Hlavní obsah

Nejdražší ovoce světa. Buffett vlastní šest procent Jablka za tři biliony

Foto: Shutterstock.com

Úspěšný americký investor Warren Buffett.

Reklama

Skupina Berkshire Hathaway Warrena Buffetta ovládá desítky dceřiných společností, které podnikají v různých odvětvích. Vlastní rovněž významné podíly v řadě známých firem. Už 41 procent Buffettova portfolia tvoří Apple.

Článek

V investičním světě žije jen minimum investorů, kteří by pečlivě nesledovali kroky investičního velikána Warrena Buffetta a průběžný vývoj portfolia jeho společnosti Berkshire Hathaway.

Dvaadevadesátiletý Buffett je na poli investorů známý svými dlouhodobými úspěchy. Jeho investiční společnost je jednou z nejhodnotnějších na světě a desítky let dosahuje nadprůměrných výsledků. A to jak v porovnání s ostatními investory, tak s akciovými indexy.

Buffettova filozofie stojí na hledání kvalitních společností s konkurenční výhodou a dlouhodobě udržitelným byznysem, které jsou na burze obchodovány za atraktivní cenu. Sledování jeho přístupu a filozofie už pomohlo nejednomu investorovi vylepšit investiční přístup.

Buffett je zároveň velmi vlivným hráčem na trhu. Jeho investiční rozhodnutí mohou mít významný dopad nejen na ceny akcií, ale také na celkovou náladu na trzích. Na konci loňského roku prošlo Buffettovo portfolio pár změnami.

Změny v portfoliu

Ve čtvrtém kvartálu roku 2022 slavný investor přikoupil akcie společnosti Apple, čímž získal dalších 333 856 akcií v této gigantické firmě. Berkshire už jich má v portfoliu více než 900 tisíc v tržní hodnotě přes 141 miliard dolarů (přes tři biliony korun), upozornil zpravodajský server CNBC.

Ve čtvrtém čtvrtletí Berkshire rovněž posílila svou významnou pozici ve společnosti Paramount Global (PARA), jejíž streamovací služba Paramount+ nově konkuruje společnostem Netflix, Disney+ a Amazon Prime Video. Berkshire rovněž navýšila podíl ve společnosti Louisiana Pacific (LPX), výrobce stavebních výrobků a komponentů ze dřeva.

Buffettův konglomerát poprvé nakoupil akcie LPX ve 3. čtvrtletí 2022 a akcie PARA v 1. čtvrtletí 2022.

Mezitím Buffett snížil svou pozici u výrobce čipů Taiwan Semiconductor jen několik měsíců poté, co zveřejnil, že v ní vlastní většinový podíl. Tento neobvykle rychlý obrat investora zmrazil pozitivní výhledy investorů vůči tomuto čipovému gigantu.

Nabízí se jedno vysvětlení, proč se Buffett tak rychle zbavil této pozice. V poslední době jsme svědky rychlého stoupání napětí mezi USA a Čínou. Aféra špionážních balonů nad USA ukázala, že jakákoliv sebemenší záminka může vyostřit vztahy mezi dvěma největšími světovými ekonomikami.

Nikdo nepochybuje o tom, že jedním z hlavních potenciálních bojišť tohoto sporu je Tchaj-wan. Firma Taiwan Semiconductor tak může na toto napětí doplácet.

10 akcií, které mají největší podíl v Buffettově portfoliu

SpolečnostPočet držených akciíPodíl ve společnostiTržní hodnota držených akciíPodíl v portfoliu
Apple915 560 3825,80%140,8 mld. USD41,80%
Bank of America1 032 852 00612,90%35,2 mld. USD10,40%
Chevron167 353 7718,80%27,8 mld. USD8,30%
American Express151 610 70020,40%27,1 mld. USD8,10%
Coca-Cola400 000 0009,20%24,1 mld. USD7,20%
Kraft Heinz325 634 81826,60%12,7 mld. USD3,80%
Occidental Petroleum200 151 65022,20%12,2 mld. USD3,7%
Moody’s24 669 77813,50%7,5 mld. USD2,20%
Activision Blizzard52 717 0756,70%4,2 mld. USD1,20%
BYD130 327 64211,90%3,7 mld. USD1,10%

Zdroj: CNBC, Investopedia

Podle finančního serveru Investors.com Buffett snížil podíl v ropné společnosti Chevron (CVX), jak vyplývá z hlášení 13F společnosti Berkshire, které bylo zveřejněno 14. února.

Hlášení 13F je formulář obsahující seznam všech cenných papírů, které investiční manažer spravuje. Hlášení umožňuje veřejnosti a ostatním investorům vidět, jaké investice mají daní manažeři v portfoliu a může být užitečným nástrojem pro identifikaci nových investičních příležitostí.

V posledním čtvrtletí loňského roku se Buffett zbavoval bankovních akcií. Mnoho svých největších a nejdéle držených pozic si však Berkshire ponechala beze změny. To platí například pro akcie Bank of America, Kraft Heinz, ale i Coca-Cola či American Express. Akcie posledních dvou zmíněných společností Buffett vlastní už od prvního čtvrtletí roku 2001, upozorňuje server Investors.com.

Kup a drž

Buffett je známý jako investor typu „kup a drž“, který vlastní nakoupené akcie po několik let nebo i desetiletí. Zdá se však, že v poslední době v Buffettově filozofii dochází k určitému obratu. V loňském roce totiž Berkshire Hathaway prodala akcie několika společností nedlouho poté, co je nakoupila.

V roce 2020 Berkshire pořídila a poté rychle odprodala akcie společnosti Pfizer a těžařské Barrick Gold. Zbavila se také akcií velkoobchodního řetězce Costco, stejně jako všech svých akcií leteckých společností v souvislosti s koronavirem, který zasáhl celosvětovou leteckou dopravu.

Kdo je Warren Buffett

  • Narodil se 30. srpna 1930 v Omaze v Nebrasce
  • Je jedním z nejúspěšnějších investorů v historii, jeho osobní majetek se odhaduje na více než 100 miliard dolarů
  • V roce 1965 se stal ředitelem společnosti Berkshire Hathaway, která se stala jedním z nejhodnotnějších podniků na světě
  • Buffett je také známý svým velkorysým filantropickým přístupem k majetku. V roce 2010 slíbil, že věnuje 99 procent svého majetku na charitu
  • Díky svým úspěšným investicím si vysloužil přezdívku Věštec z Omahy
  • V letech 1965 až 2022 vykázalo široce sledované portfolio Berkshire Hathaway průměrný roční výnos 19,8 procenta
  • Agentura Reuters upozornila, že pokud byste v roce 1965 investovali do této firmy tisíc dolarů, měli byste v roce 2022 částku přesahující 18 milionů dolarů

Nejlepší Buffettovy akcie jsou většinou ty, kterým dlouhodobě rostou dividendy. Ukázkovým příkladem jsou akcie společnosti Coca-Cola, které Buffett začal kumulovat již v roce 1988 a které zvyšují dividendy již 61 let v řadě. Doslova Buffettovo zlaté vejce.

Jedničkou Apple

Zatímco akcie Bank of America jsou podle počtu akcií Warrena Buffetta číslem jedna, akcie Apple jsou v portfoliu Berkshire na přední pozici podle tržní hodnoty, která na konci roku 2022 dosáhla neuvěřitelné hodnoty téměř 141 miliard dolarů, jak ukazují údaje CNBC.

Akcie společnosti Apple už tvoří téměř 42 procent celkového akciového portfolia společnosti Berkshire. Ještě v roce 2016 to přitom bylo šest procent. Růst akcií Apple se tak výrazně podílí na růstu hodnoty Buffettova portfolia.

Buffett již dříve označil podíl v Applu za svůj druhý nejdůležitější hned po skupině pojišťoven, a to díky generálnímu řediteli firmy Timu Cookovi, kterého velmi respektuje.

Buffett byl dlouhou dobu známý tím, že se investicím do technologických firem, kam patří právě Apple, vyhýbal, ačkoliv byly tyto akcie velmi výnosné. Tento postup odpovídal jeho investiční filozofii, která se zaměřovala na podhodnocené akcie s dlouhodobým růstovým potenciálem a stabilními výnosy.

Nicméně, v roce 2016 obrátil a Berkshire začala akcie Applu nakupovat. Buffett uvedl, že na technologické společnosti změnil názor a odůvodnil to tím, že Apple je silnou značkou, má loajální zákazníky a vynikající ekonomické zázemí.

Ocenil také, že společnost disponuje velkou hotovostní rezervou, kterou může použít k růstu firmy či nákupu vlastních akcií, což může dále podpořit jejich hodnotu.

Reklama

Doporučované