Hlavní obsah

Banky v USA mají stavět hráz proti kryptoměnám. V Česku to nehrozí

Foto: Shutterstock.com

Dohledové orgány v USA vydaly společné prohlášení směrem k bankám. Upozorňují v něm na rizika spojená s odvětvím kryptoměn.

Reklama

Američtí regulátoři vydali první společné prohlášení směrem k bankám, ve kterém upozorňují na rizika spojená s trhem kryptoměn. V Česku banky s kryptoměnami prakticky neobchodují, takže podle ČNB podobná výzva nepřijde.

Článek

Banky by se měly mít na pozoru před možnými podvody, právní nejistotou a zavádějícími informacemi od firem obchodujících s digitálními aktivy, stojí ve společném prohlášení regulátorů z USA.

To přišlo ze strany americké centrální banky (Fed), Federální společnosti pro pojištění vkladů (FDIC) a Úřadu pro kontrolu měny (OCC).

Regulátoři z USA dále uvedli, že pečlivě sledují aktivity bank na trhu digitálních aktiv. Upozornili také, že vydávání či držení digitálních mincí, které jsou uložené ve veřejných decentralizovaných sítích, je s vysokou pravděpodobností v rozporu s bezpečnými a spolehlivými bankovními praktikami.

Banky byly rovněž vyzvány, aby podnikly opatření, která mají zabránit případnému rozšíření problémů s digitálními aktivy do finančního systému. V prohlášení se dále uvádí, že je důležité, aby se rizika spojená s odvětvím kryptoaktiv, která nelze zmírnit nebo kontrolovat, nepřenášela do bankovního systému.

Dohledové orgány rovněž uvádí, že banky nemají zakázáno poskytování svých služeb (ani od něj nejsou odrazovány) žádnému typu zákazníků, dovoluje-li to právní úprava, a pokud přitom dodržují stanovené povinnosti, například prevence praní špinavých peněz a ochrana spotřebitelů, a dostatečně řídí svá rizika.

Společný postup regulačních úřadů přišlo po měsících váhání amerických orgánů pro dohled nad finančním sektorem s vydáním jednotných pokynů ke kryptoměnám, přestože banky žádaly regulátory o jasnější rady, upozornil server BBC.

ČNB před riziky varuje

Podle mluvčí České národní banky (ČNB) Petry Krmelové kontextem prohlášení amerických regulátorů je, že banky v USA jsou rizikům spojeným s digitálními aktivy vystaveny ve vyšší míře i proto, že převážná většina obchodů s těmito aktivy je vypořádávána v amerických dolarech.

Podle některých zdrojů jsou v amerických dolarech obchodovány přibližně tři čtvrtiny všech bitcoinů, zatímco v českých korunách je to pouhých 0,01 procenta.

„To vede k tomu, že transakce jsou prováděny v amerických bankách. Vedle toho se v USA některé malé banky velmi intenzivně zaměřily na poskytování služeb pro společnosti podnikající v oblasti kryptoaktiv. Zkoumány jsou i údajné investice kryptospolečností do amerických bank, což je případ zkrachovalé skupiny FTX,“ sdělila Krmelová redakci SZ Byznys.

„Tuzemské banky se z více důvodů v oblasti kryptoaktiv angažují obezřetně, není tedy zatím potřebné komunikovat vůči nim způsobem, jakým to provedly dohledové orgány v USA. ČNB ale pravidelně a opakovaně varuje před riziky kryptoaktiv spotřebitele, naposledy loni v březnu,“ dodává mluvčí ČNB.

ČNB také připomíná, že v prosinci 2022 uveřejnil Basilejský výbor pro bankovní dohled (BIS) soubor pravidel, který upravuje, jak mají banky přistupovat k expozicím v digitálních aktivech při řízení rizik. Zejména jak mají stanovovat kapitálové požadavky k těmto expozicím.

Komerční banky po celém světě budou moci na základě rozhodnutí dozorčího orgánu BIS držet jedno až dvě procenta svého základního kapitálu v kryptoměnách.

„Standard má být aplikován od ledna 2025. Termín a způsob, jak bude tento standard implementován do práva EU, zatím není stanoven. Předpokládáme, že ovlivní obezřetnostní rámec pro úvěrové instituce,“ doplňuje Krmelová.

100 tisíc klientů hledá banku

Tuzemské banky se ke kryptoměnám v současné době staví velmi opatrně. Komplikace tak potkávají podnikatele a obchodníky, kteří chtějí v odvětví kryptoměn podnikat a digitální měny přijímat jako platební prostředek. Blokovány jsou ve velké míře i transakce směřující na kryptoměnové burzy.

Česká kryptoměnová asociace (ČKMA) na tyto okolnosti upozorňuje již řadu let, jak redakci SZ Byznys řekl její místopředseda Adam Chvaja.

„Za poslední roky nevidíme vůbec žádnou změnu k lepšímu. Podnikatele v oblasti kryptoměn již řadu let trápí mimořádně problematická dostupnost bankovních služeb. V bankách se totiž setkávají s předpojatostí a nevolí. Zatím od nich neslyšíme, že by si mohli bez problému otevřít účet. Ve velké míře se rovněž setkávají se zablokovanými platbami,“ uvedl.

Banky podle něj zpravidla argumentují tím, že podnikání v kryptoměnovém sektoru je pro většinu z nich rizikové. Z tohoto důvodu často přikročí k blokaci plateb, případně neumožní účet za účelem podnikání v kryptoměnovém sektoru vůbec otevřít.

ČKMA se kryptoměnovým nadšencům od konce loňského roku snaží pomoci. Zmapovala, že nejméně 100 tisíc klientů českých bank jsou zároveň příznivci kryptoměn a mnozí z nich mají problémy při převodech z klasických peněz do kryptoměn.

„Nejde jen o firemní účty, kde je situace tristní mnoho let, ale jde i o privátní účty a postižené transakce při převodech na burzy nebo směnárny a zpět. Zároveň víme, že by velká většina lidí neváhala a ihned by přešla k té bance, která nebude s těmito konverzemi dělat potíže. Protože je to v celkovém počtu významný kmen klientů, přicházíme za bankami s tím, že by se jim vstřícnost vůči těmto klientům mohla vyplatit,“ píše ve své zprávě asociace. Zatím podle všeho však neúspěšně.

Reklama

Doporučované