Hlavní obsah

Důchodci mohou dostat přidáno už v červnu. Valorizaci prodraží inflace

Foto: Getty Images

Senioři by si letos mohli polepšit na důchodech už v červnu.

Reklama

Vysoká inflace zřejmě povede k dřívější mimořádné valorizaci penzí. Za zlepšení situace důchodců ale stát vynaloží o pět miliard korun více, než předpokládal.

Článek

„Inflace je rychlejší, než se čekalo. Pokud růst cen v lednu dosáhne více než 6,6 procenta, potom valorizace bude spuštěna už v červnu,“ uvedla v pořadu ČT Otázky Václava Moravce Eva Zamrazilová, předsedkyně Národní rozpočtové rady, která dává vládě doporučení ohledně rozpočtových plánů.

Hostem pořadu byl také ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), který už v úvodu dal najevo, že vláda chce valorizovat sociální podpory podle aktuální ekonomické situace. Na dotaz, zda o valorizaci důchodů ví ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), odpověděl, že krok je určen zákonem.

Inflace rychle stoupá už od léta. V září se úroveň přiblížila pěti procentům a na konci roku dosáhla 6 procent. Podle odhadů ekonomů bude nadále stoupat.

Mimořádné navyšování penzí by podle Zamrazilové vyšlo na 17 až 17,5 miliardy korun namísto očekávaných 12 miliard korun. V plánu bylo přidat seniorům až od července.

Za inflaci si Česká republika podle Zamrazilové může z menší části sama, z té větší je dovezená, to znamená, že ji způsobují globální vlivy, které je nemožné usměrnit.

Otevřít stavidla cizincům

„Na rozdíl od situace v Německu u nás inflace rostla i v době pandemie. Tlačí na ni rychlý růst mezd a platů. Čtyři roky jsme v absurdní situaci, kdy je víc volných pracovních míst než nezaměstnaných. To je v tržních ekonomikách nebývalé,“ řekla ekonomka, která byla šest let členkou rady České národní banky.

Chceme v příštích dvou třech měsících udělat kroky k tomu, abychom bezpečně otevřeli pracovní trh pro zahraniční pracovníky. Dlouhodobě jsou tady profese, kde sehnat našince je téměř nemožná věc.
Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí

Nedostatek pracovní síly na trhu považuje za problém, který inflaci zhoršuje, také Svaz obchodu a cestovního ruchu. Marian Jurečka předeslal, že cílem v době jeho mandátu bude ulevit tuzemskému pracovnímu trhu jeho otevření cizincům.

„Chceme v příštích dvou třech měsících udělat kroky k tomu, abychom bezpečně otevřeli pracovní trh pro zahraniční pracovníky. Dlouhodobě jsou tady profese, kde sehnat našince je téměř nemožná věc. Cizinci jsou zde nelegálně, neplatí odvody apod.,“ uvedl s tím, že v rámci tripartity bude jednat o navýšení limitů pro zahraniční pracovníky.

Zdaleka nejvíce v tuzemských firmách pracuje Ukrajinců, na které je kvóta přes 41 tisíc. V případě ostatních národností je to mnohonásobně méně.

Máme asi 730 tisíc cizinců. Je to největší počet z nových členských zemí. Nevídaný počet. Měli bychom být opatrní.
Josef Středula, předseda ČMKOS

„Chci, abychom u bezpečných a kulturně blízkých zemí limity zvýšili,“ řekl s tím, že preferovaní budou pracovníci z kulturně blízkých zemí, například zemí bývalého Sovětského svazu, Vietnamu nebo Kuby. „Budu ale chtít, abychom viděli, že přichází na pozice, kde nemáme na práci českého občana,“ dodal.

V této otázce přichází do střetu s odbory. „Máme asi 730 tisíc cizinců. Je to největší počet z nových členských zemí. Nevídaný počet. Měli bychom být opatrní,“ varoval Josef Středula, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů.

Podle něj by mělo spíš Česko lákat Němce, Rakušany nebo Iry a ukázat tak, že je vyspělou zemí. Alarmující je prý situace, kdy firmy na úřadech práce u 73 procent poptávaných pozic požadují základní nebo nízké vzdělání. Naznačil, že neochota Čechů pracovat na nedostatkových místech je dána nízkou odměnou. Jurečka však oponoval, že jde o práce, které Češi vykonávat nechtějí.

Reklama

Související témata:

Doporučované