: ČEZ

Regulovaná složka aktuálně tvoří jednoznačně menší část celkové ceny plynu. Ještě před několika lety to přitom byla téměř polovina ceny. Energetický regulační úřad (ERÚ) ještě na konci roku 2021 odhadoval, že regulovaná složka bude tvořit zhruba 19 % celkové ceny.

Data z července 2022 ale ukazují, že poměr regulované a neregulované složky se ještě více naklání směrem ke složce neregulované.

Neregulovaná složka, tedy konkrétní cena za každou odebranou megawatthodinu plynu, se neustále zvyšuje. ERÚ nemá na její výši vliv, její výši stanovuje dodavatel sám na základě svých nákupů na burze.

Cena na burze

Čísla vycházejí z dat nejvýznamnější české burzy Power Exchange Central Europe v Praze.

Cena na burze vystoupala už na konci roku 2021. Na přelomu kalendářních let obvykle klesá, stejně tak se tomu stalo v roce 2022.

Na burze se totiž obchoduje s kontrakty na příští rok i roky. Čím vzdálenější kontrakt je, tím bývá levnější. Na začátku roku se tedy přestalo obchodovat s kontrakty pro rok 2022 a začalo se s těmi pro rok 2023. Jejich cena opět roste v průběhu času.

Cenu plynu žene nahoru také jeho nedostatek, který se projevuje už několik měsíců. A pokud roste cena plynu, narůstá také cena elektřiny. Plyn se totiž kromě klasické spotřeby používá také v elektrárnách na výrobu elektřiny. Jde o jeden z dražších zdrojů, který často určuje konečnou cenu elektřiny na burze.

Podrobněji Seznam Zprávy princip obchodů na energetické burze popisují v tomto článku.

Kde a jak žádat o pomoc v těžké situaci

Pokud máte kvůli drahým energiím a inflaci obecně nedostatek financí, mohou vám pomoci tyto státní příspěvky.

Zastropování cen energií platí až od ledna, již od 1. listopadu však můžete svému dodavateli energie platit nižší zálohy. Stačí zavolat na infolinku dodavatele a domluvit se na nové výši plateb.

Reklama

Doporučované