Hlavní obsah

Česko bude v rozpočtové kazajce. Provizorium zažilo jen za Zemanovy vlády

Foto: Shutterstock.com

Česko čeká rozpočtové provizorium. Ilustrační obrázek

Reklama

Rozpočtový výbor doporučil sněmovně aby začala projednávat státní rozpočet na příští rok až po jmenování nové vlády. Podle ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) tak ale bude stát hospodařit v rozpočtovém provizoriu.

Článek

Výbor pro rozpočet přerušil projednávání návrhu státního rozpočtu do jmenování nové vlády. Podle dosavadních informací by prezident Miloš Zeman mohl novou vládu jmenovat v polovině prosince.

Předseda rozpočtového výboru Josef Bernard (STAN) řekl, že nová vláda má mít možnost sestavit rozpočet „na zelené louce“. Předseda ODS a nový premiér Petr Fiala uvedl již v říjnu, že vznikající koaliční vláda chce sestavit rozpočet se schodkem do 300 miliard korun, návrh odcházející vlády počítá se schodkem 377 miliard.

„Je to úplně špatně. Znamená to, že bude naprosto jasně rozpočtové provizorium,“ řekla dnes novinářům končící ministryně financí Alena Schillerová (ANO). Bude podle ní velký problém s čerpáním peněz z covidových programů, protože nebudou mít zajištěny peníze z rozpočtu. Na tiskové konferenci klubu ANO následně řekla, že organizační výbor dnes vyřadil státní rozpočet z aktuální schůze Sněmovny.

Rozpočtové provizorium

V historii samostatné ČR fungovalo rozpočtové provizorium dvakrát, na začátku Zemanovy menšinové vlády. Její první rozpočet byl po dlouhých jednáních a získání podpory KDU-ČSL a KSČM schválen až 15. ledna 1999. Schválení dalšího 26. ledna 2000 předcházel tzv. toleranční patent s ODS a odstoupení několika ministrů (např. Egon Lánský); ODS se zavázala podpořit rozpočty v dalších letech, pokud vláda bude snižovat deficit na 20, resp. 10 mld., po dalších jednáních na podzim však od toho požadavku upustila.

Zdroj: Wikipedie

Pokud Sněmovna rozpočet neschválí do konce roku, stát bude hospodařit v takzvaném rozpočtovém provizoriu. Hospodaření státu se pak řídí podle posledního schváleného rozpočtu. Jednotlivé kapitoly státního rozpočtu dostávají v každém měsíci peníze na výdaje do výše jedné dvanáctiny celkové roční částky v předcházejícím roce. Kandidát na ministra financí Zbyněk Stanjura (ODS) uvedl začátkem listopadu, že ČR bude podle jeho předpokladu hospodařit v rozpočtovém provizoriu do konce března příštího roku.

Počkat je slušnost

Přerušení debaty o rozpočtu navrhl předseda výboru Josef Bernard (STAN). Představitelé budoucí koaliční vlády tvořené ODS, TOP 09, KDU-ČSL, Piráty a STAN podle něj mají jasné stanovisko. "My říkáme, že chceme přistoupit k tomu dát možnost nové vládě sestavit rozpočet nový, na zelené louce. Uvedl, že považuje za slušný krok vůči budoucí exekutivě, aby si sestavila rozpočet, podle kterého bude řídit zemi. Poukazoval i na schodky loňského a letošního rozpočtu i na schodkový návrh na příští rok.

„Pokud bychom vrátili návrh zákona o státním rozpočtu stávající vládě, tak nepředpokládám, že by sama udělala nějaké změny. A pak nevíme přesně, kdy bude jmenována nová vláda, a kolik by tedy měla času na to přepracování. Proto toto rozhodnutí,“ řekl ČT a ČTK místopředseda výboru Vojtěch Munzar (ODS). Předpokládá, že na zpracování nového návrhu bude zapotřebí šest týdnů.

Předseda ODS a nový premiér Petr Fiala uvedl již v říjnu, že vznikající koaliční vláda chce sestavit rozpočet se schodkem do 300 miliard korun. Návrh odcházející vlády počítá se schodkem 377 miliard.

Podle Schillerové se nejen nebudou moci vyplácet covidové programy, ale též se zbrzdí investice, nebude moci být čerpána vládní rozpočtová rezerva, kde bylo vyčleněno pro rok 2022 zhruba šest miliard korun, které by mohly pomoci k sanování covidových programů. Zároveň se nebudou moci utrácet nespotřebované výdaje, které podle Schillerové slouží především k investicím.

Poslanec ANO Milan Feranec to označil za „skok do tmy“ a poukazoval na to, že provizorium přinese problém i se schvalováním rozpočtu fondu dopravy. Státní fond dopravní infrastruktury dostává dotaci v řádu desítek miliard korun právě ze státního rozpočtu. Patrik Nacher (ANO) řekl, že změna rozpočtu se dá řešit pozměňovacími návrhy a že vstoupit v současné době do provizoria mu připadá jako riskantní krok.

Výbor se rozpočtem zabývá vždy ještě před jeho prvním čtením na plénu. Dává Sněmovně doporučení, jak má v prvním čtení naložit se základními parametry rozpočtu: příjmy, výdaji, schodkem a jeho vypořádáním. Sněmovna pak projedná rozpočet v prvním čtení, a pokud tyto parametry schválí, nemůže už je dále měnit. Rozpočet nelze zamítnout, je možné ho pouze vrátit vládě k přepracování. Zatím se tak stalo pouze jednou, a to v roce 2012.

Reklama

Doporučované