Hlavní obsah

Ekonomická nálada v Česku se v únoru zlepšila, v EU se nemění

Foto: Seznam Zprávy, Getty Images

Ilustrační snímek

Reklama

Trend stále se zlepšující ekonomické nálady v Evropské unii se poprvé od loňského listopadu zastavil. Česko si ale od ledna polepšilo.

Článek

Evropská komise zveřejnila index vývoje ekonomické nálady (ESI) v členských státech Evropské unie. Česko si ve výsledcích od ledna polepšilo, index rostl o 3,5 bodu na celkových 92 bodů. Naopak růst v EU se v únoru oproti lednu zastavil a drží se na 97,8 bodu. Data dnes zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat.

Index je škálován na dlouhodobý průměr 100. Hodnoty nad 100 tedy ukazují na nadprůměrný ekonomický sentiment a naopak.

Nejlepší ekonomickou náladou se nyní mohou pyšnit především balkánské státy v čele s Černou Horou (111,8 bodu), Albánie (109,5 bodu) a Chorvatsko (109,2 bodu).

Nejhůře je na tom naopak Dánsko se 79,6 bodu, Estonsko (82,6 bodu) a sousední Slovensko s 84,8 bodu.

Obecně pak v zemích EU klesala důvěra v průmysl, stejně tak v odvětví služeb. Rostla naopak důvěra spotřebitelů, kteří nyní vidí lépe svou budoucí finanční situaci. Nejlépe si pak vedl sektor finančních služeb, který posílil o 4,5 bodu. Mírný pokles pak úřad zaznamenal v očekávání zaměstnanosti (0,4).

Jak se měří nálada

Nástroj, který se používá k měření vývoje ekonomické nálady v EU se nazývá indikátor ekonomického sentimentu (ESI). ESI je souhrnný ukazatel, který vypracovává Generální ředitelství pro hospodářské a finanční záležitosti (DG ECFIN) Evropské komise. Jeho cílem je sledovat růst HDP na úrovni členských států EU a eurozóny.

ESI je váženým průměrem bilancí odpovědí na vybrané otázky položené firmám v pěti odvětvích, na něž se vztahují průzkumy EU mezi podniky a spotřebiteli. Mezi tato odvětví patří průmysl (váha 40 procent), služby (30 procent), spotřebitelé (20 procent), maloobchod (pět procent) a stavebnictví (pět procent).

Výsledek je sestavován jako rozdíl mezi procenty respondentů, kteří uvedli kladné a záporné odpovědi. Souhrnné údaje za EU a eurozónu jsou vypočteny na základě národních výsledků a sezonně upraveny.

Reklama

Doporučované