Hlavní obsah

České akcie porazily blbou náladu. Rychlý růst vystřídá oddech

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Českému akciovému trhu se loni dařilo i přesto, že domácí ekonomika sklouzla do recese. Vzestupný trend by pak měl na pražské burze pokračovat i letos.

Článek

Kdo před rokem investoval do firem obchodovaných na pražské burze, může nyní počítat zisky, protože domácím akciím se dařilo. A vypadá to, že by mohly růst i letos, a to i přes pravděpodobně chudokrevný výkon domácí ekonomiky, jejíž oživení se jeví jako spíše symbolické.

Hrubý domácí produkt by měl letos sice meziročně stoupnout, tempo expanze však nejspíš nebude nijak závratné. Česká národní banka čeká vzestup o 1,2 procenta, Ministerstvo financí je nepatrně optimističtější s predikcí růstu o 1,9 procenta. Celková data za loňský rok zatím nejsou k dispozici, centrální banka a Ministerstvo financí odhadují pokles zhruba o půl procenta.

Spíše zamračený výhled podepřela i první data, jež ukázala, že se dále zhoršila nálada mezi českými firmami – Index nákupních manažerů (PMI) klesl v prosinci na 41,8 bodu, a vzdálil se tak od hranice 50 bodů, která odděluje pokles od růstu.

Pražské burze se naopak loni dařilo, hlavní index PX stoupl o 17,7 procenta na 1414 bodů. Praha tak tempem růstu mírně předčila index hlavních akcií v eurozóně Euro Stoxx 50, který přidal 17 procent. Nejsledovanější index ve Spojených státech S&P 500 pak vzrostl téměř o 25 procent.

Letos bude růst možná pomalejší.

„U českých akcií letos očekáváme zpomalení růstu z loňského vysokého tempa, které bylo umožněno rychlým dozníváním energetické krize. Český index je ale stále oceněn výrazně pod úrovní západoevropských trhů a nabízí vysoké dividendy, což bude v prostředí klesajících úrokových sazeb atraktivní kombinace,“ uvedl analytik České spořitelny Petr Bártek.

Vyhlídka lemovaná otazníky

Letos by akcie mohly pokračovat v cestě vzhůru, budou se však muset vyrovnat s řadou nejistot, které mohou tento vzestup zhatit.

Vzhledem k menší velikosti pražské burzy se pozornost soustředí spíše na globální vlivy. Celková hodnota akcií firem na hlavním pražském trhu totiž činila ke konci loňského roku 1,2 bilionu korun (53,9 miliardy dolarů), tedy zhruba stejně jako výrobce počítačů Dell, který v pomyslném globálním žebříčku firem figuroval na začátku čtvrté stovky.

Nejhodnotnější firma světa, americký Apple, stála téměř šedesátkrát tolik – tři biliony dolarů.

Akciovými trhy budou letos opět hýbat vedle firemních výsledků hlavně geopolitické vlivy jako válka na Ukrajině, vojenská operace Izraele proti teroristům z Hamásu, zhoršující se situace na Blízkém východě nebo napětí mezi Čínou a Tchaj-wanem.

„První polovina roku by tak mohla být taková rozpačitá. Co by ale mělo hospodaření firem, respektive akciový trh pozitivně ovlivnit, je očekávané uvolňování měnové politiky centrálními bankami,“ uvedl analytik Komerční banky Bohumil Trampota.

Odkazuje tak na americký Fed i Evropskou centrální banku, které zřejmě letos začnou snižovat úrokové sazby. Česká národní banka se už touto cestou vydala, když v prosinci snížila poprvé od května 2020 hlavní sazbu o čtvrt procentního bodu na 6,75 procenta.

„Solidní situace spotřebitelů a klesající sazby České národní banky by měly podpořit i akcie menších společností,“ uvedl Bártek z České spořitelny.

Reklama

Doporučované