Hlavní obsah

Akcie ČEZ letí vzhůru. Piráti stáhli svůj návrh na zpětnou válečnou daň

Foto: Shutterstock.com

Akcie ČEZu ve středu svižně rostou. Ilustrační foto.

Reklama

Akcie energetického giganta ČEZ zahájily středeční obchodní seanci růstem. Akcie totiž těží z toho, že Piráti nakonec stáhli svůj návrh na zpětnou platnost daně z mimořádných zisků. Daň tak podle všeho bude platit až od roku 2023.

Článek

Pražská burza zahájila středeční obchodování pozitivně. Nejvíce rostou akcie ČEZu po zprávě, že jeho letošní zisk nebude mimořádným zdaněním takzvané windfall tax nijak dotčen.

Akcie energetické společnosti kolem 10. hodiny dopoledne posilovaly o více než čtyři procenta proti úterní uzavírací hodnotě na cenu 808 Kč za kus.

Na pražské burze směřují vzhůru také akcie bank, kterých se daň z mimořádných zisků také dotkne. Rostou – byť méně než ČEZ – akcie Komerční banky, Erste Bank i Monety.

O konečné podobě daně z neočekávaných zisků, která má vládě pomoci kompenzovat opatření proti drahým energiím, není zatím jasno. Vládní daňový balíček, do kterého chce vláda novou daň vložit, v úterý Sněmovna propustila do třetího čtení. To je na programu 4. listopadu.

Ještě minulý týden ve středu vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL) novinářům řekl, že připravovaná daň z mimořádných zisků by měla platit i pro letošní rok. Podle Jurečky se na tom dohodli o den dříve lídři koaličních stran.

Stanjura však následně po středečním jednání vlády řekl, že vláda se kloní k tomu, aby daň z neočekávaných zisků platila od roku 2023, přestože evropské nařízení umožňuje ji uplatnit už od letoška.

Nezvládnutá komunikace vlády ohledně plánované daně z mimořádných zisků negativně dopadala na akcie firem, kterých se nová daň bude dotýkat. Zmatená a nekoordinovaná vyjádření vedla k obrovské rozkolísanosti akcií. Jakékoliv výroky k dani jsou totiž kurzotvorné a citlivě se odrážejí na cenách akcií. Na úterním jednání Sněmovny dokonce Alena Schillerová navrhovala zařadit na jednání bod, který měl zmatky řešit jako „manipulaci s burzou“. Podle Schillerové jde o zásadní pochybení, u kterého není jasné, zda šlo o záměr, nebo hloupost.

Reklama

Doporučované